начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

имотен казус

Казуси за недвижими имоти

имотен казус

Мнениеот laurra » 28 Мар 2007, 00:04

Въможно ли е нотариус да изповяда сделка за покупко-продажба на имот като продавачът е инвалид 1 група с диагноза инсулт и атеросклероза или да издаде пълномощно на един от синовете си да го представлява и да го продава без присъствие на другия син. :x
laurra
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 28 Мар 2007, 01:08

1) да; 2) да.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

re : имотен казус

Мнениеот laurra » 29 Мар 2007, 12:04

Но нали това е незаконно ,тъй като доколкото ми е известно нотариуса няма право да изповядва такъв вид сделка с човек 95 % инвалид? Или се лъжа ? :?:
laurra
Младши потребител

Мнениеот tedi_2 » 29 Мар 2007, 17:50

Защо решихте, че е незаконно? Инвалидът е дееспособно лице докато не бъде поставен под запрещение.
tedi_2
Потребител

re

Мнениеот laurra » 31 Мар 2007, 19:11

Да ,не е подставен под запрещение . Каква е процедурата за да се подстави под зепрещение ? Можете ли да ми обясните ?
laurra
Младши потребител

Мнениеот uvella » 01 Апр 2007, 00:24

Искова молба до окр.съд, прилагате решението на ТЕЛК, искате съд.мед.-психиатрична експертиза, посочвате свидетели. Лицето следва да се установи, че не разбира свойството и значението на извършеното от него и да не може да ръководи постъпките си - установява се със заключение от психиатър. Участието на прокурор е задължително. В първото заседание лицето лично трябва да се доведе в съда (или състава, прокурора, секретаря да отиде при него) = личен разпит.
Ако обаче човекът има само физически недъзи, които го правят трудно подвижен, не виждам как ще бъде поставено под запрещение от съда.
uvella
Потребител

re

Мнениеот laurra » 01 Апр 2007, 02:17

Ситуацията е следната : Лицето за което говоря е свекър ми . Има инсулт и атерсклероза и решение на ТЕЛК с 95 % нетрудоспособност . Инсултът го получи през 2001 година и оттогав не иска да се лекува . С всеки изминал ден става вси по зле психически . Оттогава живее в негов измислен свят ,непрекъснато ни тормози (мен и съпругът ми ) и сега иска да продава жилището ,в което живеем и което е негова собственост . Има цялостна парализа на дясната страна . Ние и околните смятаме ,че не е в състояние да взема решения от този тип ,защото след евентуална продажба на жилището той няма къде да отиде . Проблемът е ,че той в някой моменти разсъждава и е трудно да го обявим за недееспособен .
laurra
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 01 Апр 2007, 02:42

Ами той ви "тормози" и "заплашва", че ще продаде собствения си апартамент, защото се чувства използван и недостатъчно обгрижен.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот vesselincho » 02 Апр 2007, 16:41

необходимо е да докажете, че не може да се грижи за собствените си работи, което не е толкова лесно....
vesselincho
Младши потребител

Мнениеот vesselincho » 02 Апр 2007, 16:45

Не мисля, че е правилно да се смесва невменяемостта с материалноправните предпоставки за поставяне на едно лице под запрещение, а имено- душевна болест или слабоумие + невъзможност да се грижи за собствените си работи!

При невменяемостта въпросът е уреден в чл.33 от НК, където интелектуалния и волевият момент са откроени ясно!
vesselincho
Младши потребител

re

Мнениеот laurra » 05 Апр 2007, 22:04

В този случай не става въпрос само за материални предпоставки . Проблемът е ,че той наистина в повечето случай не мисли адекватно, но в моменти ,когато го прави е невъзможно да се докаже за невменяем. А друг е проблемът ,че ние изцяло се грижим за него и при продажба на жилището ,той няма къде да отиде и няма кй да се грижи за него . Друг е въпросът ,че съпругът ми има един брат , който изобщо не се интересува за баща си . Другият въпрос , така наречен материален от който се интересувам , какви са възможностите съпругът ми да придобие жилището ?
laurra
Младши потребител

Re: re

Мнениеот kontrol » 05 Апр 2007, 22:32

laurra написа:В този случай не става въпрос само за материални предпоставки.
vesselincho говори за материалноправни предпоставки, за материални предпоставки в правния смисъл на думата, а не "телесни". И е прав.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот alissa » 07 Апр 2007, 00:38

:( Избягвам да давам мнения по подобен род теми, но предвид, че лично като човек съм косвено потърпевша от един такъв "загрижен" син, като съпругът ви, ще си позволя да ви насоча към позицията, която и законът и моралът ви задължава да приемете.
Защо си мислите, че свекър ви ще даде възможност и право на незаинтересувания си син да продаде имота в които живеете?
И нямало да има кой да се грижи за него... значи вие не заради човека, а заради имота се "грижите", а давате ли възможност на "лошия" син да се грижи за баща си или сте завладели бащината му къща?
Иначе начини има :cry: :cry: :cry:, на вторият ден след като подписа нотаралият акт за дарение на "оня човек", свекър ми почина...
оня "човек" беше "загриженият" му син.
А "лошият" от тогава е чужд и нежелан в бащината си къща...защото има хора за които получаването наготово е начин на живот...
И не се спират пред нищо...не бъдете като тях.
И двамата синове на болният си баща имат равни права, най- добре е те да се разберат вие все пак сте НИКОЯ. И е неморално и неетино да искате само за себе си, това което по никакъв начин не ви принадлежи. :(
alissa
Потребител

Назад към Имотни казуси