начало

ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система

Съсед е монтирал климатик над витрината ми

Казуси за недвижими имоти

Съсед е монтирал климатик над витрината ми

Мнениеот skydive » 08 Юни 2007, 21:44

Здравейте.
Собственик съм на магазин който се намира в жилищна кооперация. Без мое разрешение над едната ми витрина е монтирано външното тяло на климатик на пицарията, която ми се намира в съседство. Проблема се състои в това, че климатика пречи да се монтира охранителна щора на витрината, а собственика на пицарията няма никакво желание да премести климатика. Какво трябва да направя за да принудя собственика на пицарията да премести климатика? Моля помогнете с някакъв съвет :(
skydive
Нов потребител

Мнениеот rodem » 09 Юни 2007, 12:20

Трябва да уточните кога е поставен климатикът. С чие съгласие. Стената, където е монтиран, чия собственост е - най-вероятно е на етажните собственици. Ако е на стената на Вашия магазин, имате право по съдебен ред да търсите правото си за нарушено право на собственост и владение.
rodem
Нов потребител

Мнениеот skydive » 09 Юни 2007, 21:15

rodem написа:Трябва да уточните кога е поставен климатикът. С чие съгласие. Стената, където е монтиран, чия собственост е - най-вероятно е на етажните собственици. Ако е на стената на Вашия магазин, имате право по съдебен ред да търсите правото си за нарушено право на собственост и владение.

rodem благодаря за бързият отговор

Магазинът, също и апартаментът над магазина също е мой. Климатика е поставен преди няколко месеца без мое съгласие. Единственият начин да потърся правата си, е да ги съдя, правилно ли съм разбрал?
skydive
Нов потребител

Re: Съсед е монтирал климатик над витрината ми

Мнениеот naughty » 10 Юни 2007, 14:10

skydive написа:Здравейте.
Собственик съм на магазин който се намира в жилищна кооперация. Без мое разрешение над едната ми витрина е монтирано външното тяло на климатик на пицарията, която ми се намира в съседство. Проблема се състои в това, че климатика пречи да се монтира охранителна щора на витрината, а собственика на пицарията няма никакво желание да премести климатика. Какво трябва да направя за да принудя собственика на пицарията да премести климатика? Моля помогнете с някакъв съвет :(

имам същия проблем, писах жалба до общината. Трябва разрешение от домсъвета за това. Мисля че по нормален път нищо няма да постигна нито вие. Явно ще трябва да ги демонтирам сам.

А защо и вие не монтирате най-шумния климатик над неговата витрина? Ако го пипне - веднага махате и неговия :)
naughty
Потребител

Мнениеот skydive » 10 Юни 2007, 14:32

naughty написа:
skydive написа:Здравейте.

имам същия проблем, писах жалба до общината. Трябва разрешение от домсъвета за това. Мисля че по нормален път нищо няма да постигна нито вие. Явно ще трябва да ги демонтирам сам.

А защо и вие не монтирате най-шумния климатик над неговата витрина? Ако го пипне - веднага махате и неговия :)

Ситуацията е следната: магазина се дава под наем, има подписан договор. Трябва да се махне климатика за да се поставят охранителните щори.

1. Това трябва да стане възможно най-скоро.
2. Да си купя такъв климатик си е чиста набутвация, ама може наистина да почна да тормозя клиентите му с шум :wink:

Някакви други предложения?
skydive
Нов потребител

Мнениеот kursant_amvr » 13 Юни 2007, 14:10

naughty написа:имам същия проблем, писах жалба до общината. Трябва разрешение от домсъвета за това. Мисля че по нормален път нищо няма да постигна нито вие. Явно ще трябва да ги демонтирам сам.

Нищо недейте да махате сам, че ще Ви погнат за самоуправство. Пояснявам: самоуправството е престъпление и следователно за извършването му се носи наказателна отговорност. За да не рискувате да си докарате такива проблеми, ще Ви посъветвам да си намерите адвокат и да карате по "каналния" ред.

