начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Казус с АДС

Казуси за недвижими имоти

Казус с АДС

Мнениеот double_teabg » 16 Сеп 2006, 18:35

Ето с какъв казус се сблъсках:

Става въпрос за мой (1/4) парцел в населено място, в който има построена кооперация, в която притежавам жилище. Искам да мина процудурата по ч. 53 на ЗКИР за непълноти и грешки, тъй като в кадастралния план парцела няма граници, но от службата по кадастъра искат удостоверение, че имота не е общински или държавен.
Поисках удостоверение от Общината - отговорът за имота има издаден АДС. Подадох жалба до съда - окр. съд потвърди отказа, защото имало спор за материално право и сега чакам ВАС... (Общината твърди, че има АДС, а не АОС !?! от къде на къде има спор с тях.)
Взех го това АДС от Областната управа по ЗДОИ, след което подадох молба за неговото отписване поради следните причини:
1. Има нот. акт според, който 1/4 от парцела е на моите родители, а 3/4 на останалите ми съседи.
2. Имам нот. акт за жилището, в който пише че е построено в собствен парцел.

Получих писмо от областния управител, че преди време (2005) въз основа на параграф 42 от ЗОС парцела е минал в собственост на общината и това е. Няма формален отказ да се отпише АДС-то. Това не го пише в АДС-то, което взех съвсем скоро по ЗДОИ.
Благодаря ви, че изчетохте всичко до тук!!!
Въпросът ми е ... а сега какво да правя?
Да искам ли отписване на АОС (ако има изобщо) от Общината по ЗОС?
Или направо да подавам искова молба по 97/ГПК.
Последна промяна double_teabg на 17 Сеп 2006, 14:32, променена общо 1 път
double_teabg
Младши потребител

Мнениеот double_teabg » 17 Сеп 2006, 13:10

ще се радвам ако някой ми даде някаква сламка.

сигурно всички, които могат да помогнат са в почивка :roll:
double_teabg
Младши потребител

Мнениеот softy » 17 Сеп 2006, 21:54

При така описаната ситуация, явно е, че ще се наложи да предявите положителен установителен иск за собственост срещу общината, след като тя има някакви претенции да е собственик на имота. Вероятно претендира, че е собственик на парцела, но не е ясно на какво се позовава - може би имотът ви е отреден за някакво ново обществено мероприятие?! Що се отнася до сламката на ИМ, тя е елементарна - до районен съд, искова молба .... от.... срещу ...... правно основание.....
държавна такса - ако не се лъжа 4% върху 1/4 от данъчната оценка на имота. След като опишете всичко това, което сте написали в първия си пост, правите искане " моля да ме призовете на съд с ответника и след доказване на исковата ми претенция, да постановите решение, по силата на което да признаете за установено по отношение на община Х., че аз съм собственик на описания по-горе имот - 1/4 идеална част от.... Предполагам, че общината има претенции само за дворното място / парцела/ , поради което не е необходимо да искате установяване правото си на собственост върху жилището ви.Прилагате доказателства - нотариален акт, писма от общината и областния управител и т.н. с преписи за ответника.
softy
Младши потребител

благодарности!

Мнениеот double_teabg » 03 Окт 2006, 10:22

softy благодаря ти искрено!!!

явно с писма и молби няма да стане. Общинската администрация няма да откаже от претенциите си ако въпроса не се реши в съда.

Въпреки, че кадастъра излезе от общината те все още се изживяват като последна инстанция, но да видим ... до 1-2 години, ако дотогава мине делото ...
double_teabg
Младши потребител

Назад към Имотни казуси