начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

помогнете

Казуси за недвижими имоти

помогнете

Мнениеот silverest » 18 Юли 2007, 17:04

казуса е следния; понеже съм последен апартамент на етажа в дъното и реших да си заградя част от етажната площадка като си изградих трегер и колони за поставянето на нова врата на 90 градуса от старата. Така затворих около 1.2 квадрата от етажната площадка. Живущите във входа нямат против, но собственика на ап. до мен точно има. Същия не живее на адреса, но явно е .. от типа "гадюхи' и открито ми заяви, че ще протестира пред институциите.
Все още не съм инсталирал вратата. Очаквам Вашите мнения по казуса, какви биха могли да бъдат негативите срещу мен. Могат ли от някоя институция да ме принудят да е премахна, може ли да се образува нак. пр-во с-у мен и т.н. Аз пък имам ли някаква възможност да го реша в моя полза. Всякакви съвети биха ми били от полза!
благодаря Ви предварително и Ви моля за спешност.
silverest
Нов потребител

Мнениеот ksm321 » 23 Юли 2007, 13:27

Здравейте,

нямаме строителство /"незаконно строителство"/, но за да не изиска вашият съсед да премахнете за ваша сметка преграждането, по-добре е предварително да се сдобиете със съгласието на собствениците в блока. Свикайте едно общо събрание и така.
Налага се, т.к. Вие извършвате промени на общи части - вие сте си собственик на вашия апартамент, но за общите части сте съсобственик с всики от блока - повече в Закона за собствеността, етажна собственост.
Съгласно Правилника за управлението, реда и надзора в етажната собственост - чл.2 - може да си преустройвате своя апаратмент:
Всеки собственик може да извършва преустройства на своите части (самостоятелни обекти) от сградата, като не изменя или завзема помещения, пространства или части от тях, предназначени за общо ползване, и не вреди на носимоспособността и устойчивостта на строителната конструкция и на пожарната безопасност и безопасното ползване на сградата.
Погледнете следващия член за преустройството.
Вие заграждате площ, която е на всички и трябва да се съобразите с останалите съсобственици на блока.
Успех с адвокатите и случая!
ksm321
Младши потребител

Мнениеот georgi07 » 23 Юли 2007, 13:42

Трегери, колони-на мен ми звучи като строителство :roll: -в случая без съгласие на съсобствениците и следователно-незаконно, т.е. подлежащо на премахване.
georgi07
Потребител

Мнениеот sunrise » 23 Юли 2007, 14:15

касае се за незаконно строителство. Съгласно ЗУТ, вече няма узаконяване на незаконен строеж. Това, което е необходимо да направите е не само да вземете съгласието на съседите , в което се съмнявам, но и да предствите и проект. Ще се наложи да се преизчисляват и общите части.
А иначе, това което извършвате в момента е престъплението "самоуправство". Имала съм такъв случай и човекът си отнесе условната присъда.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ksm321 » 23 Юли 2007, 15:03

за да не спорим безсмислено е добре да се уточни по ?-са за преустройство ли става дума или за строителство. Ако е строителство колегите са прави, но ако човекът си е загрдаил пространство, като сложи врата и между нея и стените тухла или др.материал - не е строителство, макар че има трегери - здравото си е здраво.
ksm321
Младши потребител

Мнениеот Julyan » 23 Юли 2007, 15:12

Какво означава "строителство"- легална дефиниция се съдържа в текста на §.5, т.38. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) от ЗУТ, съгласно която правна норма: "Строежи" са надземни, полуподземни, подземни и подводни сгради, постройки, пристройки, надстройки, огради, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, благоустройствени и спортни съоръжения, както и техните основни ремонти, реконструкции и преустройства с и без промяна на предназначението."

Не слагайте каквото и да било и не правете преустройства, преди да се консултирате за съдържанието на необходимата процедура, която следва да осъществите. Освен това май преграждате общи части на сграда- коридор на етаж.
Julyan
Потребител

Мнениеот georgi07 » 23 Юли 2007, 15:26

ksm321 написа:за да не спорим безсмислено е добре да се уточни по ?-са за преустройство ли става дума или за строителство. Ако е строителство колегите са прави, но ако човекът си е загрдаил пространство, като сложи врата и между нея и стените тухла или др.материал - не е строителство, макар че има трегери - здравото си е здраво.

:lol: :lol: :lol: Колега вие май нямате представа от строителство и законът който го регулира.
georgi07
Потребител

Мнениеот ksm321 » 24 Юли 2007, 22:54

Не разбирам защо всички се заяждате:( Това е безсмислено.
Мисля, че се чете добре, че човекът трябва да иска съгласие от своите съседи, за да няма главоболия - поне в това всички сме на едно каменно мнение.
Относно строителство и болднатата част - мрежите и др. и най-вече поясненията относно "техническа инфраструктура", дали се разбира заграждане чрез една стена- може - човекът правилно поясни - не съм експерт по строителство, но каква ли категория ще е да се построи една стена от 1-ва до 6та степен. Не знам дали става ?-с за огради, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, благоустройствени и спортни съоръжения, и др. За това е добре да се знае - може пък да има начертан и инвестиционен проект за стената и заверен. Всичко може!
ksm321
Младши потребител

Назад към Имотни казуси