Здравейте!
Казусът е следния:
Преди 10 години купих апартамент с право на доживотно ползване на неговия собдтвеник. Малко след това отношенията ни се влошиха, даже прекъснаха. Партидата и номера към топлофикация са си на негово име, тъй като е ползвател той на апартамента. Вече има 10 000 лв натрупана сметка.
1. След като умре ще ми се прехвърлят ли задълженията или си остават да си ги търсят от него?
2. Какво мога да предприема за да престане трупането на сметка всеки месец (отказва топломери и сметката се трупа на максимална база)?
3. Тъй като голяма част от тази сума е трупана преди повече от 2 години, мога ли да разчитам, че има изтекла давност да задълженията, тъй като не е предявен и съдебен иск от страна на топлофикация и какво трябва да се направи?
Моля Ви за помощ и насоки, а ако някой е специализиран в тази област нека да ми изпрати съобщение с координати за платена консултация.
Благодаря
- Дата и час: 29 Ное 2024, 17:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем с Топлофикация и доживотно ползване на апартамент.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Вие на този човек бъдещ /евентуален/ наследник ли сте му?
Правото на ползване на този човек е учредено в самия нотариален акт за покупко- продажба, предполагам.
Правото на ползване на този човек е учредено в самия нотариален акт за покупко- продажба, предполагам.
- Julyan
- Потребител
Не не съм наследник. Просто когато го купуваше аз дадох половината от парите за апартамента. В нотарялният акт аз съм собственик, но той е с право на доживотно ползване.
- topsi
- Нов потребител
Ако човек дължи сума на енергото, на ТЕЦ-а, на БТК и т.н., ако почине само наследниците му се притесняват от този факт.
Много ми беше смешно при нас- купихме апартамент и старият собственик също дължеше за няколко години на ТЕЦ-а. Какви ли не писма ни писаха да му платим дълговете, тъй като сме му били "наследили" жилището- и това от самото топлофикационно дружество. Абе беше си тормоз поне две години. Отивах да си плащам нашите си сметки и от касата веднага ме емваха "за онези там три години", с които ние нямахме нищо общо и аз все тихо и кротко разяснявах, а те ми се караха. Пък нали съм си добра душа- не им отвръщах /Какво да обяснявам на касиерката?/. Даже бяха заплашили хората от входа една зима, че никой нямало да има парно, ако ние не вземем да го платим. Писна ни и аз лично се оплаках писмено- тормозът престана.
Та, казвате, човекът има право на ползване върху жилището, партидата е на негово име, той е длъжникът и това са негови лични задължения.
Много ми беше смешно при нас- купихме апартамент и старият собственик също дължеше за няколко години на ТЕЦ-а. Какви ли не писма ни писаха да му платим дълговете, тъй като сме му били "наследили" жилището- и това от самото топлофикационно дружество. Абе беше си тормоз поне две години. Отивах да си плащам нашите си сметки и от касата веднага ме емваха "за онези там три години", с които ние нямахме нищо общо и аз все тихо и кротко разяснявах, а те ми се караха. Пък нали съм си добра душа- не им отвръщах /Какво да обяснявам на касиерката?/. Даже бяха заплашили хората от входа една зима, че никой нямало да има парно, ако ние не вземем да го платим. Писна ни и аз лично се оплаках писмено- тормозът престана.
Та, казвате, човекът има право на ползване върху жилището, партидата е на негово име, той е длъжникът и това са негови лични задължения.
- Julyan
- Потребител
Благодаря ти за отговора Julyan, но искам да те попитам нещо.
Как така си извадихте нова партида и започнахте да си плащате от даден момент тататак. Защото когато разпитах дали това е възможно ми отговарят, че докато не бъдат погасени задълженията, нито ще ми направят нова партида на мое име, нито ще спрат трупането на пари по тази... лъжат ли ме или? Твърдят, че отчета при тях е по адрес и не ги интересува на кого се води...
Как така си извадихте нова партида и започнахте да си плащате от даден момент тататак. Защото когато разпитах дали това е възможно ми отговарят, че докато не бъдат погасени задълженията, нито ще ми направят нова партида на мое име, нито ще спрат трупането на пари по тази... лъжат ли ме или? Твърдят, че отчета при тях е по адрес и не ги интересува на кого се води...
- topsi
- Нов потребител
Това си е чисто изнудване. Аз не съм имала проблеми. Тогава, беше 2002 г., отидох с нотариалния акт за закупуването на жилището /копие/ в Топлофикация /това ми искаха, не обичам да споря излишно/ и попълних заявление. Нали сметките, които пристигат си имат титуляр? Нали срещу него си завеждат изпълнителните дела?
Как е при Вас случаят- на чие име е партидата?
Как е при Вас случаят- на чие име е партидата?
- Julyan
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|