Почина внезапно баща на моят син (ние сме разведени). Имам удостоверение за наследници, в който като наследник фигурира само сина ми (няма други роднини по права линия). Аз нямам ключове от апартамента му и не разполагам с никакви документи (нотариален акт..).
Не знам как да проверя и за банкови сметки.
Какви стъпки трябва да направя?
Моля, ако някой може да ме консултира да отговори в тази тема!
Благодаря предварително!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 11:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Каква е процедурата за прехвърляне собственосттна наследници
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
В шестмесечен срок сте длъжни да декларирате наследството - за сега знаете за апартамента - препоръчвам ви да отидете в съответната данъчна служба с удостоверението за наследници и да направите справка за кои имоти е плащал данъци. В подадената от него декларация е описан документа му за собственост - нотариален акт № .... и т.н. До 1990 нотариалните актове са в стара архива СГС- партер от 1990 г. в Агенцията по вписвания - стария нотариат - с удостоверението за наследници ще поискате заверен препис. След това вече сте си подали данъчната декларация за наследството си предявявате претенциите срещу държателите на апартамента. Ако откажат да Ви го предадат иск по 108 от ЗС осъждате го да Ви предаде владението на имота - имате 10 години от откриването на наследството иначе ще кажат придобивна давност. Необходими са Ви нотариален акт - вече сте си извадили заверен препис, удостоверение за наследници, данъчна оценка на имота. УСПЕХ!
- peip
- Потребител
Благодаря за бърз отговор.
След това трябва ли да направя констативен нотариален акт на името на сина ми и да не се занимавам с хора, които евентуално откраднаха нотариален акт?
Ще мога ли да разбия апартамента?
Къде се намира служба по вписвания?
Благодаря!
След това трябва ли да направя констативен нотариален акт на името на сина ми и да не се занимавам с хора, които евентуално откраднаха нотариален акт?
Ще мога ли да разбия апартамента?
Къде се намира служба по вписвания?
Благодаря!
- nadin123
- Младши потребител
Всички действия се извършват от сина Ви с Ваше съгласие, т.е. два подписа - неговия и Вашия. Не е необходима констативка - за мен излишни разходи, тъй като с посочените по-горе документи той се явява собственик на имота. Мисля, че в случая трудно ще се докаже кражба на нотариален акт, тъй като роднините и близките на починалия не са длъжни да знаят къде са му документите - може просто да е изгубен. Понякога се учудвам на факта хората да се притесняват, че някой им държи оригиналите - нищо има заверени преписи. Само дано не са злоупотребили тогава вече си търсете правата по всевъзможен път.
- peip
- Потребител
апартамента не можете да разбиете, защото ще направите действие на самоуправство, което е наказуемо, освен това не Ви препоръчвам такива действия по ред причини.
Службата по вписванията е стария нотариат на Патриарха
Службата по вписванията е стария нотариат на Патриарха
- peip
- Потребител
Сетих се, че след като ги поканите доброволно да напуснат в разумен срок и те не го направят можете да потърсите обезщетение в размер на пазарния наем за времето до връщане на имота
- peip
- Потребител
След като синът е малолетен, всички действия се извършват от неговия законен представител (в случая майката) не разбирам за какви два подписа говори колегата. Достатъчно да е да докажете това си качество ( на законен представител).
За повече информация и съдействие, съвета ми е да потърсите консултация с адвокат.
За повече информация и съдействие, съвета ми е да потърсите консултация с адвокат.
- Never
- Младши потребител
Благодаря!
Ако никой не живее там и ключовете са изгубени, какво да правя?
В случай, че ще ми потрябва адвокат, ще мога ли да се обърна към Вас?
Ако никой не живее там и ключовете са изгубени, какво да правя?
В случай, че ще ми потрябва адвокат, ще мога ли да се обърна към Вас?
- nadin123
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|