начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Заповед за отмяна на разрешение за строеж

Казуси за недвижими имоти

Заповед за отмяна на разрешение за строеж

Мнениеот ru_salka » 27 Юни 2006, 10:30

Здравейте колеги ! ЗУТ определено е закон, който не ми се налага да отварям често, но възникна казус, за който определено имам нужда от помощ.

Дружеството, в което работя, придоби недвижим имот чрез възлагане. Имотът представлява първи етаж от двуетажна жилищна сграда, с 1/2 ид.ч от дворното място, таванско помещение и избени помещения, които във всички документи фигурират като офис помещения. Преди десетина година предишния собственик е обособил избените помещения като офис помещения (отделен вход, отделен водомер и електромер, санитарен възел, теракот и тн), но всичко това без необходимите строителни книжа. След като придобихме имота, беше взето решение офис помещението да бъде узаконено - да се премине нужната процедура по ЗУТ за получаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация. Бяха изготвени инвестиционен проект с необходимите становища и получихме Разрешение за строеж на основание чл. 148 ал. 2 и ал. 4 във връзка с чл. 38 ал. 5 от ЗУТ -
(за промяна на предназначение на нежилищно помещение в нежилищно помещение в заварена сграда), с определена категория на строежа - 5.
Собственичката на втория етаж обжалва разрешението за строеж и РДНСК издаде заповед за отменянето му на основание - чл. 185 ал. 2 от ЗУТ - липса на решение на общото събрание на собствениците и изрично писмено съгласие на непосредствените собственици.

Аз обжалвах тази заповед с мотивите, че след като разрешението ни за строеж е издадено на основание чл. 38 ал 5 от ЗУТ - не попадаме в хипотезата на чл. 185 ал. 2. Изрично е посочено в закона, че се касае за промяна на нежилищно в нежилищно помещение в заварена сграда.

Моля за вашето мнение, колеги !

Благодаря предварително !
ru_salka
Младши потребител

Мнениеот alex4o » 27 Юни 2006, 15:01

Ще можете ли да цитирате какво пише в разр. за строеж - по точно какво Ви се разрешава? Преустройство и промяна на предназначение на избени помещения в офиси или....?
Така както цитирате чл.38, ал.5 от ЗУТ ми се струва, че сте тръгнали да преустройвате избите в офиси. Дайте повечко информация.
alex4o
Потребител

Мнениеот ru_salka » 27 Юни 2006, 15:12

Съжалявам за пропуска. Разрешението е издадено със следния текст " съгласно одобрен и съгласуван технически инвестиционен проект ........... се разрешава извършването на проект : "Промяна на предназначение на изба в офис на жилищна сграда на ул. ..." Разрешението се издава на основание чл. 148 ал. 2 и ал. 4 от ЗУТ, във връзка с чл. 38 ал. 5, при условията и реда на глава 8, раздел 2 от ЗУТ.
ru_salka
Младши потребител

Мнениеот alex4o » 27 Юни 2006, 16:27

Съгласно Наредба № 7/2003 г. избата е сервизно-складово помещение и представлява неразделна част от самото жилище. То не може да се ползва за осъществяване на друга обслужваща, стопанска или обществена дейност без да е допусната промяна на предназначението му по установения ред. Утановения ред е след решение на общото събрание на етажните собственици и нот. заверени декларации-съгласия от непосредствените съседи, след което се одобряват проектите и се издава разр. за строеж от гл. архитект. и след това се въвежда в експлоатациа пак от гл. архитект.
Та ми се струва, че заповедта на Н-ка на РДНСК е правилна, но това ще го каже съдът в крайна сметка.
alex4o
Потребител

Мнениеот oho_boho » 27 Юни 2006, 18:14

Вижте по-добре какво казва чл. 38, ал. 5 ЗУТ - "ЗАВАРЕНА" жилищна сграда - а заварена означава законно изградена, респ. преустроена.
oho_boho
Потребител

Мнениеот kitty » 28 Юни 2006, 10:10

алексчо е прав.необходимо е съгласие от другите собственици.мисля че съдът ще се произнесе в този дух, но нищо не се знае все пак. :roll: :?:
kitty
Младши потребител

Мнениеот kitty » 28 Юни 2006, 10:12

алексчо е прав.необходимо е съгласие от другите собственици.мисля че съдът ще се произнесе в този дух, но нищо не се знае все пак. :roll: :?:
kitty
Младши потребител

Мнениеот kitty » 28 Юни 2006, 10:15

охо бохо може още малко да почете зут-а. не във всички случаи законно изграденият строеж е и законно преустроен. успех :idea: :wink:
kitty
Младши потребител

Мнениеот kitty » 28 Юни 2006, 10:16

охо бохо може още малко да почете зут-а. не във всички случаи законно изграденият строеж е и законно преустроен. успех :idea: :wink:
kitty
Младши потребител

Назад към Имотни казуси