начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

получаване на точни данни за държавен имот

Казуси за недвижими имоти

получаване на точни данни за държавен имот

Мнениеот fester1 » 25 Апр 2007, 15:32

Ситуацията е следната: закрито държавно училище. Инспектората, на който е предоставен имота със заповед на министъра следва да заведе счетоводно сградния фонд. Проблема е, че няма актуална данъчна оценка, а за да се изготви такава трябва да се подаде декларация по чл. 14, ал. 1 ЗМДТ. И тук възниква още по - голям проблем - няма как да се подадат точни данни за декларацията, защото актовете за държавна собственост за отпреди близо 40 години. Някои от описаните сгради вече ги няма, а данните за останалите почти сигурно са остарели. Да не говорим, че не става напълно ясно колко е общо площта на земята. Въпросът е къде със сигурност се съхранява точна и съвременна информация за това училище и за земята. Нужна ми е спешно - дали в кметството (съмнявам се), кадастъра, Областна управа или и аз не знам вече къде... Не вярвам, че е възможно да няма актуални данни.
fester1
Потребител

Мнениеот peip » 25 Апр 2007, 19:15

Последно имате ли акт за държавна собственост?
Счетоводния проблем се решава от счетоводители - не от юристи, но оценъчната стойност на имота, по която ще бъде заведена в съответната счетоводна сметка сградата и земята е различна и няма нищо общо с данъчната оценка. Следователно намирате си лицензиран оценител, който да даде актуално становище за стойността на сградите и то само на тези които могат да се ползват и за земята. По неговата оценка ще стартирате сметка 201 и 203, и това при положение, че в заповедта нямате оценъчна стойност.
Не знам дали държавата и общините декларират данъчно имотите си, тъй като май не плащат местен данък.
Колкото до АДС-то проверете го ако имате такова - на определен период върху него има отбелязване, че имота е огледан и има или няма промяна - обикновено на няколко години. В АДС-то всичко е описано. Ако има сграда описана в него, която я няма - сега при приемане на обекта смятам, че следва да се уведоми областния управител и да се иска деактуване поради липса на сграда, за да не Ви питат в един момент къде е?
peip
Потребител

Назад към Имотни казуси