начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

моят казус

Казуси за недвижими имоти

моят казус

Мнениеот pursy » 06 Яну 2007, 19:23

Студент съм по право в 3 курс, но все още не сам наясно с Наследствено право. Бихте ли ми помогнали да разреша собствения си казус. Аз сам наследник на починалият ми родител заедно с майка ми. Баща ми почина началото на тази година като като ни остави наследсво освен в града в който сме живяли като семейство така и наследство от неговите собствени родители в друг град. Проблемът е че не съм сигурен дали изобщо той е приел това наследство по някакъв начин(дали плащане на данак се счита за приемане в този случаи), дали аз като негов наследник мога да го приема;но касусът тепърва става интересен. Баба ми и дядо ми са починали-баба ми през 1997(самоубйство,ако това е релевантно по някакъв начин) като преди смъртта си е прехварлила срещу издражка и гледане нейния дял от къща (включваща освен къщата и една мъничка постройка подобна на по-малка къща и дворно място) на брата на баща ми. Освен този имот има и земи за които не знам да е сключван договор и да е прехварлян дял. Братът на баща ми е владял имота и е направил много подобрения (тои самия има двама сина, с които не съм сигурен дали моите права конкурират) Моля ви да ме посъветвате мога ли да имам някакви претенции за тези имоти (или за някаква част от тях-малка построика, селскостопанските земи и т.н) и какво трябва да направя за да приема наследството на баща ми, какви документи трябва да извадя или акт който да извърша ( от смъртта на баба ми се навършват 10 години през февруари и дали това има значение за давностни срокове които текат). Объркан и притеснен съм, ако някой има време ще съм много признателен ако ми помогне поне мъничко! Благодаря!
pursy
Нов потребител

Re: моят казус

Мнениеот monteskio » 07 Яну 2007, 04:01

pursy написа:Студент съм по право в 3 курс, но все още не сам наясно с Наследствено право. Бихте ли ми помогнали да разреша собствения си казус. Аз сам наследник на починалият ми родител заедно с майка ми. Баща ми почина началото на тази година като като ни остави наследсво освен в града в който сме живяли като семейство така и наследство от неговите собствени родители в друг град. Проблемът е че не съм сигурен дали изобщо той е приел това наследство по някакъв начин(дали плащане на данак се счита за приемане в този случаи), дали аз като негов наследник мога да го приема;но касусът тепърва става интересен. Баба ми и дядо ми са починали-баба ми през 1997(самоубйство,ако това е релевантно по някакъв начин) като преди смъртта си е прехварлила срещу издражка и гледане нейния дял от къща (включваща освен къщата и една мъничка постройка подобна на по-малка къща и дворно място) на брата на баща ми. Освен този имот има и земи за които не знам да е сключван договор и да е прехварлян дял. Братът на баща ми е владял имота и е направил много подобрения (тои самия има двама сина, с които не съм сигурен дали моите права конкурират) Моля ви да ме посъветвате мога ли да имам някакви претенции за тези имоти (или за някаква част от тях-малка построика, селскостопанските земи и т.н) и какво трябва да направя за да приема наследството на баща ми, какви документи трябва да извадя или акт който да извърша ( от смъртта на баба ми се навършват 10 години през февруари и дали това има значение за давностни срокове които текат). Объркан и притеснен съм, ако някой има време ще съм много признателен ако ми помогне поне мъничко! Благодаря!

Здравейте,

Ще се опитам да ви отговоря в последователността на зададените от вас въпроси...

1. Съгласно ЗН, една от формите на приемане на наследството е всяко едно действие, с което се заявява тре трети лица, намерение за своене на имота. В тази връзка, плащането на данък за определен имот, следва да се счита именно като такова действие.

2. Това което баща ви е притежавал като лична собственост / вещи и права върху вещи придобити преди брака или през време брака чрез трансформация / или в СИО, след неговата смърт образуват наследствената маса, или т.нар. наследство.. Поради това обстоятелство, "наследството в града " и " наследството в друг град " е едно наследство, а не две отделни и различни наследства.

