начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Придобиване на имот от чужденец в България

Казуси за недвижими имоти

Придобиване на имот от чужденец в България

Мнениеот hwang » 28 Юни 2007, 10:56

Колеги,
какъв е редът в момента за придобиване на недвижим имот и/или земя от чужденец в Република България. Попадна ми информация, че лицето-чужденец може да закупи безпроблемно сграда, но за да закупи земя трябва да има регистрирано търговско дружество, която ми се вижда леко странна.
Благодаря на всички отговорили.
Успехи!
hwang
Младши потребител

Мнениеот sagitta » 28 Юни 2007, 11:06

правилно сте разбрали,че чужденец може да закупи сграда в България, но по отношение на земята- все още тече гратисният период, касаещ отпадането на забраната за чужденци да купуват земя в РБ.Затова лицето може да регистрира търговско дружество и по този начин да придобие собствеността и върху земята.
sagitta
Младши потребител

Мнениеот Pongo76 » 28 Юни 2007, 11:09

Ми не е странна. Просто чужденци не могат да придобиват земя засега. А търговското дружество, регистрирано в България е българско юридическо лице, независимо че собственикът на капиала е чужденец. С други думи земята се придобива от самото дружество, а не от собственика му.
Dark side of the force is a pathway to many abilities some would consider unnatural...
Pongo76
Младши потребител

Мнениеот hwang » 28 Юни 2007, 11:11

благодаря ви за бързия отговор, но ще ви помоля да ми кажете от къде извличате тази информация, защото аз попрерових доста нормативна база, но това не го открих това.
мерси!
hwang
Младши потребител

Мнениеот ianeva » 28 Юни 2007, 11:19

Не знам каква нормативна база сте преровили, но вижте пак чл. 22 от Конституцията и чл. 29 от ЗС. А пък и ограничението за закупуване на земя от чужденци си съществуваше и в по-старата редакция на текстовете.
Успех!
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот theinsider » 29 Юни 2007, 11:33

То и преди си беше така.....Забраната чужденци да купуват земя винаги си е била мътвородена.......Винаги го правят с дружество................А защо ващият чужденец иска да купува апартамента/сградата като физическо лице?
theinsider
Потребител

Мнениеот ralitsa » 23 Юли 2007, 14:58

и какво сега- от кога ще могат гражданите на Европейската общност да купуват земя??
ralitsa
Потребител

Мнениеот Pongo76 » 23 Юли 2007, 16:12

Чл. 29. (Изм., ДВ, бр. 31 от 1990 г. и бр. 33 от 1996 г., изм. доп. ДВ бр. 24/2007 г.)
(2)Граждани на държавите - членки на Европейския съюз, или на държавите - страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, могат да придобиват право на собственост върху земя при спазване на изискванията, установени със закон, в съответствие с условията на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.

Чакаме подчертаното да стане известно :P
Dark side of the force is a pathway to many abilities some would consider unnatural...
Pongo76
Младши потребител

Мнениеот aglaia » 23 Юли 2007, 16:21

Чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз - чл. 22 от Конституцията. Същото е записано и в чл. 29 от Закона за собствеността.

Според Договора ни за присъединяване към ЕС (Приложение 6 - Преходни мерки за България, чл. 3 - Свободно движение на капитали), има две ограничения, а именно: (а) за придобиване на земя за втори жилищен имот - ограничението е за срок от 5 години от присъединяването ни и (б) за придобиване на земеделска земя и гори - срок 7 години от присъединяването ни. Други ограничения няма.
aglaia
Младши потребител

Мнениеот zzzzz » 26 Юли 2007, 17:22

Това означава ли,че ако гражданин на ЕС, който не е постоянно пребиваващ в БГ, няма никакво жилище в собствената си страна, то може да закупи УПИ за жилище или къща заедно със земята?
zzzzz
Потребител

Мнениеот zzzzz » 27 Юли 2007, 10:23

zzzzz написа:Това означава ли,че ако гражданин на ЕС, който не е постоянно пребиваващ в БГ, няма никакво жилище в собствената си страна, то може да закупи УПИ за жилище или къща заедно със земята?

Моля ако някой има отговор да го сподели. Въпросът е важен
zzzzz
Потребител

Мнениеот naska » 27 Юли 2007, 11:38

zzzzz написа:Това означава ли,че ако гражданин на ЕС, който не е постоянно пребиваващ в БГ, няма никакво жилище в собствената си страна, то може да закупи УПИ за жилище или къща заедно със земята?

Категорично, не щом не пребивава!
В момента действа ограничителен режим по отношение придобиване право на собственост от граждани на страни - членки на ЕС и по споразумението за ЕИП. За земеделските земи, както и за земите от горския фонд е налице, цитирания от колегите гратисен период, а по отношение на УПИ-та, то е необходимо лицето да отговаря на поне две кумулативни условия, а именно:
- да е пребивавало в границите на РБ за последните 5 год. /какво е пребиваване казва Закона за влизането, пребиваването и напускането на РБ на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства/
- /без прецизност за изчерпателност/ да е било осигурявано, или да се е самосигурявал за последната година, да се е пенсионирал в страната или да е констатирана намалена трудоспособност в страната т.н.
Във вашият случай може само с регистриране на дружество с ограничена отговорност по търговския закон /за земята/ или да придобие само сграда и правото на строеж за съответния самостоятелен обект в нея.
naska
Младши потребител

