- Дата и час: 29 Ное 2024, 06:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Продажба с фалшиви документи---може ли да спре това?
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Продажба с фалшиви документи---може ли да спре това?
Как може да бъде предотвратена продажбата на земеделска земя с фалшиви документи или поне да бъде по-затруднена?Имали начин или е невъзможно?
- aspasia
- Нов потребител
Моля уточнете кои от документите за продажбата според Вас са "фалшиви" !
Продажбата на земи се извършва посредством сключване на писмен договор в нотариална форма,към който обикновенно се прилагат:
1/НА за собственост на отчуждителя на недвижимия имот;
2/Скици на продаваната земеделска земя /с валидностен срок 6 мес.от дата на издаването/;
3/Удостоверение за данъчна оценка изд. от ТДД.
4/Удостоверение за наследници,когато продаваната земя е наследническа;
5/пълномощни /нотариално заверени/;
6/Декларации по чл.264, ал.1 от ДОПК;
7/Декларации по чл.25, ал.6 от ЗННД;
8/Квитанции за платени държавни такси.
Кои от изброените по-горе приложения на документите са "фалшиви" ?А що се отнася до продажбата следва да информирате нотариуса,при когото следва да бъде изповядана сделката за наличие на пречки.
Продажбата на земи се извършва посредством сключване на писмен договор в нотариална форма,към който обикновенно се прилагат:
1/НА за собственост на отчуждителя на недвижимия имот;
2/Скици на продаваната земеделска земя /с валидностен срок 6 мес.от дата на издаването/;
3/Удостоверение за данъчна оценка изд. от ТДД.
4/Удостоверение за наследници,когато продаваната земя е наследническа;
5/пълномощни /нотариално заверени/;
6/Декларации по чл.264, ал.1 от ДОПК;
7/Декларации по чл.25, ал.6 от ЗННД;
8/Квитанции за платени държавни такси.
Кои от изброените по-горе приложения на документите са "фалшиви" ?А що се отнася до продажбата следва да информирате нотариуса,при когото следва да бъде изповядана сделката за наличие на пречки.
Когато се изкачваш нагоре по стълбата поздравявай!Защото когато се връщаш ще срещнеш същите хора !
- gosho72
- Потребител
Pri dosega6nata prodajba na zemi sa izpolzvani fal6ivi udustovereniq za nasledstvo i pullnomo6tni i tui kato tova za4estqva v raiona v koito jiveq ako tova se slu4i s men kak nai dobre moje da se protivodeistva?
Blagodarq predvaritelno!!!
Blagodarq predvaritelno!!!
- aspasia
- Нов потребител
Фалшифициране на удостоверение за наследници е доста рядко явление, защото същото се издава само на наследници от ЕСГРАОН и нотариусът проверява неговия срок, като изисква оригинал.
За издаване на фалшиво пълномощно е необходимо някой да знае всичките ви лични данни - трите имена, ЕГН, № и дата на лична карта, а освен това трябва да фалшифицира заверката на нотариуса на пълномощното и на декларациите, за които колегата Ви обясни. Не мисля, че има сериозен риск от фалшива продажба на Ваша земя, още повече, че тя вероятно е съсобствена с други наследници, чиито документи също трябва да се фалшифицират.
Все пак, за Ваше успокоение, Ви съветвам да си пазите личните данни добре - да не оставяте копие от личната си карта където и да е - лизинги, мобилни оператори и т.н.
За издаване на фалшиво пълномощно е необходимо някой да знае всичките ви лични данни - трите имена, ЕГН, № и дата на лична карта, а освен това трябва да фалшифицира заверката на нотариуса на пълномощното и на декларациите, за които колегата Ви обясни. Не мисля, че има сериозен риск от фалшива продажба на Ваша земя, още повече, че тя вероятно е съсобствена с други наследници, чиито документи също трябва да се фалшифицират.
