Съсобственик съм на 1\2 част от имот.Другата 1\2 съответно е на сестра ми.Имотът ни е прехвърлен чрез дарение и родителите са починали.Сестра ми има брат от предишен брак на нейния баща ,а той не фигурира в дарението и сега се притесняваме да не се стигне до съд.Тъй като сестра ми иска да прехвърли нейната част на мен ,по този начин тя ще излезе от ситуацията, а аз може и да имам проблеми с брат и.Има ли някакъв законен начин да му се плати неговата идеална част \без да се разваля дарението\ след като той не е упоменат в това дарение?Или ако решим да прехвърлим имота на трета страна чрез покупко продажба, може ли да ни се размине?Може ли той да развали сделката и ако може има ли давност?
Благодаря предварително за отговорите!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 07:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наследник и неговата запазена част?...
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Здравейте! Според мен първо трябва да кажете от кого Ви е това дарение на Вас и сестра Ви. Защото ако сестра Ви е от втори брак на майка Ви, то тогава ако момчето е било припознато или осиновено от майка Ви, то също е законен наследник на това, което Ви е оставено. Т.е. искам да кажа, че законът има приоритет пред даренията и завещанията, ако той е законен наследник и не му е оставено нищо друго в наследство от починалия дарител(негов наследодател също, предполагам), то тогава той има пълно право да оспори дарението, защото с дарение не може да се накърняват запазените части на необходимите наследници. Закон за наследството постановява, че родните деца и тези, които са осиновени са равни пред закона, т.е. имат еднакви права. Затова сестра Ви на първо място не може да ви прехвърли(според мен) и своята част без той да знае, т.к. никой не би се съгласил да изповяда такава сделка, ако има още един наследник, който нищо не подозира, вижте чл.33 Закон за собствеността, това се отнася и за прехвърлянето бърху 3-то лице, което не е наследник.
- sirma6
- Младши потребител
Незнам как да го обясня.Семейство прави дарение -аз съм дъщеря на жената\която съответно е моя майка\ ,но не и на мъжът.Сестра ми е дъщеря и на двамата.Дарението е на мен и сестра ми.Мъжът има син от предишен брак \законен\, но никъде не фигурира в това дарение.
Знам ,че този син има запазена част, но какво да направя?
Трябва ли да си разваля дарението заради него,аз не съм виновна ,че баща му го е ощетил.
Въпросът е има ли начин да му се плати запазената част\начин, който да има юредическа стойност\, без да се разваля дарението при положение, че той не фигурира като страна?
Да прехвърли ли сестра ми своята дарена част на мен и да го оставим той да си търси своето по законен ред\възможно е той да не предприеме нищо\.
Въобще има ли някакъв срок ,в който той да може да го потърси?
Знам ,че този син има запазена част, но какво да направя?
Трябва ли да си разваля дарението заради него,аз не съм виновна ,че баща му го е ощетил.
Въпросът е има ли начин да му се плати запазената част\начин, който да има юредическа стойност\, без да се разваля дарението при положение, че той не фигурира като страна?
Да прехвърли ли сестра ми своята дарена част на мен и да го оставим той да си търси своето по законен ред\възможно е той да не предприеме нищо\.
Въобще има ли някакъв срок ,в който той да може да го потърси?
- best62
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|