начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

право за продожба на имот

Казуси за недвижими имоти

право за продожба на имот

Мнениеот abonatos » 20 Апр 2007, 00:20

значи имота е лично на майка ми наследствен предобит по време на брака
баща ми който си има друг собствен имот има ли право да прекьсне продажбата ?
abonatos
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 20 Апр 2007, 01:32

Баща Ви не може да попречи по какъвто и начин на майка Ви да се разпореди с получения и по наследство имот.Даже и "да прекъсне продажбата" не може.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот irina_van » 20 Апр 2007, 08:12

Здравейте,

Мисля, че в случая трябва да бъде обърнато внимание на чл.23 от СК, който повелява:

Чл. 23. Когато семейното жилище е лична собственост на единия съпруг, той може да се разпорежда с него само със съгласието на другия съпруг. Ако липсва съгласие, разпореждането може да се извърши с разрешение от районния съд само ако се установи, че не е във вреда на децата и семейството.

С оглед на този член за осъществяване на покупко- продажбата, с единствен продавач- титулярът на правото на собственост, а имено майка Ви, пред нотариуса, изповядващ сделката, ще трябва да представите декларация от баща ви, че продаваемото се жилище не е семейното им жилище.

Тъй като не сте уточнили, дали родителите Ви са в брак, т.е. дали не са разведени, ако това е ситуацията, то майка Ви следва да представи удостоверение за семейно положение/някои нотариуси приемат и бракоразводно решение/, за да удостовери този факт.

И разбира се гореописаните обстоятелства важат, ако "имотът" както Вие го описвате, е жилище.
irina_van
Потребител

Мнениеот abonatos » 20 Апр 2007, 17:15

а когато децата им са пьлнолетни
а сьпругьт си има собствено жилище иска ли се разрешение от районния съд че не вреди на семейството или декларация от баща ми че продаваемото се жилище не е семейното им жилище
abonatos
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 22 Апр 2007, 10:59

irina_van написа:Здравейте,

Мисля, че в случая трябва да бъде обърнато внимание на чл.23 от СК, който повелява:

Чл. 23. Когато семейното жилище е лична собственост на единия съпруг, той може да се разпорежда с него само със съгласието на другия съпруг. Ако липсва съгласие, разпореждането може да се извърши с разрешение от районния съд само ако се установи, че не е във вреда на децата и семейството.

С оглед на този член за осъществяване на покупко- продажбата, с единствен продавач- титулярът на правото на собственост, а имено майка Ви, пред нотариуса, изповядващ сделката, ще трябва да представите декларация от баща ви, че продаваемото се жилище не е семейното им жилище.

Тъй като не сте уточнили, дали родителите Ви са в брак, т.е. дали не са разведени, ако това е ситуацията, то майка Ви следва да представи удостоверение за семейно положение/някои нотариуси приемат и бракоразводно решение/, за да удостовери този факт.

И разбира се гореописаните обстоятелства важат, ако "имотът" както Вие го описвате, е жилище.

Колегата е напълно права. Когато имотът е семейно жилище - съпрузите да живеят в него по време на брака, то при изповядване на сделката, в нотариалния акт следва да се разпише и съпругът несобственик, който дава съгласието си.

При положение, че имотът, който майка ви желае да продае не е семейно жилище, а земеделска земя или друг имот, то не е необходимо съгласие на баща ви, и майка ви може да се разпореди спокойно.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 22 Апр 2007, 11:17

При положение, че съпругът несобственик не е дал съгласието си, което да е обективирано чрез подпис в нотариалния кат за покупко-продажбата този договор наистина има порок - липса на съгласие. Това от своя страна прави договора недействителен - нищожен. В конкретния случай обаче се касае за т.нар. висяща нищожност. Това е така, защото съпругът, който не е дал съгласие при извършване на сделката, може да нарпави това по-късно с нот.заверена декларация и тогава сделката ще се санира / т.е. ще бъде законна / и ще породи целените правни последици - вещнопрехвърлително действие.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот abonatos » 22 Апр 2007, 21:36

мисля че жилището не е семейно защото жителството на баща ми е на неговия имот в неговия град а той никога не е живял в имота който искаме да продадем

родителите ми нямат развот но живеят разделено

до колкото си спомням ведньж бяхме питали една позната адвокатка по тоя въпрос и ни беше казала че не може да попречи защото той си има соствено жилище (тоест има къде да живее) и още повече че не е регистриран на имота който искаме да продадем

В конкретния случай обаче се касае за т.нар. висяща нищожност. Това е така, защото съпругът, който не е дал съгласие при извършване на сделката, може да нарпави това по-късно с нот.заверена декларация и тогава сделката ще се санира / т.е. ще бъде законна / и ще породи целените правни последици - вещнопрехвърлително действие.

мисълта ми беше след като не е живял в това жилище и няма нищо общо може ли въобще да не заверява никакви деклараций и да не се сти га до съд

той може дори да не разбере че сме продали имота и искам питам дали има някакъв период за подобни деклараций и може ли след време (примерно 3-4 месеца) да претендира за нещо

а по какъв начин бихме могли да убедим куповачите че той няма нищо общо със зделката
единият начин според мен е да проверят че не е регистиран че живее там
abonatos
Нов потребител

Назад към Имотни казуси