начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Актуван имот без земята

Казуси за недвижими имоти

Актуван имот без земята

Мнениеот avigea » 30 Авг 2007, 01:21

През 70-те години общината актува къща на дядо ми и я дава в разпореждане на областната управа. Актът е само за къщата, като е написано "без земята".
От почти 15 години тази постройка е необитаема и вече се руши, а се намира в парцел, на който съм собственик, включително и на земята под нея, която се явява около 1/4 от целия имот.

Въпросът ми е, ако сградата рухне или бъде съборена, имам ли право да се разпореждам свободно със собствеността си?

Благодаря предварително!
avigea
Нов потребител

Мнениеот brianna » 30 Авг 2007, 09:20

Да ако не сте им учредявали право на строеж. На какво основание е актувана сградата?
сутрин неуморно изграждам, вечер без пощада руша :)
brianna
Младши потребител

Мнениеот d_d » 30 Авг 2007, 09:38

brianna, можеш ли да притежаваш къща, без да притежаваш право на строеж ?
d_d
Потребител

Мнениеот brianna » 30 Авг 2007, 09:52

да разбирасе
brianna
Младши потребител

Мнениеот d_d » 30 Авг 2007, 15:26

може в 1 случай - собственика на земята и на постройката да съвпадат. Можеш ли да посочиш друг случай ?
d_d
Потребител

Мнениеот amateur » 30 Авг 2007, 16:19

Avigea, АДС-то само по себе си няма правопораждащ ефект, т.е. напълно възможно е земята да е държавна или общинска собственост, а в акта просто да е пропусната. Честно казано, досега не съм виждал АДС, в което да пише "без земята". А иначе действителното правно основание за придобиване от страна на държавата вероятно е Заповедта за отчуждаване на председателя на Изпълнителния комитет на съответната община. Проверете там какво пише - дали става въпрос само за сградата или за сградата и земята.
amateur
Младши потребител

Мнениеот amaury » 30 Авг 2007, 18:28

Незнам ти колко АДС-та си виждал, но аз гледам под над 20 на ден и те уверявам, че в полвината пише "без земята".Има и огромно значение на какво основание е съставен акта.
amaury
Младши потребител

Мнениеот avigea » 30 Авг 2007, 21:22

В акта за държавна собственост е записано, че сградата се отчуждава от наследниците на дядо ми по чл.6 от ЗС и чл.21 от Правилника за ДА.
Право на строеж не е учредявано - в това поне съм сигурна, а земята не е общинска или държавна собственост, понеже става дума за един парцел, който е на мое име - в същия парцел е и домът ми.

Честно казано, мога да издействам от общината предписание за събаряне, понеже постройката е изоставена и се руши, но искам да съм сигурна, че след това ще мога да разполагам със земята под нея.

Моля, посъветвайте ме, а ако ви затруднявам упътете ме към добър адвокат от Бургас, който има опит с подобни казуси!

Много благодаря на всички, които ми отделиха време! :)
avigea
Нов потребител

Мнениеот brianna » 31 Авг 2007, 09:52

Щом е на ваше име нямате ли документ за собственост?
Ако нямате, обстоятелствена проверка или отрицателен установителен иск по отношение на общината.
brianna
Младши потребител

Мнениеот amaury » 31 Авг 2007, 11:32

Щом казвате , че земята е на Ваше име, да смятам, че имате документ за собственост.Тогава си издействайте събаряне от общината и си живейте спокойно.Уверете се обаче, че всички промени ще бъдат нанесени където трябва.Защо не поискате отчуждителната преписка от общината и погледнете дали , всъщност, се е състояло цялото отчуждително производство.Изплащано ли е обезщетение, били ли сте уведомени и т.н.Защото, ако нещо в това производство куца, нещата са по-лесни за вас.
Например, спокойно можете да се позовете на тази разпоредба:
§ 9. (1) от ЗУТ-За отчуждителните производства, започнали при действието на отменените (ДВ, бр.124 от 1998 г.) разпоредби на глава пета, раздел I от Закона за териториално и селищно устройство, по които е издадена заповед за отчуждаване и недвижимият имот е завзет до 30 октомври 1998 г., се прилагат отменените разпоредби на Закона за териториално и селищно устройство и отмененият чл.102 от Закона за собствеността.
(2) В случаите, когато недвижимият имот не е завзет до 30 октомври 1998 г., заповедта за отчуждаване и за обезщетяване се отменя и производството се прекратява от кмета на общината със заповед.
(3) По държавния и общинските бюджети ежегодно се предвиждат средства за осигуряване обезщетяването на собствениците по ал.1
amaury
Младши потребител

Назад към Имотни казуси