начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Поръчител съм

Казуси за недвижими имоти

Поръчител съм

Мнениеот lera_ » 26 Дек 2006, 19:08

Преди година станах поръчител по заем на колега, но той не плаща и сега ми се обаждат, че аз трябва да издължа сумата. Но още не са ми изпратили никакъв документ, а само ме търсят по телефона. Оставащата сума по заема ми е непосилна за плащане. Казаха ми, че банката може да опише имуществото ми. Със съпруга ми имаме три деца над 18 години, но едното все още учи и живее при нас. Освен апартамента имаме и монолитен гараж. Ще съм ви благодарна, ако ми отговорите на следните въпроси : Могат ли да ми вземат апартамента - около 90 квадрата е? Ако сега прехвърля с дарение гаража на единия от синовете си, мога ли да го спася? Гаража сме построили на общинска земя - през 90-та година сключихме с общината договор за отстъпване право на строеж (така пише на документа) и там сме построили гараж. Плащали сме си данъци и всичко. Когато отида при нотариус, ще ми иска ли друг документ за собственост на гаража или този договор е достатъчен, за да покаже, че сме притежатели на гаража?
Предварително ви благодаря за отговорите! И Весела Коледа!
lera_
Нов потребител

Мнениеот vladito » 27 Дек 2006, 18:05

Положението е сериозно.Трябва да се обьрнете кьм адвокат.Принудителното изпьлнение може да бьде насочено както кьм имуществото ви,така и кьм трудовото вьзнаграждение.Според мен жилището ви не подлежи на принудително изпьлнение,защото не надхвьрля жилищните ви нужди,но преценката в случая е субективна.Ако жилището е сьпружеска имуществена общност,на принудително изпьлнение подлежи само вашия дял до размера на задьлжението.За гаража-мисля,че трябва да проверите дали е подадена искова молба в сьда.Според мен-да и дарението би било нищожно.Най-вероятно ми се струва сьдьт да наложи запор вьрху трудовото ви вьзнаграждение.Поинтересувайте се дали човекьт,чието задьлжение ще плащате има имущество,трудово вьзнаграждение,защото имате право на обратен иск по отношение на него,т.е.да искате да ви вьзстанови това,което сте платили вместо него.Дано да има откьде да си го вземете.
vladito
Нов потребител

Назад към Имотни казуси