начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

отчуждаване на недвижимо имущество-читалищна собственост

Казуси за недвижими имоти

отчуждаване на недвижимо имущество-читалищна собственост

Мнениеот naskorost » 03 Сеп 2007, 10:53

Здравейте! Интересуваме дали е възможно отчуждаването на неджижима читалищна собственост и ако е възможно какъв в реда за това? Благодаря предварително!
naskorost
Нов потребител

Мнениеот razli4na » 03 Сеп 2007, 11:17

Не!
Закона за народните читалища не допуска разпореждане с недвижима собственост на читалище. Никакви форми на отчуждаване не са допустими. За справка- вж ЗНЧ.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот naskorost » 03 Сеп 2007, 12:38

Аз съм студент по право и нямам намерение да приватизирам(поне засега) нищо,просто ме интересува въпроса като казус,тъй като съм член на читалищно настоятелство и искам да знам дали могат да се осъществят амбициите на някои местни бизнесмени. Прегледах внимателно ЗНЧ и според чл.24(1)"Читалищата не могат да отчуждават недвижими вещи и да учредяват ипотека върху тях",но според чл.25 "Недвижимото и движимото имущество,собственост на читалищата,както и приходите от него не подлежат на принудително изпълнение освен за вземания,произтичащи от трудови правоотнешения".Не е ли възможно въпросния член да бъде атакуван?
naskorost
Нов потребител

Мнениеот razli4na » 03 Сеп 2007, 12:41

Какво съдържание влагате в "атакуван"?
razli4na
Активен потребител

Мнениеот naskorost » 03 Сеп 2007, 13:34

Искам да кажа използван.Например читалището има задължения в размер на 1 млн. лева към ФЛ или ЮЛ по трудови правоотноошения>читалището обаче не може да ги погаси>прибягва се до принудително изпълнение към недв.имущество,собственост на читалището>недв.имот е отчужден от читалището. Възможно ли е подобно развитие на събитията?
naskorost
Нов потребител

Мнениеот d_d » 03 Сеп 2007, 13:48

Това, че читалището няма право да продава недвижимите си вещи не означава, че това са вещи извън гражданския оборот, върху които не може да се насочи принудително изпълнение.
Има и една вратичка - няма забрана за продажба на ограничени вещни права, напр. право на строеж.
d_d
Потребител

Мнениеот razli4na » 03 Сеп 2007, 14:07

Ееееееееее, че какви трудови възнаграждения сте си уговаряли с читалищните служители? Или пък каква е тази дейност, че да са назначени толкова заети читалищни работници, за да се стигне сумата 1 млн лева задължения!
Драги читалищен настоятелю, като гражданин Ви говоря- някога българина е отделял от имота си, за да го има това читалище. Срамно е сега да търсите начини да го потурчите.
razli4na
Активен потребител

Назад към Имотни казуси