Все пак, за Ваше успокоение, Ви съветвам да си пазите личните данни добре - да не оставяте копие от личната си карта където и да е - лизинги, мобилни оператори и т.н.
- tedi_2
- Потребител
Трудно биха се фалшифицирали такива документи и ако се случи,те са нищожни.Едва ли лицето,което си служи с такива документи,ще спази формата за издаването им.Ако се извьрши сделка с такьв документ,тя е нищожна и можете да я оспорите по сьдебен ред.
- vladito
- Нов потребител
vladito написа:Трудно биха се фалшифицирали такива документи и ако се случи,те са нищожни.Едва ли лицето,което си служи с такива документи,ще спази формата за издаването им.Ако се извьрши сделка с такьв документ,тя е нищожна и можете да я оспорите по сьдебен ред.
За съжаление не е точно така...попадал съм на подобни неща...а наскоро чух че е заловена група фалшификатори (за самите тях не знам но бяха докопали властите помещението в което съхранявали всичко) с фалшиви бланки и данни за решения на ПК, данъчни оценки, пълномощни, печати и какво ли още не...интересното беше че всичко дори и почерците бяха подобни на реалните...печатите бяха на нотариуси които и идея си нямаха че съществуват подобни пълномощни...решенията бяха с данните на хорицата които пък не подозираха че стават продавачи....печатите на данъчното бяха същите...бланките на данъчните оценки (които бяха влезли в употреба само месец преди това) също....просто бях шокиран... и се запитах...кой трябва да защитава правата ми като собственик и трябва ли да запорирам всичко което притежавам аз и това на близките ми за да се чуствам поне малко по - сигулен в тази страна....
Логично е за печатите...псеки с малко старание би се научил да ги изработи...въпросът ми е от къде са взели цялата база данни на ПК настоящото ОСЗГ...
А колкото за фалшивите удостоверения за наследници....по селата не е трудно да се премълчи наследник (срещу 10 лева на секретарката примерно) и другите наследници да си продадат земицата като си гушнат всички пари или пък щом могат да изработят гореописаните документи как мислите би ли ги затруднило да си направят и тези...
А колкото съдебната система...незнам какво да кажа...познавам човек чиито имоти бяха присвоени по подобен начин....делата продължиха повече от 10 - ина години (слава богу благоприятно за него), но дали всеки би усплял - според мен в неговия случай това че е по - известен от този който му е присвоил имотите и с по - мвечко власт определи изхода от делото... а дали ще е така когато наслеща си имаш мутри или така наречените вече бизнесмени и въпросът опре до спокойствието и сигурността на семейството ти или някакви си там 10 дка ....как мислите кое би надделяло
- warbaby
- Младши потребител
Описаното не се базира на съмнения, а на реалност в малката ни държавица с гениални, но престъпни умове...в нещо което и аз без да искам попаднах...и от което загубих ...Икономическа полиция вече е ангажирана със случая и с което се борят разчитайки на нашата будна гражданска позиция... това което описах или поне по - голямата част от него за разбитата банда от тях го знам...както и от тях вече знам как да реагирам когато отново при мен попаднат фалшиви документи (става въпрос да не си мълча за да си нямам проблеми както реагират повечето)...и най вече как да разпознавам фалшификатите или поне се научих да ги рзглеждам по - внимателно и да не разчитам на честните очи на хората ...проверявам всичко независимо колко достоверно ми изглежда...
и да, всички описани по - горе - и решения, и пълномощни, и удостоверенията за тежест, и данъчните оценки ги видях с очите си и бих се заклел че са истински, ако не ги бях проверил едно по едно...
виж за удостоверенията за наследници - там роднините са спец...все имат зъб или мразят някой роднина, защо да не го прецакат като не го добавят в разпределянето на наследствените блага....и докато въпросния роднина се сети че притежава нещо (ако изобщо някога се сети), то са минали вече няколко години и като добавим, и тези през които ще се бори за имотите си в съда - то човечеца ще трябва да е образно казано столетник за да се зарадва на успеха си (ако изобщо има такъв)..