Мнениеот ianeva » 27 Юли 2007, 12:42

Категорично не мога да се съглася с изразеното становище, че освен посочените от aglaia ограничения други няма. Напротив, в чл. 22 ал. 3 от К, се указва, че режима на земята се урежда със закон. Кой е специалният закон - ЗС и ЗСПЗЗ. При цялото ми уважение, чл. 29 категорично не приповтаря чл. 22 от К. Напротив, той именно като специален закон урежда начина, по който членовете на ЕС и ЕИО /тук ще визирам само тях/ ще могат да се възползват от предоставеното по К право. И ясно указва:
Чл. 29. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1973 г., изм. - ДВ, бр. 31 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2007 г.) Чужденци или чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията на международен договор, ратифициран по реда на чл. 22, ал. 2 от Конституцията на Република България, обнародван и влязъл в сила, а чужденците - и при наследяване по закон.
Граждани на държавите - членки на Европейския съюз, или на държавите - страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, могат да придобиват право на собственост върху земя при спазване на изискванията, установени със закон, в съответствие с условията на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.
Юридически лица от държавите - членки на Европейския съюз, или от държавите - страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, могат да придобиват право на собственост върху земя по реда на ал. 2.
Т.е. нужно е наличието на специален закон, уреждащ тази материя, който освен други изисквания които би имал, следва да е в съответствие с посочените от aglaia. Да е уредил начина на придобиване, който да е в съответствие с Договора за присъединяване.
Такъв закон до момента не е приет, както вече бе отбелязано от Pongo76.
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот zzzzz » 27 Юли 2007, 13:23

Да, съгласна съм, но в раздел 6 от оговора пише, че гратисният период за придобиване на право на собственост върху земя за втори жилищен имот е 5 години.Какво ще рече втори жилищен имот? Според мен това означава, че гражданинът на ЕС има вече едно жилище на територията на ЕС, то тогава трябва да изчака 5 години да си купи УПИ в БГ. А ако няма никакво жилище, то следва че още сага може да си купи земя за първи жилищен имот.
zzzzz
Потребител

Мнениеот ianeva » 27 Юли 2007, 13:26

Е, явно въобще не сте ме разбрали, а може и аз да не мога да обяснявам. Аз твърдя, че към настоящия момент изобщо не може да купи земята, поради изложените в предният ми постинг съображения.
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот zzzzz » 27 Юли 2007, 14:02

Имате предвид земеделска земя, вероятно.А в Договора пише-"земя за втори жилищен имот", което за мен означава УПИ. Излиза, че за първи жилищен имот могат да купят земя, освен ако кумулативно не се изисква да са живели постоянно на територята на БГ.Но аз не разбирам такова нещо от разпоредбата на Договора.
zzzzz
Потребител

Мнениеот ralitsa » 27 Юли 2007, 14:08

Въобще страшна бърканица...
ralitsa
Потребител

Мнениеот zzzzz » 27 Юли 2007, 14:32

1.Независимо от задълженията, произтичащи от Договора за създаване на Конституция за Европа, България може да запази в сила, за срок от пет години от датата на присъединяване, ограниченията, съществуващи в нейното законодателство към датата на подписване на Договора за присъединяване, по отношение на придобиването на право на собственост върху земя за второ жилище от граждани на държавите-членки или държавите, страни по Споразумението за Европейско икономическо пространство (СЕИП), които не пребивават в България и, от юридически лица, учредени в съответствие със законите на друга държава-членка или на държава, страна по СЕИП.
2. Независимо от задълженията, произтичащи от Договора за създаване на Конституция за Европа, България може да запази в сила, за срок от седем години от датата на присъединяване, ограниченията, съществуващи в нейното законодателство към датата на подписване на Договора за присъединяване, по отношение на придобиването на право на собственост върху земеделска земя, гори и горска земя от граждани на друга държава-членка, от граждани на държавите, страни по Споразумението за Европейска икономическо пространство и от юридически лица, учредени в съответствие със законите на друга държава-членка или на държава, страна по СЕИП. В никакъв случай, при придобиването на земеделска земя, гори и горска земя, гражданин на държава-членка не може да бъде третиран по-неблагоприятно отколкото към датата на подписване на Договора за присъединяване или да му бъдат налагани по-големи ограничения в сравнение с гражданин на трета страна.
Наистина ми е интересно да изясним какво се има предвид под "втори жилищен имот" и какво ще да е "първи жилищен имот"
zzzzz
Потребител

Мнениеот zveti1980 » 27 Юли 2007, 18:05

И аз се побърках, дори и Нотариусите не ми дават становище. Според мен не е редно да тълкуваме ЗС в смисъл, че за 1 жилищен имот няма проблем, а за втори трябва да почакат. Ако беше вярно от януари до сега все някои щеше да е минал сделка, с която да е прехвърлил % идеална част от Упи и на чужденец, такова нещо аз незнам. Надявам се, че ще продължим да разискваме темата, аз се консултирах вече с един Нотариус, категорично според въпросния към момента нямат право да придобиват земя, тогава това тълкуване на чл.29ЗС?!!
Смятам да поискам становище и от други обаче, точно по отношение на чл.29аЗС и ще пиша отново.
zveti1980
Младши потребител

Назад към Имотни казуси