начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Умишлено пренебрегнато решение на сада ....

Казуси за недвижими имоти

Умишлено пренебрегнато решение на сада ....

Мнениеот pavlina » 05 Яну 2007, 18:34

Здравейте,
Честита Нова Година! Желая Ви здраве и късмет! Много Ви моля да помогнете не защото нямам адвокат, а защото и той май е объркан.

Преди години водихме дело за грешка в нотариален акт на съсобственик относно неправилно закупено право на ползване на половината от двора ни. Това дело беше спечелено от нас, решението на съда влезе в сила и макар и малко късно вписахме решението в службата по вписванията.

Тази година съсобственикът ми (който изгуби делото) продаде делба си сякъш нито дело е имало нито решение на съда. Пред нотариуса е декларирал, че няма претенции относно имота. С новите съсобственици на практика нямаме проблем. Те не претендират практически за ползване на двора, но неправилно извършената продажба е вписана в службата по вписванията след вписването на решението на съда. Уведомихме прокуратура за измамната сделка (защото по документи е имало измама изразяваща се в декларацията на продамачите, че относно правото на ползване на двора няма претенциие на трети лица). Прокурорът започна да разследва измамата, но е уведомил новите ни съсобственици, че ще прекрати измамата т.к. не може да ги намери. Отдолу им е писал, че решението може да се обжалва в 7 дневен срок. По неизвестни за мен причини те не искат да обжалдат. Прокурорът нас ни води като незасегната страна и отказва да ни информира по жалбата ни нищо, че жалбата до него е подадена от мен и в службата по вписванията чрез тази пордажба се появяват тежести върху имота ми. С новите съсобственици сме в добри отношения. Те нямат нищо против да си поправят съзнателната или не грешка в нотариалния акт и казват, че могат да преглътнат измамата от старите ни съсобственици. Адвокатът ни обясни, че без старите ни съсобственици и техни праводатели поправка не може да има. Според адвокатът ни най-лесен за нас начин за поправяне на документите ще е пак да завесем като старото дело, но с новите съсобственици. Аз не искам да вода дело с новите съсобственици. Във връзка с това имам три въпроса:

Първо: Може ли новите ни съсобственици сами да си поправят умишлената или не грешка в нотариалния акт, т.к. старите ни съсобственици от проклетия и безнаказаност не искат да я поправят?

Второ: Ако остнавим грешката им (касае се за неправилно продадено право на ползване на половината от двора ни) в нотариалния им акт без поправка (продажбата им е вписана след решението на съда, отнасящо се точно до това, че техните праводатели нямат право на ползване на двора ни) това може ли да ни породи проблеми в бъдеще. Може ли в бъдеще новите ни съсобственици да имат претенции за двора ни?

Трето: Адвокатът ни предлага да пишем нова жалба до прокурора. Има ли смисъл като явно той не ни смята за пострадали (И аз не знам кое е по-важно: докуметнтите или фактическото владение. Ако фактическото влазение е по-важно действително не сме пострадали, но ако грешката в службата по вписванията има някакъв смисъл явно сме пострадали и той не би трябвало да си затваря очите)?

Благодаря Ви предварително и всичко най-добро!
pavlina
Младши потребител

Мнениеот pavlina » 05 Яну 2007, 18:42

Извинете за многократното публикуване, но ми се стори, че не прие командата "прати"!
pavlina
Младши потребител

Мнениеот roskauk » 06 Яну 2007, 15:32

поне за мен не е ясно какъв е случаят кой на кого какво е прехвърлил без да има право и на какво сте съсобственици? при тези дела се гледат документите защото е трудно да се вникне в същината на проблема щом имате адвокат доверете му се или го сменете
roskauk
Младши потребител