Хората от организираната престъпност (предполагам така мога да ги нарека) не действат на дребно с удостоверения за наследници... и не харесват да плащат...защото в този случай все ще трябва да дадат някой лев за да затворят устата поне на един от наследниците (а може би и порядъчна порция бой или само заплахи биха свършили работа)...но става доста сложно за тях...колкото по - малко хора знаят толкова по - добре...
а колкото до това дали нося някаква отговорност...може би да...това че не мога да науча хората (в това число и себе си) да не се доверяват на всекиго...тук се сещам за една баба която срещнах преди време в съда да разпитва какво може да направи срещу някой си на когото преди две години подписала договор за аренда (не не беше арендатор, въпреки че така се беше представил), пък той и продал земицата - някакви си 50 декара ... въпросът ми е видяла ли е изобщо какво подписва подмамена с пакет захар и бутилка олио ...отговорът най-вероятно е не...но най-вероятно тя е дала съгласието си за продажбата - просто бивайки заблудена...т.е подписа е неин и всичко се е получило законно.....и в крайна сметка остава нейната дума (празни приказки)...срещу неговата, а примерно той е станал през това време "бизнесмен" (с документи в негова полза - договор за продажба с нейния...истинки а не подправен подпис)...
даааааааааааа за съжаление престъпниците в повечето случаи са убедителни сладкодумници...факт...колко ли им трябва да убедят неграмотен дядо или баба в село...
е ....може би има хванати измамници...но остава въпросът колко време ще останат те затворени и кой ще ги наследи в престъпните им деяния...защото от опита знам че след период от два - три месеца затишие се появяват други и други... обикновено по - умни....прсто трябва да сме по - внмателни ...
а колкото това какво да направим да защитим имуществото си...наистина незнам...дори за себе си нямам отговор, защото съм наясно че каквото и да направя има и по - умни от мен, които по цял ден се чудят как най - безнаказано и недоказуемо да прецакат хората...
защото дори и да има закон за защита на личните данни ... докато срещу 10-20лв можеш да разбереш и майчиното мляко на даден човек за каква защитеност на данните говорим...
и да, всички описани по - горе - и решения, и пълномощни, и удостоверенията за тежест, и данъчните оценки ги видях с очите си и бих се заклел че са истински, ако не ги бях проверил едно по едно...
виж за удостоверенията за наследници - там роднините са спец...все имат зъб или мразят някой роднина, защо да не го прецакат като не го добавят в разпределянето на наследствените блага....и докато въпросния роднина се сети че притежава нещо (ако изобщо някога се сети), то са минали вече няколко години и като добавим, и тези през които ще се бори за имотите си в съда - то човечеца ще трябва да е образно казано столетник за да се зарадва на успеха си (ако изобщо има такъв)..
Хората от организираната престъпност (предполагам така мога да ги нарека) не действат на дребно с удостоверения за наследници... и не харесват да плащат...защото в този случай все ще трябва да дадат някой лев за да затворят устата поне на един от наследниците (а може би и порядъчна порция бой или само заплахи биха свършили работа)...но става доста сложно за тях...колкото по - малко хора знаят толкова по - добре...
а колкото до това дали нося някаква отговорност...може би да...това че не мога да науча хората (в това число и себе си) да не се доверяват на всекиго...тук се сещам за една баба която срещнах преди време в съда да разпитва какво може да направи срещу някой си на когото преди две години подписала договор за аренда (не не беше арендатор, въпреки че така се беше представил), пък той и продал земицата - някакви си 50 декара ... въпросът ми е видяла ли е изобщо какво подписва подмамена с пакет захар и бутилка олио ...отговорът най-вероятно е не...но най-вероятно тя е дала съгласието си за продажбата - просто бивайки заблудена...т.е подписа е неин и всичко се е получило законно.....и в крайна сметка остава нейната дума (празни приказки)...срещу неговата, а примерно той е станал през това време "бизнесмен" (с документи в негова полза - договор за продажба с нейния...истинки а не подправен подпис)...
