начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Скица-заснемане от геодез?ХЕЛП

Казуси за недвижими имоти

Скица-заснемане от геодез?ХЕЛП

Мнениеот ilieva_5 » 09 Окт 2006, 19:38

Здравейте ,знаещи :D Значи с две думи. Купувам празно дворно място в община Ихтиман .За мястото липства скица.Последно е имало 98г.при покупката на мястото от сегашният собственик.От техн.служба ми казаха ,че нямат скица, няма план и тн.Дадоха ми телефон на техен геодез и ми обясниха, че ще се заснеме мястото, ще се издаде скица и готово. Да, ама НЕ. платих си на геодезката ,започна да заснема мястото, обаче ми иска още
-данни -съседите ,имена ,егн, адрес...
-подписи от всички съседи, че това са границите на имота :oops:
И понеже дядото от който го купувам е стар, аз се заех да извадя скица, Човека си има нотариален акт с граници и всичко останало. Законно ли е това ,защо са тези подписи, хората /някои/са в чужбина ,а другите изобщо не знам къде да ги търся ,пък камо ли данни и ЕГН та Такава ли е процедурата?
ilieva_5
Нов потребител

Мнениеот scribtor » 09 Окт 2006, 21:47

Нещо обяснението на техн служба не ми се връзва - как така , тогава е имало, а сега няма? Тази информация е пътечка, провери я. Също, установи каква е била старата "скица" - да не би да е било някакъв ситуационен план /последното не е скица - казано грубо, и все едно, че няма скица/. Да не би въпросната земя да не е в регулация, а да се води земеделска и да е възстановена на някой друг - провери в ОСЗГ; Да не би мястото да не е заснето в кадастъра - по думите ти, на това най-много ми прилича. Тогава преди сделката, трябва да се заснеме, иначе не може да се издаде "скица за нотариус". Обаче, едно нещо, за да се заснеме в кадастъра, т.е. да му са дадът граници, номер, да се запише на нечие име и т.н., т.е. да стане самостоятелен имот, наистина следва да се представят някакви доказателства за собствеността му - иначе няма кой да го попълни. Другото е - евентуално установяване на право на собственост по съдебен ред, но това е дълга и несигурна работа - вж. темата за чл. 53 от ЗКИР.
Все пак, мнението ми е принципно, не бива да ми вярваш на 100%. Само на базата на твоята информация, всеки категоричен отговор е потенциално грешен.
Аватар
scribtor
Потребител

Назад към Имотни казуси