начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Въпрос за сезонна постройка

Казуси за недвижими имоти

Въпрос за сезонна постройка

Мнениеот Galinbachvarov » 12 Дек 2006, 12:17

Някой може ли да ми обясни какво точно означава сезонна постройкаи мога ли по някъкав начин да си извадя нот.акт за нея ?
Благодаря предварително на отзовалите се .
Galinbachvarov
Младши потребител

Мнениеот georgi07 » 12 Дек 2006, 12:48

Това е постройка, която представлява преместваем обект и след края на сезона /летен или зимен/ по презумция следва да се премести на друго място, а не да стои на пясъка например.Доколкото знам всяка община е приела наредба за подобен род обекти.
Относно възможността да се сдобиете с НА не виждам за какво ще послужи тъй като земята под обекта едва ли е ваша ,а постройката по всяка вероятност е сглобяема и собствеността върху нея се прехвърля като за движимите вещи
georgi07
Потребител

Мнениеот Galinbachvarov » 12 Дек 2006, 13:20

Тя си има архитектурен план и в строителното разрешение е записано че е построена варху собствена земя и е заверено в съвета .
Аз търсих доста в закона но не можах да намеря сезонна , намерих временна и мисля че това по-горе написаното от Вас се отнася за този Вид постройки .
Galinbachvarov
Младши потребител

Мнениеот georgi07 » 12 Дек 2006, 14:27

Аз също не се сещам някъде да пише "Сезонна".Мисля ,че в случая трябва да намери приложение чл.56 от ЗУТ касаещ преместваемите съоръжения, защото смятам, че този обект макар и именуван сезонен , всъщност е преместваем.Остава въпросът за какво ви е НА, след като земята е ваша.Ако има проблем с постройката премахнете я и си извадете Разрешение за строеж на монолитна такава.
georgi07
Потребител

Мнениеот friend28 » 12 Дек 2006, 14:56

А защо"сезонна" да не би могла да се тълкува като "вилна"?
ЗУТ не дава дефиниция за вила, но прави разграничение мужду вила и жилищна сграда в нормите за проектиране и при териториалното устройство. Разликата между двете не е ли именно в постояниия или сезонен характер на обитаване? Освен това според чл.3 ал.4 от Закона за административно-териториалното устройство на РБ съществува едно понятие "селищно образувание", за което особеното е, че няма постоянно население - с.о. се създава за курортни или промишлени нужди, без да има землище и т.н. По тази логика вилите, застроени в подобни с.о., могат да бъдат наречени "сезонни", без това да бъде пречка да бъдат обект на нечия собственост.
Впрочем, къде се намира сезонната посройка?
friend28
Потребител

Мнениеот georgi07 » 12 Дек 2006, 15:07

Това, което казва Френд28 звучи добре, но ако става въпрос за вила/това, което се разбира в общоприетия смисъл/ тогава едва ли ще възникне въпрос за изготвяне на НА, който беше поставен също.
georgi07
Потребител

Мнениеот Galinbachvarov » 12 Дек 2006, 15:26

Земята не е наша , сега искаме да я закупим . В строителното разрешение пише върху собствена земя , като се предполага че тези 20 кв.м са наша сособственост. Но за да можем да я закупим ни трябва законно построена постройка , затожа се интересувам как мога да я узаконя тази сезонна постройка -каквото и да означава това.
Galinbachvarov
Младши потребител

Мнениеот Galinbachvarov » 13 Дек 2006, 14:41

Когато е било издадено това строително разрешение за сезонна постройка този терен е бил извън регулация , но понастящем теренът е в чертите на града .
Galinbachvarov
Младши потребител

Мнениеот tdimitrova » 14 Дек 2006, 01:38

Сезонните постройки са разрешавани при действието на ЗТСУ като застроената им площ е била ограничена до 35 кв.м. мисля беше. Към настоящия момент е необходимо да се установи съответствие на строежа - сезонна постройка с издадените строителни книжа най-вече конструктивно и обемно отношение. До колкото си спомням не трябваше да бъде използван бетон, т.е. не трябва да са масивни, а например с дървени консруктивни елементи. Молба до общината за закупуване на поземления имот, като следва да се отчете съответствието на вече изградената сезонна посройка с предвижданията на ПУП. Възможност за узаконяване вече няма по ЗУТ-срокът изтече на 26.01.2004г. Виж проекта, параметрите на постройката и конструкциятя, поискай извадка от Общината от ПУП за имота. По всяка вероятност не е заснета сградата в кадастъра, ако въобще има влязла в сила кадастрална карта - справка с Служба по кадастър гр............
tdimitrova
Нов потребител

Мнениеот tdimitrova » 14 Дек 2006, 01:41

По отношение легитимиране на собственост, то с разрешението за строеж ти вече си собственик, ако е на друго име-удостоверение за наследници, договор за продажба, дарение или др.
tdimitrova
Нов потребител

Мнениеот Galinbachvarov » 14 Дек 2006, 12:37

Благодаря Ти за бързия и изчерпателен отговор .
Galinbachvarov
Младши потребител

Мнениеот friend28 » 14 Дек 2006, 14:00

Galinbachvarov, от 20 септември / датата на първия Ви постинг / досега още ли не сте потърсили консултация с адвокат/и - поне трима/?! Очевидно става дума за §4 и следващите от ЗСПЗЗ. Проблемът не е в това дали постройката е сезонна, а в спазването на разни срокове за подаване на разни молби, и в документите, които притежавате. Това, че в разрешението за строеж пише "върху собствена земя" не е достатъчно, за да извадите нотариален акт за сградата. Не си губете времето, а ходете на адвокат.
Към tdimitrova: въпросните 35 кв.м са съгласно Наредба за застрояване на земеделските земи, по реда на която бяха допускани строежи в земите, раздадени по разни постановления / "за самозадоволяване"/.
friend28
Потребител

Мнениеот Galinbachvarov » 14 Дек 2006, 15:17

Да ходил съм при поне 4-ма адвокати , един ми казва че нищо не мойе да се направи , втори че трябва да се изчака . Не знам към кого да се обарна . Сега ми казаха че трябва да изчакам новият план да видя дали някой не е поискал да му бъде върнат този парцел и да го закупя от него . Аз искам да приключа това по най барзия начин но никой не не може да ми каже как и за това се допитвам до Вас.
Galinbachvarov
Младши потребител

Мнениеот friend28 » 14 Дек 2006, 15:54

Значи продължаваш да търсиш адвокат - форума може само да ти помогне да прецениш дали да го наемеш. От последния ти постинг става ясно, че наистина си по §4 ЗСПЗЗ - по-точно някой от следващиге го - от "а" до "л", последният приет тази година. Намери ЗСПЗЗ в лекс.бг, прочети параграфите, за да ти се изясни картинката, а също така ще разбереш какво е помощен план, за който са ти споменали не разбрах къде. Това което със сигурност можеш да свършиш сам - и няма кой да го свърши вместо тебе, е да разбереш КОЙ и дали изработва такъв план в момента, да поискаш среща с него, да се поинтересуваш какво предвижда плана за твоя имот, да внимаваш кога ще го одобрят, за да не пропуснеш срока за евентуално обжалване, а също и да се поинтересуваш заявен ли е твоя имот от някакви бивши собственици - но не спирай да търсиш адвокат.
friend28
Потребител

Мнениеот Galinbachvarov » 15 Дек 2006, 10:58

Благодаря за информацията friend28 , беше ми наистина много полезна .
Galinbachvarov
Младши потребител

Назад към Имотни казуси