начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

офис в жилищна сграда?

Казуси за недвижими имоти

офис в жилищна сграда?

Мнениеот tanya81 » 23 Апр 2007, 13:53

Здравейте, предполагам, че много хора са се сблъсквали с подобен проблем и ще се радвам, ако ми помогнете.
Собственик съм на апартамент, находящ се на 2-ри етаж в жилищна сграда. В апартамента се помещава офис. Не се вдига никакъв шум и не се посещава от външни лица, освен от служителите.
Подадено е оплакване от останалите живущи в блока до общината и до РДНСК. Не знам дали е било проведено Общо събрание на собствениците в сградата и дали са взели някакво решение, тъй като не съм била уведомявана да присъствам на такова събрание.
От РДНСК идваха на проверка и ме поканиха да отида да ми връчат акт.
Не желая да прекратявам дейността в офиса. Как според вас трябва да организирам своята защита с оглед действащото законодателство и натрупаната практика по случая?
tanya81
Нов потребител

Мнениеот georgi07 » 23 Апр 2007, 14:45

Вижте чл.38,ал.3 от ЗУТ.
Вие в момента ползвате апартамент за офис в нарушение на чл.178 от ЗУТ.Не виждам как по същество може да се защитите.
georgi07
Потребител

Мнениеот marter » 24 Апр 2007, 08:52

Както предполага колегата - в нарушение сте (, ако не сте спазили ЗУТ, ЗС и ПУРНЕС).
Но въпреки нарушенията, проверете дали наистина е имало общо събрание. Имало ли е писмени :shock: покани, проведено ли е по надлежния ред (ПУРНЕС), има ли протокол и решения... :cry: В повечето от случайте хората не са информирани за тези тънкости :cry: и при несъответствие с правилата - решенията на ОС на ЕС са неправомерни, поради неспазения ред :wink:
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот AIN6TAIN » 24 Апр 2007, 09:07

Гореписащите ти дават акъл , а не ти помагат ???
Аз ще ти помогна :lol:
Заявяваш ,че си писател и на адреса упражняваш ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ , а не офис/търговска дейност/ и........си прави каквото си искаш , мачкай завистниците , но без да прекаляваш и да си създаваш врагове :lol:
В този смисъл прави жалби и т.н...... :D
AIN6TAIN
Потребител

благодарност на всички

Мнениеот tanya81 » 24 Апр 2007, 10:11

благодаря ви искрено за съветите. И ние смятаме да не се отказваме и да търсим начини за справяне със ситуацията... :wink:
tanya81
Нов потребител

Мнениеот tonina » 24 Апр 2007, 10:29

Всеки заинтересован може да подаде жалба, че ползвате имота си незаконно /без да сте сменили предназначението му по предвидения в ЗУТ ред/. Достатъчно е да приложи към жалбата си копие от своя документ за собственост. В случая не мисля, че е от значение дали общото събрание е проведено при спазване изискванията на ПУРНЕС. За да бъде извършена проверка, достатъчно е само един от съседите Ви да подпише жалбата, както и явно е станало. Вижте дали няма някакви нарушения на ЗАНН при съставяне на акта. Дори и да извършвате индивидуална творческа дейност, пак трябва да смените предназначението на имота – например в ателие. Иначе трябва да докажете, че няма никакъв достъп на външни лица, което е съмнително.
tonina
Младши потребител

Мнениеот georgi07 » 24 Апр 2007, 12:18

Това което предлага Аинщайн не ви върши работа защото процедурата за промяна на предназначението от жилище в ателие е същата като от жилище в офис.Отново трябва нотариално съгласие.
Единствено, което може би е изход е да накарате съседите да си оттеглят жалбата до РДНСК.
Или да прибегнете до "екзотичната" хипотеза на споразумение по чл.20 от АПК и да разчитате, че все още няма практика по този член и ще мине каквото и да се споразумеете.
georgi07
Потребител

Назад към Имотни казуси