даааааааааааа за съжаление престъпниците в повечето случаи са убедителни сладкодумници...факт...колко ли им трябва да убедят неграмотен дядо или баба в село...
е ....може би има хванати измамници...но остава въпросът колко време ще останат те затворени и кой ще ги наследи в престъпните им деяния...защото от опита знам че след период от два - три месеца затишие се появяват други и други... обикновено по - умни....прсто трябва да сме по - внмателни ...
а колкото това какво да направим да защитим имуществото си...наистина незнам...дори за себе си нямам отговор, защото съм наясно че каквото и да направя има и по - умни от мен, които по цял ден се чудят как най - безнаказано и недоказуемо да прецакат хората...
защото дори и да има закон за защита на личните данни ... докато срещу 10-20лв можеш да разбереш и майчиното мляко на даден човек за каква защитеност на данните говорим...
- warbaby
- Младши потребител
За удостоверенията за наследници съм съгласна, че е възможно да се случи, даже и неволно. Например в по-малките кметства и райони се издават на база на декларация на един от наследниците, а не се прави реална справка, затова много нотариуси изискват за всеки починал наследник отделно удостоверение, т.е ако А е починал и е оставил наследник В и С, а С също е починал и има наследници, то трябва да се представи удостоверение за насленици на А и С поотделно, а не едно общо само на А.
За пълномощното също е възможно да се случи.
Ако Ви е страх, че някой може да продаде имота Ви и населеното място е малко просто пратете по едно писмо с обратна разписка до нотариусите да не изповядват сделка от Ваше име с пълномощно, тъй като не сте давали такова на никого. Ако все пак те я изповядат и се окаже, че пълномощното не е подписано от Вас, то може да си търсите обезщетение от застраховката на нотариуса. Мисля, че напоследък нотариусите се пазят много повече от началото на дейността си. Успех!
За пълномощното също е възможно да се случи.
Ако Ви е страх, че някой може да продаде имота Ви и населеното място е малко просто пратете по едно писмо с обратна разписка до нотариусите да не изповядват сделка от Ваше име с пълномощно, тъй като не сте давали такова на никого. Ако все пак те я изповядат и се окаже, че пълномощното не е подписано от Вас, то може да си търсите обезщетение от застраховката на нотариуса. Мисля, че напоследък нотариусите се пазят много повече от началото на дейността си. Успех!
- pitasht
- Активен потребител
Здравейте! За съжаление има много опарени от такива "фалшиви" документи. Изобщо не е за подценяване факта, че има нотариуси, които подписват пълномощни, без да са видяли и очите на упълномощителя. Със собствените си очи видях пълномощно, заверено от софийски нотариус на мой роднина, който и идея си няма, че е идвал от провинцията в София и че е упълномощавал лицето, записано в пълномощното. Подписът изобщо не прилича на неговия, нито данните от личната карта са верни. Какво говоря, даже името му бяха объркали на човека, само ЕГН-то съвпадаше! И този документ, заверен надлежно с печата и подписа на нотариуса, отиде в ПК и "пълномощника" се разпореди със земите му без да му мигне окото!
Няма да кажа името на нотариуса, защото понастоящем всички документи са в окръжната следствена служба и всичко се проверява подробно.
Следва най-интересната част: следствие се води от 2002г. Измамените са над 70 човека! Става дума за земеделски земи в хиляди декари! Измамниците изобщо не са си направили труда да правят някакви невероятни фалшификати. Документите са очевадно фалшиви, което естествено навежда на мисълта, че от ПК са си взели нещичко за "широко затворените си очи". И всичко това все още не е стигнало до съда През август 2006г. щяха тепърва да изпращат в прокуратурата, та евентуално след това прокурорът да пише обвинителен акт... Не зная как ще го коментирате, но за съжаление всичко това са ФАКТИ!
