Brat mi ima zemia, koiato e na xybavo miasto i stava za postroika na malka kooperatsia. Tai kato toi niama dostata4no sredtstva da ia postroi, toi me pomoli da go finansiram sreshty polovinata ot postroikata. Zemiata e na negovo ime i spored nego sled kato vsi4ki 8 apartamenta se zastroiat i kogato se izdava act 16 toi shte mi vpishe notarialnite actove za 4 apartamenta na moe ime.
Ponezhe niamame dogovor v koito e obozna4eno kolko leva sam doprinesal za tozi stroezh se opasiavam 4e tova shte se s4ete za darenie ili kogato resha da prodavam, shte se s4ita 4e nishto ne sam zaplatil za apartamentite i sledovatelno shte triabva da zaplatia danak varxy po-visoka syma.
Kakvo shte me posavetvate? Triabva li da sklu4im dogovor predi da po4nem da stroim ili kogato vsi4ko e gotovo toi shte triabva da mi "prodade" apartamentite.
1. Imate li niakav savet kak da se stryktyrira tazi operatsia?
2. Kakvi danatsi shte dalzha?
Predvaritelno Vi blagodaria i se izviniavam 4e pisha na latinitsa
Брат ми има земя, която е на хубаво място и става за постройка на малка кооперация. Тъй като той няма достатъчно средтства да я построи, той ме помоли да го финансирам sreshty половината от постройката. Земята е на негово име и според него след като всички 8 апартамента се застроят и когато се издава акт 16 той ще ми впише нотариалните актове за 4 апартамента на мое име. Понеже нямаме договор в които е обозначено колко лева сам допринесъл за този строеж се опасявам че това ще се счете за дарение или когато реша да продавам, ще се счита че нищо не съм заплатил за апартаментите и следователно ще трябва да заплатя данък varxy по-висока съма. Какво ще ме посъветвате? Трябва ли да сключим договор преди да почнем да строим или когато всичко е готово той ще трябва да ми "продаде" апартаментите. 1. Имате ли някав съвет как да се структърира тази операция? 2. Какви данъци ще дължа? Предварително Ви благодаря и се извинявам че пиша на латиница
- Дата и час: 29 Ное 2024, 11:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Съвместно строителство
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Здравей, извинявай, но първо ще ти кажа, че е добре в българските форуми да се пише на кирилица. По принцип дори не чета мнения или запитвания, написани на латиница, но се заинтересувах от темата "строителство", тъй като в момента съм на същата вълна. Аз също имам земя и се каня да строя и ми се наложи да проуча всички възможни варианти. Та по същество:
Много е важно как ( като фирма или като физически лица) ще строите кооперацията. Има редица предимства и недостатъци и в двата варианта. Ако ми отговорш на този въпрос мога да ти разиграя вариантите в единия и в другия случай.
Много е важно как ( като фирма или като физически лица) ще строите кооперацията. Има редица предимства и недостатъци и в двата варианта. Ако ми отговорш на този въпрос мога да ти разиграя вариантите в единия и в другия случай.
- mihipihi
- Нов потребител
mihipihi, blagodaria za pomoshta. Izviniavam se za latinitsata oshte vednazh, no ne se namiram v Bulgaria v momenta i zatova mi e malko trydno da prevklu4a na kirilitsa. Smiatame da stroim kato fizi4eski litsa ili po-to4no brat mi shte stroi kato fizi4esko litse.
благодаря за помоща. Извинявам се за латиницата още веднъж, но не се намирам в България в момента и затова ми е малко тръдно да превключа на кирилица. Смятаме да строим като физически лица или по-точно брат ми ще строи като физическо лице.
благодаря за помоща. Извинявам се за латиницата още веднъж, но не се намирам в България в момента и затова ми е малко тръдно да превключа на кирилица. Смятаме да строим като физически лица или по-точно брат ми ще строи като физическо лице.
- apecho
- Нов потребител
Ако брат ти строи като физическо лице трябва да има предвид новия закон за данък общ доход на физ. лица. Дори и в края на строежа брат ти ти прехвърли половината сграда - напр. 4 апартамента, чрез дарение, той дължи данък общ доход върху дарението. За справка виж новия закон за доходите на физ. лица. там пише, че в рамките на една данъчна година можеш да реализираш един жилищен имот, независимо от датата и начина на придобиване ( покупко- продажба или дарение) ако обаче реализираш 2 -ри жилищен имот, дължиш данък за разликата между цената на придобиване и цената на реализиране. Нямам възможност да ти изброявам всичките варианти, но най- общо ще ти кажаследното:
1. почти никой в БГ вече не купува имот без ипотека, което означава, че не можеш да скриеш продажната цена на апартаментите и да искаш
2. Строеж на кооперация от 1000 м2 РЗП струва минимум 250 000 лв. ( при най- тънки сметки и ако са твои хора стоителите), а това са мн. пари за да ги дам, лично аз, само на честна дума.
3. Направи ООД с брат си. ще сте съдружници и всичко ще е уредено документално, ще можете да се регистрирате по ДДС и да спестите до 20% от цената на строежа.
4. данък общ доход на физ. лица е 24% и не можеш да изключваш разходите си за гориво, такси и други такива свързани със строежа, данък печалба на фирмите е 10 % и с добър счетоводител можеш да я намалиш доста.
5.Разликата между 10% и 24% е доста голяма, може да е дори стойността на 1 апартамент.( така се получи при мен)
Успех в начинанието. Не знам кой ще тича по обекта и ще се нерви със строители, община, архитекти и т.н но да знаеш че е голямо хабене на нерви. Изисква и време, мнооого време. Обаче резултата си заслужава
1. почти никой в БГ вече не купува имот без ипотека, което означава, че не можеш да скриеш продажната цена на апартаментите и да искаш
2. Строеж на кооперация от 1000 м2 РЗП струва минимум 250 000 лв. ( при най- тънки сметки и ако са твои хора стоителите), а това са мн. пари за да ги дам, лично аз, само на честна дума.
3. Направи ООД с брат си. ще сте съдружници и всичко ще е уредено документално, ще можете да се регистрирате по ДДС и да спестите до 20% от цената на строежа.
4. данък общ доход на физ. лица е 24% и не можеш да изключваш разходите си за гориво, такси и други такива свързани със строежа, данък печалба на фирмите е 10 % и с добър счетоводител можеш да я намалиш доста.
5.Разликата между 10% и 24% е доста голяма, може да е дори стойността на 1 апартамент.( така се получи при мен)
Успех в начинанието. Не знам кой ще тича по обекта и ще се нерви със строители, община, архитекти и т.н но да знаеш че е голямо хабене на нерви. Изисква и време, мнооого време. Обаче резултата си заслужава
- mihipihi
- Нов потребител
Благодаря за помощта още ведньж.
Ако сам разбрал правилно ако ще продаваме апартаментите е най-удачно да се създаде ООД. Но ако ще ги отдаваме под наем може и да има начин да строим като физическо лице.
Дори и да сьздадем ООД ние трябва да назначим строителна компания да извърши строителството, заштото се чува че след Нова Година само акредетирани компании ше могат да извършват строителство, а изискваниата за акредитация ше бьдат много високи.
Ако сам разбрал правилно ако ще продаваме апартаментите е най-удачно да се създаде ООД. Но ако ще ги отдаваме под наем може и да има начин да строим като физическо лице.
Дори и да сьздадем ООД ние трябва да назначим строителна компания да извърши строителството, заштото се чува че след Нова Година само акредетирани компании ше могат да извършват строителство, а изискваниата за акредитация ше бьдат много високи.
- apecho
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|