Здравейте! Пускам тази тема за да чуя мнения, коментари, както и съвети как да постъпим.
Случаят: През 2003 г. родителите ми започнаха да строят къща в наследствен имот, заедно с двете сестри на баща ми, като всеки от тях притежава 1/3 от имота. За да се улесни подаването на документи по узаяконяване на строежа, и тримата наследници подписаха едни и същи пълномощни, с които дават право на дъщерята на едната сестра (адвокат по професия), да движи от тяхно име цялата документация.
Всичко вървеше добре до момента, в който родителите ми разбраха от случаен човек, че двете сестри и племенницата-адвокат чрез пълномощното, подписано от баща ми, продават семейни имоти (земеделски земи, също наследствени) без негово знание, също така и не му изплащат полагащата се 1/3 от стойността на продадените имоти. След проверка от наща страна, се оказа, че племенницата, чрез подписаното пълномощно, е прехвърлила на майка си всичко, което притежава баща ми, включително и строящата се къща. Баща ми поиска да му бъде върнато пълномощното, но му бе отказано. Подписаното пълномощно бе анулирано с помощта на друг адвокат, и баща ми лично даде на всеки един нотариус в града копие на документа, за да се предотвратят други измами.
Заведохме дела за възстановяване на собствеността на баща ми. Тогава излязоха наяве документи, подписани (уж) лично от баща ми, с които той безусловно дарява всичките си имоти на сестра си (майката на адвокатката). Заведохме дело за установяване истинността на подписите, тъй като баща ми не е подписвал нищо подобно. След направените две експертизи, се установи, че подписите на всички документи са на баща ми. Тук трябва да вметна, че по времето когато течаха експертизите, чрез посредник се свързаха с нас, за да поискат пари, за да се „докаже” истинността на подписите (т.е. че са подправени). Уверени в правото си, отказахме да платим. Така се стигна и до неблагоприятното за нас решение.
На първа инстанция делото вече приключи, предстои ни да вземем решение да обжалваме пред Върховния съд. Но дори нашият адвокат ни каза, че нямало смисъл да се обжалва, тъй като „тя (адвокатката) била много силен човек, разполагала с пари (тези, които открадна от баща ми), и най-вече че знаела на кого да даде пари, за да се реши делото в нейна полза.” (цитирам по памет)
Това е в общи линии положението. Извинявам се, ако има неточности в изразяването ми, но не съм юрист по професия.
Как бихте ме посъветвали да постъпим? Имаме ли някакъв шанс пред Върховен съд? Мислим и за съда в Страсбург, но за да се отнесе случая там, е необходимо той да е минал през всички инстанции в България, и решенията да са отрицателни за нас, в противен случай не се разглежда от съда.
Също искам да попитам, няма ли законово основание да се анулират подобни сделки от един на друг човек, когато и двамата са клиенти на един и същ адвокат? Това е нелоялно отношение на адвоката към единия от клиентите!
Има ли възможност за друга, независима експертиза на подписите на баща ми, след като са направени вече две? Ако делото бъде отнесено към Върховен съд, ще се направи ли нова експертиза, или съда ще зачете направената такава от по-долната инстанция? Знаем, че подобно дело ще бъде тежко и трудно, защото ние губим само пари, ако загубим делото, но адокатката-роднина ще загуби много повече, ако се докаже, че е фалшифицирала подписа на баща ми, и затова ще се бори със всички средства за да не допусне да се разкрие истината.
Благодаря предварително, надявам се на помощта и съветите ви!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 02:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля за вашето мнение, коментар, съвет
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Преди да стигнете до касационната инстанция трябва задължително да минете през въззивната инстанция.Там делото ще се разгледа отново "по същество ".На въззивна инстанция може да се представят нови доказателства,в т.ч и нова графологична експертиза да се възложи.
- gosho72
- Потребител
пълномощното за продажба различно ли е от пълномощното за строитество.
да не би баща ви да е подписал пълномощно без да прочете внимателно текста.
обжалвайте и се подгответе за втора инстанция
да не би баща ви да е подписал пълномощно без да прочете внимателно текста.
обжалвайте и се подгответе за втора инстанция
- rama
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|