Успешен ден!
p.s. не съм правно прецизна като пиша "фалшиви" - хайде да са "документи с невярно съдържание" и "неистински". Идеята е ясна, така или иначе.
Няма да кажа името на нотариуса, защото понастоящем всички документи са в окръжната следствена служба и всичко се проверява подробно.
Следва най-интересната част: следствие се води от 2002г. Измамените са над 70 човека! Става дума за земеделски земи в хиляди декари! Измамниците изобщо не са си направили труда да правят някакви невероятни фалшификати. Документите са очевадно фалшиви, което естествено навежда на мисълта, че от ПК са си взели нещичко за "широко затворените си очи". И всичко това все още не е стигнало до съда През август 2006г. щяха тепърва да изпращат в прокуратурата, та евентуално след това прокурорът да пише обвинителен акт... Не зная как ще го коментирате, но за съжаление всичко това са ФАКТИ!
Успешен ден!
p.s. не съм правно прецизна като пиша "фалшиви" - хайде да са "документи с невярно съдържание" и "неистински". Идеята е ясна, така или иначе.
- mi6le
- Нов потребител
При цялото уважение, колега, документите не могат да бъдат едновременно и неистински, и с невярно съдържание! Основни понятия в теорията на наказателното право, прочетете ги и тогава претендирайте за правна прецизност, поне в изказа си! А за проблемът, който коментирате, да, има такъв, но такива проблеми има навсякъде, тъй че се насочете към самосъзнанието на гражданите, а не към съдебната система!
- bay4o
- Потребител
Байчо, байчо - къде видя наказателен казус в зададения въпрос?!, та се изказваш с твоя невъобразим "изказ"! Ако поне малко поназнайваше гражданското право, щеше да ти понятно, че родовото понятие е "неистински" документ, а верен или неавтентичен се съотнасят към него като вид към род.
- mitko6
- Потребител
Към "bay4o": Според НК, чл.93, т.6. "Неистински документ" е този, на който е придаден вид, че представлява конкретно писмено изявление на друго лице, а не на това, което действително го е съставило.
Легална дефиниция на "документ с невярно съдържание" няма (вж. чл.212 от НК), но не намирам и смисъл да се пояснява, тъй като е ясно, че става дума за документ, чието съдържание не отговаря на действителното положение.
Въпросът е: Каква е пречката един документ да има съдържание, което не отговаря на действителността (пълномощно, с което едно лице прехвърля свое имущество, без в действителсност да има воля за това) и едновременно с това да бъде "неистински'по смисъла на чл.93 от НК (същото пълномощно не е подписано от лицето, посочено в документа като негов съставител)?
Що се отнася до гражданското самосъзнание... тогава за какво ни е наказателен кодекс? Или НПК? За какво са нормативно предвидените срокове или дисциплинарните наказания по ЗСВ? Нали ще разчитаме на гражданско самосъзнание?
Легална дефиниция на "документ с невярно съдържание" няма (вж. чл.212 от НК), но не намирам и смисъл да се пояснява, тъй като е ясно, че става дума за документ, чието съдържание не отговаря на действителното положение.
Въпросът е: Каква е пречката един документ да има съдържание, което не отговаря на действителността (пълномощно, с което едно лице прехвърля свое имущество, без в действителсност да има воля за това) и едновременно с това да бъде "неистински'по смисъла на чл.93 от НК (същото пълномощно не е подписано от лицето, посочено в документа като негов съставител)?
Що се отнася до гражданското самосъзнание... тогава за какво ни е наказателен кодекс? Или НПК? За какво са нормативно предвидените срокове или дисциплинарните наказания по ЗСВ? Нали ще разчитаме на гражданско самосъзнание?
- mi6le
- Нов потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|