Моля помогнете.
Леля ми ми дари половината си апартамент. А другата е срещу издръжка и гладане. Тази половина беше оспорена от останалите наследници и така след смъртта и аз имам 5/8, а останалите трима имат 3/8.
Сега получих нотариална покана да им плащам по 500 лв. всеки месец или да им позволя да влезнат във владение.
На този апартамент съм направила през 1999 г. ремонт - подобрения и реконструкции за около 10 милиона лв.
Моят адвокат ги увърта някакви, аз съм съгласна и да наплатя на останалите.
Адвокатът ми говори за някакви търгове, да доказвам подобренията - как, като вече съм изхвърлила фактурите.
По коя цена биха ми искали наплащане - както те си изберат. И ако искат някакви фантастичти суми /в момента данъчната оценка е 50 хил.лв., а пазарната около 75 хил. лв, но с подобренията/ какво да правя. А нат. покана е от 30,08,06 и на десето число трябва да дам 500 лв. Такива наеми в нашия град няма за 3/8 апартамент.
Моля съветвайте ме...........
- Дата и час: 29 Ное 2024, 02:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
право на собственост, нот. покана, помощ
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
най вероятно се подготвят да Ви заведат иск по чл.31 от ЗС. Ако такова дело започне, със сигурност ще има съдебно-техническа експертиза, която на база пазарен наем и съответните квоти, ще определи какво следва да им плащате. Предпоставките обаче за такова дело са:
- да е налице съсобственост по отношение на съответната движима вещ/недвижим имот;
- вещта/имота да се ползва лично само от едни или някои от съсобствениците;
- останалите съсобственици (ищци) да са лишени от възможността да си служат с вещта/имота. Лишаване от ползването означава невъзможност този съсобственик да се ползва от вещта/имота в рамките на своята идеална част. При някои от вещите не е възможно едновременното им ползване от съсобствениците, поради което те може да са разпределили времево ползването им или да са уговорили да ги ползват при нужда. За лишаване от възможността да се ползва общата вещ/имот може да се говори само за съсобственик, който желае да я/го ползва. Ако такова желание не е изразено, което съгласно чл. 31, ал. 2 от ЗС следва да стане във вид на "писмено поискване", то ответникът няма да дължи обезщетение.
- да е отправено писмено поискване от ищеца/ищците до ответника/ответниците, с което недвусмислено се изразява воля да се ползва вещта/имота и се прави искане да се предостави такава възможност от ползващият съсобственик. Поканата може да съдържа и искане за заплащане на обезщетение в конкретен размер, но ако ползващият съсобственик предостави вещта/имота на съсобственика, отправил писменото искане, то искът ще остане без правен интерес
- да е налице съсобственост по отношение на съответната движима вещ/недвижим имот;
- вещта/имота да се ползва лично само от едни или някои от съсобствениците;
- останалите съсобственици (ищци) да са лишени от възможността да си служат с вещта/имота. Лишаване от ползването означава невъзможност този съсобственик да се ползва от вещта/имота в рамките на своята идеална част. При някои от вещите не е възможно едновременното им ползване от съсобствениците, поради което те може да са разпределили времево ползването им или да са уговорили да ги ползват при нужда. За лишаване от възможността да се ползва общата вещ/имот може да се говори само за съсобственик, който желае да я/го ползва. Ако такова желание не е изразено, което съгласно чл. 31, ал. 2 от ЗС следва да стане във вид на "писмено поискване", то ответникът няма да дължи обезщетение.
- да е отправено писмено поискване от ищеца/ищците до ответника/ответниците, с което недвусмислено се изразява воля да се ползва вещта/имота и се прави искане да се предостави такава възможност от ползващият съсобственик. Поканата може да съдържа и искане за заплащане на обезщетение в конкретен размер, но ако ползващият съсобственик предостави вещта/имота на съсобственика, отправил писменото искане, то искът ще остане без правен интерес
- polstava
- Младши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|