Мнениеот pavlina » 08 Яну 2007, 19:02

Благодаря, че се отзовахте?
Бих искала съвет от повече хора т.к. бих искала да реша какво да правя, а и мисля, че казусът ще Ви е интересен. Моля Ви, дайте ми съвет!
По-подробно.
През 1953г. А купува парцел, изкарва си проект за двуетажна къща, но след като построява първи етаж средствата му свършват и безвъзмездно дарява правото на строеж на втори етаж на свой роднина Б.
1963 г. А и Б сключват договор за дорбоволна делба на общите части на къщата, като ползването на двора е разделено на равни части и накрая пише, че А се задължава да прежвърли на Б правото на собственост на половината от двора. Друг документ за прехвърляне между тях няма, а и реално такова прехвърляне е нямало, т.к. докато си е в къщата А дори ползва целия двор и никой не предявява претенции за него.
Б се развежда и в решението на съда правото на ползване на половината от двора се присъжда на Б. За собдтвеност в решението на съда не се говори.
2000г. Б продава втория си етаж на нероднина В. В се е консултирал предварително с адвокат и е знаел, че макар и в нотариалния му акт да пише, че е купил право на ползване то не поражда нищо. Въпреки това в нотариалния акт на В се вписва купено право на ползване и то от несобственик.
2002г. Ние купихме от наследници на А първи етаж с целия двор. Към момента на покупката нямаше проблем и А си владееше двора, бях уведомена, че има неправилно вписано право на ползване в нотариалния акт на другите, но щом толкова години то си е стояло там без да се упражнява и без проблем и щом нотариуса ми обясни, че това не е проблем си купихме етажа и земята. Месец след като купихме собственицчите на втория етаж започнаха да претендират и си посадиха зеленчуци в двора ни. Два пъти ни караха да ходим при Нотариуса и да видим дали сме си купили земя. Той беше категоричен, че всичко е както трябва, но аз настоявах да го напише по-ясно, и така направихме поправка на нотариалния си акт(поправката е по всички правила - това не се оспорва) като основното е, че Нотариуса дабави пред думата "земя" думата "цялата" за да стане ясно, че сме купили целия парцел, а не просто парцел. Като стана ясно, че се правят на чукнати, че сме купили земята заведохме граждански иск за освобождаването и. Спечелихме го. Решението на съда влезе в сила. Отписахме гражданския си иск, но адвоката ни е пропуснал да впише решението в службата по вписвенията. Междувременно всичките ни документи през цялата време се проверяваха от Прокуратура най-щателно по клевети на собствениците на втори етаж. Както и да е освободиха ни двора, но започваха да ни тормозят психически и физически. За това Ви писах тук и с ваша помощ и с помощта на прокуратура и приятели още сме живи и здрави. Вероятно не знаете колко полезна ми беше и вашата юридическа и морална подкрепа. Влагодаря Ви. Лошото се опитвам да забравя.

Прокуратура тази година най-после се произнесе, че в документите ни няма нищо за оспорване. Като видяха това и явно забелязали, че не сме си вписали решението на съда в Службата по вписванията собствениците на втория етаж решиха да продарат. За щастие се усетих на време, говорих с адвоката ни и вписахме решението на съда в службата по вписванията преди те да продадат написахме и жабла до прокуратура за организацията и бъдещата продажбата на двора ни. До колкото си спомням жалбата биши по чл.209 от НК. Прокурорът отказа да образува дознание защото по този член престъплението трябвало да бъде резултатно. Така 08.2006г. В продаде втория етаж на сегашния му собственик Х, като в нотариалния им акт декларира, че никой няма претенции за имота, не се споменава вписаното решение на съда, а се споменава само, че няма вписани искови молби. Въпреки това Х и видял решението и е разбрал всичко, но не се е противопоставил на това в нотариалния му акт да се впише покупка на правото на ползване на половината двор. Нищо, че и към момента на продажбата продавачите му не са били дори владелци на двора. Така върху двора ни отново се появиха тежести макар и само в Службата по вписванията. Уведомихме прокуратура, че пректъплението по член 209 вече е резултатно и добавихме, че освен това има невярно декларирани данни пред официално лице и невярно вписани данни в официален документ, като ме потърпевши от появилите се отново тежести върху половината от двора ни. С новия ни съсед сме в нормални съседски отношения. Той не владее двора и казва, че винаги е знаел, че не купува двор. Въпреки това обаче не се явява пред полицаите (както Ви писах по моя жалба имаше дознание по продажбата и покупката им) за да изясним случая, и не поправя документите си. Информацията, която е стигнала до Прокурора, е че не са в страната за дълго време. Прокурорът явно си мисли, че само те са измамени и мен не ми е прател отговор на жалбата под предтекст, че не съм страна, а на тях им е пратил постановление, че ще спре производството до появата им. Не знам как ги е търсил, но те лично ми донесоха днес постановлението на Прокурора. Това за мен е надежда, че все пак е добър знак. Новите съседи многокретно са ми гостували и по-скоро мога да кажа, че въпреки случилото се сме приятели отколкото врагове. Много ми се иска да не разваляме отношенията си заради грешките в документите, но ми се иска и да си ги поправят. Как да постъпя. Те не се опитват дори да говорят с бившите ми съседи да ки оправят нотариалния акт. Мен ми е неудобно да ги препирам, но ако не го направят ме гложди съмнение по техен адрес. Ако подам жалба в прокуратура, за да информирам Прокурора, че тези които не може да намери са при мен и може да продължи разследването си ще излезе, че ги предавам. Ако заведа дело в съда то ще е както предишното да си поправят понатиалния акт и не виждам смесъл защото щом придните пренебрегнаха решението на съда безнаказано и тези могат да го направят. Искам документите да се поправят докато на всички още всичко им е прясно и не са забравили. Ако не поправят нотариалния си акт и аз аставя всичко така, то вписаната в техния нотариален акт покупка на ползването на половината от двора ни (след решението на съда в което се отменя ползването на праводателите им) може ли да породи собственост след време ако те не упражняват ползването на двора. Има ли смисъл да подавам например жалба за забаване в прокуратура.
Моля Ви, дайте съвет!
Благодаря и Всичко добро!
pavlina
Младши потребител

Назад към Имотни казуси