начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

продажба на имущество на поставен под пълно запрещение

Казуси за недвижими имоти

продажба на имущество на поставен под пълно запрещение

Мнениеот denar » 12 Окт 2006, 09:40

Имам удостоверение на РС(поставено с определение по ч.г.д.) по моето местожителство(аз съм настойник на сестра си,която е поставена под пълно запрещение)да продам недвижимо нейно имущество и да и внеса парите по банкова сметка.Аз и сестра ми сме с различно местожителство.Нотариуса отказва засега да изповяда сделката с мотив чл.73 от Семейният кодекс(който според мен може да се тълкува различно)тъй като съдът разрешил продажбата е по моето местожителство,а според нотариуса трябвало да е от РС по местожителството на сестра ми.Според вас какви доводи да използвам да убедя нотариуса.Негова работа ли е да проверява работата на съда.Нали,ако делото беше подсъдно на друг съд щеше да бъде изпратено служебно там където е законно да се гледа.Живеем в малък град с един нотариус и нямам избор освен да го убедя,че съм прав или да обжалвам в съда.За да мога да обжалвам отказа му да изповяда сделката трябва ли да искам писмен отказ.Според вас кой е прав?
denar
Младши потребител

Re: продажба на имущество на поставен под пълно запрещение

Мнениеот denar » 13 Окт 2006, 10:53

denar написа:Имам удостоверение на РС(поставено с определение по ч.г.д.) по моето местожителство(аз съм настойник на сестра си,която е поставена под пълно запрещение)да продам недвижимо нейно имущество и да и внеса парите по банкова сметка.Аз и сестра ми сме с различно местожителство.Нотариуса отказва засега да изповяда сделката с мотив чл.73 от Семейният кодекс(който според мен може да се тълкува различно)тъй като съдът разрешил продажбата е по моето местожителство,а според нотариуса трябвало да е от РС по местожителството на сестра ми.Според вас какви доводи да използвам да убедя нотариуса.Негова работа ли е да проверява работата на съда.Нали,ако делото беше подсъдно на друг съд щеше да бъде изпратено служебно там където е законно да се гледа.Живеем в малък град с един нотариус и нямам избор освен да го убедя,че съм прав или да обжалвам в съда.За да мога да обжалвам отказа му да изповяда сделката трябва ли да искам писмен отказ.Според вас кой е прав?
Няма ли мнения? :(
denar
Младши потребител

Мнениеот janetastoimenova » 13 Окт 2006, 11:35

Вариантът е да се обърнете към Районния съд по местожителството на сестра Ви и да поискате разрешение за извършване на сделката, като докажете полза или очевидна нужда от това. С този документ, както и с Решението, с което сте определен за настойник ще отидете при нотариуса да изповяда сделката.
janetastoimenova
Младши потребител

Назад към Имотни казуси