начало

ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система

Имам ли право да продам ???

Казуси за недвижими имоти

Имам ли право да продам ???

Мнениеот fasul4e » 09 Юни 2007, 16:29

Възможно ли е да продам на съпруга си имот,който ми е бил дарен ? Така ще престана ли да бъда "надарен" ?
fasul4e
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 11 Юни 2007, 11:13

Месля, че е по-добре да изясните целта ,която желаете да постигнете и тогава да се търсят варианти. Ще се опитам да ви дам отговор с оглед на поставените от Вас въпроси, без да знам какъв точно е проблема Ви.
Относно това може ли да продадете на съпруга си имот който Ви е бил дарен , моят отговор е "не". Тъй като то ще е придобито възмездно по време на брака, то ще бъде семейна имуществена общност, т.е. и на двамата, освен ако не се докаже ,че има трансформация на лично имущество. Но и в този случай считам, че договорът ще е нищожен поради противоречие с добрите нрави.
Що се отнася до втория въпрос дали ще престанете да бъдете надарен, нещата стоят по следния начин: Вие ще престанете да сте собственик на вещите, които са Ви дарили, но по отношение на дарителя Ви, Вие ще имате задълженията на дарено лице, като например издръжката на дарителя , ако той се нуждае от такава. Ако дарението е направено от Ваш наследодател и с него се нарушава запазена част на сънаследник, то и в този случай то ще запази действието си и ще се намали частта , която следва да получите с него. Ако Ви е необходима по-точна информация, моля, бъдете по-конкретни в питанията си!
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 11 Юни 2007, 15:16

Чл. 20. (1) Вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити преди брака, както и вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити през време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил. Лични са и вещите и правата върху вещи, придобити от единия съпруг по реда на Гражданския процесуален кодекс, когато се насочва принудително изпълнение за личен дълг на другия съпруг върху вещи и права върху вещи, които са съпружеска имуществена общност.
(2) Лични са движимите вещи, придобити от единия съпруг през време на брака, които му служат за обикновено лично ползуване или за упражняване на професия.
Кое е погрешно в становището ми? В момента питащият го е придобил чрез дарение и е негова индивидуална собственост . Ако обаче се приеме,че го продаде на съпруга си , то то ще бъде придобито от другият възмездно по време на брака, следователно ще е семейна имуществена общност.
sunrise
Активен потребител

Назад към Имотни казуси