начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

Документи за доброволна делба

Казуси за недвижими имоти

Документи за доброволна делба

Мнениеот maria27g » 31 Мар 2007, 18:01

Здравейте, бих искала да Ви попитам нещо:
С мъжа ми имаме наследствен имот близо до София, където решихме да строим къща.Имотът има и други наследници , с които теоретично сме се договорили - това място да остане за нас, а едно друго за тях. Само че тази уговорка е устна и искаме преди да започнем строежа да се уредят нещата документално.Наели сме и адвокат ,който казва, че за делбата трябват освен нот. актове, скици на двата парцела, дан. оценки и т.н. Нещата са усложнени и защото 2-ма от наследниците са непълнолетни и трябвало да мине през съда задължително.
Истината е, че аз си представях ,че само трябва да се отиде , да се подпише и готово. А сега трябва да се ходи 100 пъти до града, в който е другия парцел, а той се намира на почти 400 км. от София.

Въпросът ми е кой е най-бързия и лесен начин за осъществяване на доброволна делба и какви са задължителните документи?

Благодаря предварително и се извинявам, ако темата се дублира.Просто аз не намерих такава.
maria27g
Младши потребител

Re: Документи за доброволна делба

Мнениеот sarbijanac » 31 Мар 2007, 20:11

maria27g написа:Въпросът ми е кой е най-бързия и лесен начин за осъществяване на доброволна делба и какви са задължителните документи?

Доброволната делба обикновенно не става за ден или два.най-напред си подгответе документите,за които Ви е казал вашия адвокат.За всеки от имотите трябва скица от съответната община - ако е дворно място УПИ,ако е зем.земя - скица от ОСЗГ.за всеки един от имотите трябва да вземете дан.оценка.И не забравяйте,че данъчната Ви оценка не трябва да е със задължения по имотите.
Ако върху имота имат права няколко от сънаследниците- айде удостоверение за наследници от общината.
Ако някой от наследниците няма пряко да учавствува в добр.делба-нотариално заверено пълномощно за представителство.В пълномощното следва да е отразена волята му-желае ли да получи дял при делбата,ако Да - кой,ако не - как се компенсира,обезщетява.
Останалите документи,както и договора за добр.делба ще ви ги подготви адвоката.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот maria27g » 12 Апр 2007, 23:31

Благодаря за изчерпателната информациа на sarbijanac.
maria27g
Младши потребител

Назад към Имотни казуси