Уважаеми юристи, моля за вашето професионално мнение по следния казус:
Подала съм молба за закупуване на общинска земя, върху която баща ми е реализирал даденото му право на строеж за двуетажна сграда. Молбата е подадена на 6.06.2006 (преди отпадането на ПМС №235/1996г.) Молбата вече е разгледана и решението на общинската комисия е : одобрява се молбата, но по §3 от ПМС №235/1996г., т.е закупуването на земята ще се извърши по пазарни цени. Причината за това решение е, че нотариалния акт представлява прехвърляне на къщата чрез дарение, а общинските юристи тълкуват дарението като сделка и поради това закупуването ще се извърши по §3. Смятате ли, че дарението е сделка? Имам ли основание да обжалвам решението на комисията и според вас каква е вероятността след обжалването, комисията да определи закупуването (придобиването на правото на собственост) по §1 т.е по държавни цени? (Разликата е просто....потресаваща) Благодаря Ви предварително!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 06:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дарението сделка ли е?
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Не само че е сделка, но е и двустранна при това, т.е. вид договор, тъй като изисква волеизявлението на две насрещни страни- дарител и дарен, последният не е длъжен да приема дареното. Като договор е по вид двустранен, т.е. задължения се пораждат за едната страна /ясно за коя в случая/.
- Julyan
- Потребител
Благодаря Ви за отговорите, но :
В ПМС №235/1996г. пише, че лицата придобили правото на строеж върху общинска земя до 13 юли 1991 (правото е изконсумирано 1986) могат да придобият правото на сабственост върху земята по §1 т.е по държавни цени, а ако не отговаряме на това условие - по пазарни. Не виждам основание комисията да определя закупуването на земята по §3, въз основа на това че аз съм дарения и че дарението е сделка.
В ПМС №235/1996г. пише, че лицата придобили правото на строеж върху общинска земя до 13 юли 1991 (правото е изконсумирано 1986) могат да придобият правото на сабственост върху земята по §1 т.е по държавни цени, а ако не отговаряме на това условие - по пазарни. Не виждам основание комисията да определя закупуването на земята по §3, въз основа на това че аз съм дарения и че дарението е сделка.
- katerina_d
- Нов потребител
Добре де правото на строеж е придобил баща ми, който все още е жив. Според мен, това че дарението се е извършило след 1991 не би трябвало да е причина за даденото от комисията решение, защото в ПМС №235/1996г. единствено условие за придобиване правото на сабственост върху земята по §1 е правото на строеж върху общинска земя да бъде изконсумирано преди 13 юли 1991 (правото е изконсумирано 1986).
- katerina_d
- Нов потребител
В случая е важно от кого сте придобили чрез дарение. А това, че дарението е сделка е ясно. Аргументът на който Ви отказват, доколкото си тълкувам ситуацията, е че има една ПОСЛЕДВАЩА сделка, т.е. Вие не сте човекът, на когото е учредено правото на строеж, а сте човек, който е придобил сграда. Ако искате по - сериозен отговор, пресъздайте текста на заповедтта, а не я преразказвайте.
- zoom
- Потребител
За съжаление, заповедта в момента не е пред мен и не мога да Ви изложа текста. А относно правото на строеж то по принцип нали е доживотно и се предава на синове дъщери и т.н - т.е според мен чрез прехвърлянето на имота на мое име чрез дарение, на мен ми се дарява и правото на строеж (или не е така??). Но важното за мен е, че то е изконсумирано преди 13 юли 1991, а не че съм го придобила 1997 - основание за мен за обжалване на заповедта.
- katerina_d
- Нов потребител
Като имате заповедта ще Ви дам съвет. Имайте предвид, че текат срокове. Да правото на строеж се предава на синове и дъщери - когато почине родителят им, казва се наследяване и е резултат от настъпила смърт, дарението е сделка - резултат от друг факт - волеизявление на страните по сделката. Двата начина за прехвърляне на права са различни, дори когато на Вас ви изглежда, че не са. Така че, когато имате данните - пишете.
За да не съм лош, ще Ви кажа, че убеждението ми на юрист е, че трябва да обжалвате. Според мен попадате в хипотезата на роднина по права линия, на когото е прехвърлено правото на строеж... Но дайте повече данни...
За да не съм лош, ще Ви кажа, че убеждението ми на юрист е, че трябва да обжалвате. Според мен попадате в хипотезата на роднина по права линия, на когото е прехвърлено правото на строеж... Но дайте повече данни...
- zoom
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|