3. По отношение на третия " раздел " от изложението ви, не са ясни определени факти. Въпреки това, така както сте го написали разбирам, че по време на брака между покойния ви дядо и жена му - ваша баба, последната е прехвърлила срещу задължение и издръжка нейната част от къщата. Ако правилно съм разбрал, то това не е възможно, тъй като съгласно СК, никой от съпрузите не може да се разпорежда с частта, която би получил при прекратяване на СИО.

В случай, че фактите са други и е налице валидно сключена сделка между покойната ви баба и чичо ви, то вие в едно с майка си сте наследници при определени квоти, както на част от къщата, дворното място и постройката, така и на съществуващите земеделски земи.

АКо наистина чичо ви владее тези имоти, като ги подобравя и обработва, а вие не сте се интересували за тях - нито сте ги владяли, не сте плащали данъци, то наистина е налице реална възможност той да придобие вашите части. За да пресечете тази законова възможност следва да прекъснете придобивната давност. Това може да стане по няколко начина. Единият от тях е да предявите ревандикационен иск срещу чичо си, с искане да ви предаде владението на вашите ид. части от общия имот / константна съдебна практика / .

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Julyan

Мнениеот Julyan » 08 Яну 2007, 09:25

По отношение приемането на наследството и владението върху същото от страна на един или някои от сънаследниците има налице малко по- различна съдебна практика. Такат, напр., когато само един или някои от сънасласледниците владеят даден наследствен имот същият не може изцяло да бъде придобит в собственост по давност от владеещият сънаследник, тъй като се приема, че той владее имота [b]за всички сънаследници[/b], докато не се докаже, че той е почнал самостоятелно владение чрез изменение на основанието само за себе си. Правото на собственост не се изгубва чрез неупражняване на владение, докато друг не придобие собствеността. /спр. 82, бр.9, с. 48, Р-1137-82-1/. Смята се, че сънаследникът владее наследствения имот за сметка на всички наследници /това е презумпцията, а не владението за своя сметка/. За да превърне в самостоятелно владението, той трябва да "отнеме", да "отбълсне" владението на другите, а не е достатъчно само да манифестира неопределено самостоятелността на владението, т.е. необходими са конкретни действия, изразяващи точно и неопровержимо тези негови намерения. /спр.69, бр.11, с.15, Р-1161-69-1/.
[u]По отношение приемането на наследство само въз основа на изплащане данък върху имота[/u]: Мълчаливото приемане на наследството трябва да бъде несъмнено. [u]Подаването на декларация [/u]за облагане с данък още не значи, че е налице приемане /Р-2028-52-ІV, Сб., 53, с.164/. Но това е спорна практика. Въпреки това Пленумът на ВС отстоява становището, че при наличието на спор съдилищата не следва да бъдат ограничавани и същите следва да преценяват индивидуално всеки конкретен случай. /П-4-64-ПВС, СПТР,92,с.367/. Същите разсъждения /и разнородност в практиката/ са налице и по отношение фактът на [u]заплащане на данък [/u]върху имоти, обект на наследяване.
Мисля, че е добре да си изясните отношетията, свързани с имотите на баща Ви, придобити преди сключване на брака или наследени от него с неговите роннини и ако същите се намират във владение на същите може да им се изпрати нотариална покана за предоставяне на владение или заплащане обезщетение за недопускане до такова въз основа на ЗС, в качеството Ви на неползващ съсобственик на същите и да видите каква ще бъде реакцията. Може да няма налице оспорване. Ако има можете да развиете проблема отново тук.
Julyan
Потребител

Мнениеот tedi_2 » 08 Яну 2007, 18:58

По отношение наследството от дядото и бабата, не сте посочили достатъчно факти, но вероятно дядото и починал преди баба ви, а тя е прехвърлила на другия си син своято ид.част от имота. Така ли е?
По отношение на договора за издръжка и гледане (ако е такъв), същият може да бъде оспорен и да се иска развалянето му за вашата ид. част, като трябва да докажете в съда, че договорът не е изпълнен от чичо ви. Давностният срок за този иск по чл. 87, ал. 3 от ЗЗД е 5 години от откриване на наследството на баща ви.
За по-точно становище трябва да си вземете копие от нотариалният акт и удостоверение за наследници и да се обърнете към адвокат.
tedi_2
Потребител

Назад към Имотни казуси