- Дата и час: 25 Ное 2024, 10:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Продажба на жилище - помощ
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Продажба на жилище - помощ
Здравейте! Имам един въпрос и ще се радвам ако някой ми отговори. Предстои ми продажба на апартамент. Понеже продавачът не може да ми изплати цялата сума(не му стигат около 5000 лв) иска да ми ги изплати в срок до 5 месеца-тогава може да изтегли заем.Въпросът ми е дали ако се прехвърли апартамента с нотариален акт няма да изгоря с парите или трябва да сключа някакъв отделен договор за по-сигурно.Адвокатът ми казва,че няма проблем да си получа парите,но нали знаете в какъв свят живеем..... Ако може някой да ми помогне ще му бъда много благодарна!
- RUMQNA
- Нов потребител
На скоро се сблъсках с един подобен случай.В нотариален за продажба на недвижимо имущество-апартамент беше предвиден срок за изплащане на част от продажната цена след изповядване на сделката.Имаше и клауза за развалянето на покупко-продажбата по условията на чл.87,ал.2 от ЗЗД ,ако купувачът в указания срок не изпълни задълженията си по изплащането на остатъка от сумата.
И за съжаление клаузата за разваляне на договора по чл.87,ал.2 от ЗЗД вече се задейства.Купувачът така и не е изплатил остатъка от сумата и на страните по нотариалния акт им предстои осъдителен процес в районен съд за разваляне на нотариално сключения договор.
Вие сама за себе си преценете струва ли си покупко-продажбата на недвижимия имот при това условие и какви са рисковете ?
И за съжаление клаузата за разваляне на договора по чл.87,ал.2 от ЗЗД вече се задейства.Купувачът така и не е изплатил остатъка от сумата и на страните по нотариалния акт им предстои осъдителен процес в районен съд за разваляне на нотариално сключения договор.
Вие сама за себе си преценете струва ли си покупко-продажбата на недвижимия имот при това условие и какви са рисковете ?
- gosho72
- Потребител
Re: Продажба на жилище - помощ
RUMQNA написа:Здравейте! Имам един въпрос и ще се радвам ако някой ми отговори. Предстои ми продажба на апартамент. Понеже продавачът не може да ми изплати цялата сума(не му стигат около 5000 лв) иска да ми ги изплати в срок до 5 месеца-тогава може да изтегли заем.Въпросът ми е дали ако се прехвърли апартамента с нотариален акт няма да изгоря с парите или трябва да сключа някакъв отделен договор за по-сигурно.Адвокатът ми казва,че няма проблем да си получа парите,но нали знаете в какъв свят живеем..... Ако може някой да ми помогне ще му бъда много благодарна!
Дори и в нотариалния акт да се запише какви ще бъдат последиците от евентуално неплащане, няма да бъдат добре защитени вашите интереси. Освен това, такова изписване не е необходимо, понеже това е законово положение. Очаква ви продължителен съдебен процес, като междувременно длъжникът отново може да продаде имота.
Ако му прехвърлите собствеността и след това чакате за парите както ви е посъветвал вашият адвокат - това също не е удачен вариант. При положение, че така закупения апартамент се явява единствено жилище срещу длъжника, то вие няма да можете да насочите принудително изпълнени към него, защото се явява несеквестируемо имущество.
Съществува далеч по-удачен начин за надежна защита. За целта ви препоръчвам да се консултирате с друг адвокат и след това да сравните мненията на двамата. Заплащането на още една консултация няма да ви струва много, но това ще ви спести много.
УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Ако все пак искате да продадете този апартамент точно на този купувач, може да се гарантирате като го накарате да разпише "запис на заповед" за сумата от 5000 лв. с падеж след 5 месеца. тогава, ако не плати след уговорените 5 месеца можете да си извадете изпълнителен лист за сумата.
- ostin
- Потребител
ostin написа:Ако все пак искате да продадете този апартамент точно на този купувач, може да се гарантирате като го накарате да разпише "запис на заповед" за сумата от 5000 лв. с падеж след 5 месеца. тогава, ако не плати след уговорените 5 месеца можете да си извадете изпълнителен лист за сумата.
Колега, ако длъжникът не притежава друго имущество освен апартамента и официално получава минималното трудово възнаграждение - тогава какво правим в изпълнителното производство?
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
а не е ли по-добре с вписана договорна ипотека - така ще е без значение дали му е единственото жилище
- peip
- Потребител
Форума е страхотен-чета го редовно,но никога не съм се включвала.
Консултирала съм се с двама различни адвоката,които ми казаха,че няма да имам проблеми с изплащането-не знам все още как точно ще се оформят документите,но исках да се посъветвам и да чуя още няколко съвета.Като са готови документите ще чета точно пише и после ще се подписвам.Благодаря за компетентните отговори.
Консултирала съм се с двама различни адвоката,които ми казаха,че няма да имам проблеми с изплащането-не знам все още как точно ще се оформят документите,но исках да се посъветвам и да чуя още няколко съвета.Като са готови документите ще чета точно пише и после ще се подписвам.Благодаря за компетентните отговори.
- RUMQNA
- Нов потребител
RUMQNA написа:А къде мога да прочета чл.168, ал.1 ЗЗД.
Eто Ви линк към целия закон за задълженията и договорите.Въпросният чл.168 от същия закон регламентира правото Ви на ипотека върху отчуждения имот.Регламентира се една възможност за принудително изпълнение върху отчуждения Ви имот при едно неизпълнение на плащането от страна на купувача.
http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2121934337
- gosho72
- Потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|