начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Запазена част при дарение

Казуси за недвижими имоти

Запазена част при дарение

Мнениеот vili76 » 21 Юли 2006, 11:39

Ситуацията е следната. Родителите ми имаха два апартамента, равни по стойност, и ми прехвърлиха единият чрез дарение. Имам също така и брат. При евентуално откриване на наследството по какъв начин ще се извърши разделянето на имотите и по-точно дали брат ми може да оспори дарението на единия апартамент заради нарушена западена част.
vili76
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 29 Сеп 2006, 22:33

Има особеност относно самото наследяване:

1.Когато вие с брат си наследявате единствения преживял родител запазената част се равнява на 2/3 от наследството-или на всеки от наследниците по 1/6,а последния има възможност да се разпореди с 1/3 от разполагаемата част на наследството.
2.Когато наследявате заедно с преживял родител запазената част на всяко от децата е в размер на 1/4,на преживелия съпруг също е в размер на 1/4,и съответно разполагаемата част на наследодателя също е 1/4.

При нарушаване на така определените по чл.29 от Закона за наследството квоти на запазената част,засегнатия наследник може в 5 годишен срок от откриване на наследството да иска възстановяване на запазената част.Обикновенно искането за възстановяване на запазенат част се предявява в делбено производство,но не е пречка да се предяви и чрез самостоятелен иск.Попълването на запазената част на Вашия брат естествено следва да се извърши посредством предоставянето на другия апартамент.
По условията на чл.36,ал.2 от ЗН можете да се противопоставите на искането на Вашия брат за възстановяване на запазена част от дарения Ви апартамент.Необходимо е стойността на запазената и разполагаемата част - взети заедно да не превишават стойността на имота.Ако това условие не е изпълнено за възстановяване на запазената част на засегнатия наследник-брат Ви ще се приложи ал.1 на чл.36 от ЗН.
gosho72
Потребител

Назад към Имотни казуси