Здравейте! Омъжена съм от 15 години. Миналата година съпругът ми получи дял от наследство - домът в който живеем. При дострояването и обзавеждането му съм участвала и аз. Просто миналата година се подписаха споразуменията за разпределяне на наследството.
Въпрос - имам ли право на някаква част при евентуален развод?
Още един въпрос - има ли някакъв начин и аз да стана дънъкоплатец по това жилище, например, ако съпругът ми се съгласи да бъда съсобственик на имота?
- Дата и час: 29 Ное 2024, 17:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ще получа ли дял?
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Значи първо земята е била съсобствена (по наследство) на мъжа Ви и другите наследници, след това сте построили отгоре с Ваше участие жилище и след това е извършена доброволна делба, правилно ли Ви разбирам?
-
portokal - Старши потребител
В общи линии е така. Имотът е част от къща, в която живеят още сестрата на съпруга ми и майка му. Но при скючване на брака ни жилището беше още в строеж, и ние го достроихме, но тогава всичко се води на родителите му.
- vesellina3571
- Нов потребител
В какво се изразява дострояването - имало ли е сграда поне в груб строеж преди брака ви?
Първо сте го достроили, а после е починал баща му? Или той вече е бил наследил част от мястото, когато сте довършили строежа?
В първия случай новопостроената сграда си става собственост на родителите, чиято е земята. Вие евентуално можете да имате да взимате пари от този, който би се обогатил за Ваша сметка.
Във втория случай сградата с построяването си става отчасти собственост на съпруга Ви, защото и той има дял от земята (и отчасти на майка му и сестра му). И понеже Вие имате принос в построяването, неговият дял ще бъде общ с Вас.
Първо сте го достроили, а после е починал баща му? Или той вече е бил наследил част от мястото, когато сте довършили строежа?
В първия случай новопостроената сграда си става собственост на родителите, чиято е земята. Вие евентуално можете да имате да взимате пари от този, който би се обогатил за Ваша сметка.
Във втория случай сградата с построяването си става отчасти собственост на съпруга Ви, защото и той има дял от земята (и отчасти на майка му и сестра му). И понеже Вие имате принос в построяването, неговият дял ще бъде общ с Вас.
-
portokal - Старши потребител
Сградата е в груб строеж когато сключваме брака и се води на родителите му. Ние си дострояваме жилището, живеем в него, то още се води на родителите му. След внезапната смърт на баща му се прави подялба на наследството и ние получаваме своя дял,т.е. част от къщата която сме достроили, обзавели. Знам, че при наследство имат право само кръвни наследници. При плащането на данъците също не фигурирам. Но при положение, че наследството е получено след определени години брак и аз имам накакво участие при построяването да разбирам ли, че имам някакъв дял евентуално при развод? Има ли начин да стана съсобстваник на този наследствен имот, например при съгласие на съпруга ми? В крайна сметка мога ли някак и аз да плащам данъци по този имот, нали това гарантира по някакъв начин собственост. Благодаря предварително за отговора и за ангажираността. Ще се посъветвам и с адвокат, но преди това бих искала да знам дали въобще има някакъв вариант.
- vesellina3571
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|