Апропо по мое мнение, дори климатика да е поставен с "разрешение" на "домсъвета" ( а всъщност правилно е да се каже РЕШЕНИЕ на ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ, съгласно ЗС и ПУРНЕС), то пак поставянето му би било противоправно.
Вярно е, че според ЗС външните стени на сградата се явяват общи части, но така направената реконструкция очевидно създава пречки за ползването на собствения Ви имот, по големи от обикновените.

Не съм много компетентен по темата, така че очаквам цивилистите във форума да вземат отношение. :wink:
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
kursant_amvr
Потребител

Мнениеот skydive » 13 Юни 2007, 21:11

Миси за отговора kursant_amvr

:P Аз все още пробвам с добро. Получих обещание, но не разчитам много на него. Очаквам още съвети :roll:
skydive
Нов потребител

Мнениеот miriam » 13 Юни 2007, 22:26

Колега, бих искала да ви посъветвам следното:

самоуправство не извършвате вие , като го премахвате , а той , като го е монтирал без разрешение-но ако ви притеснява сблъсък на жалби и разправии с полиция-връчете му нотариална покана да преустанови и демонтира климатика-с кратък срок и там стандартните ала бала ще нарушава собствеността ви и ще го съдите.Но това е за плашливите.. :D
Лично аз съм се убедила , че в нашата държава е добре да свършиш това , което на първо четене , и по закон човешки и божий имаш правото да сториш-както във ващият случай-да премахнете климатика, защото ви пречи и някой преди вас е нарушил правата ви.
Бъдете сигурен , че няма да се стигне до никакви последствия , защото за него ще е про просто да пробие две нови дупки с кангото на по-удобно място.... :D
Успех, и не се впрягайте в прекалено законово издържаните мнения на колегите, които ще ви вкарат в съдебна битка със съседа-просто махнете ........ климатик , без да го трошите и му го върнете с молба да го премести.Или го строшете без да разбере ,че сте точно вие... :P
miriam
Потребител

Мнениеот skydive » 13 Юни 2007, 22:45

miriam написа:Колега, бих искала да ви посъветвам следното:

самоуправство не извършвате вие , като го премахвате , а той , като го е монтирал без разрешение-но ако ви притеснява сблъсък на жалби и разправии с полиция-връчете му нотариална покана да преустанови и демонтира климатика-с кратък срок и там стандартните ала бала ще нарушава собствеността ви и ще го съдите.Но това е за плашливите.. :D
Лично аз съм се убедила , че в нашата държава е добре да свършиш това , което на първо четене , и по закон човешки и божий имаш правото да сториш-както във ващият случай-да премахнете климатика, защото ви пречи и някой преди вас е нарушил правата ви.
Бъдете сигурен , че няма да се стигне до никакви последствия , защото за него ще е про просто да пробие две нови дупки с кангото на по-удобно място.... :D
Успех, и не се впрягайте в прекалено законово издържаните мнения на колегите, които ще ви вкарат в съдебна битка със съседа-просто махнете ........ климатик , без да го трошите и му го върнете с молба да го премести.Или го строшете без да разбере ,че сте точно вие... :P

Hi miriam
Климатика му за сега нямам намерение да го пипам защото е скъп :} Още няколко дена аванта и го мятам до тогава ще мисля как да постъпя. Със сигурност ще го изтормозя доста :twisted: Все пак права си за това, че работата винаги трябва да се свърши независимо от цената, пък после се замазва положението някак си ;]
skydive
Нов потребител

Мнениеот miriam » 13 Юни 2007, 22:54

бих искала да не съм права точно в този аспект.. :)
за съжаление, правилата липсват и гражданското общество с напрежение удържа по пистата все още :)

а иначе , той е наясно, че ви пречи-последвайте примера му и спете спокойно, след като възстановите паритета :P
miriam
Потребител

Назад към Имотни казуси