- Дата и час: 25 Ное 2024, 08:12 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
делба на съсобствен имот
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
делба на съсобствен имот
Здравейте, от вчера официално съм собственик ни малък имот - купих си го. Преди това обаче имота беше съсобствен. Няма лошо. Съсобственика на моята продавачка даде декларация по чл. 33 от ЗС в която пишеше, че се отказва от правото му на изкупуване на съсобстевния му имот и така моята провадачка ми продаде имота си. Сега обаче незнам дали имота, който си купих остава съсобственост с мен и комшията, или вече си е самостоятелен обект. По принцип съседа е съгласен да го разделиме доброволно, но въпроса ми е след тази декларация чрез която изповядахме сделката още ли двата имота са съсобственост и ако е така по какъв начин може да се направи доброволната делба?
- iliyan_germanov
- Нов потребител
Имотът продължава да е съсобствен. Вие просто сте всъпили в правата на отчуждителя, чрез извършената покупко-продажба.
Доброволната делба трябва да се извъши в писмена форма с нотариална заверка на подписите.
Доброволната делба трябва да се извъши в писмена форма с нотариална заверка на подписите.
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
А тази делба задължително ли е да се извърши при нотариус по местонахождение на имота или може навсякъде, защото доколкото разбирам трябва да се впише в службата по вписвания. И въобще след като се направи нотариално тази делба, към кого трябва да се обърна в общината на имота за да се извърши тази делба. А това нещо кога трябва да се направи в смисъл веднага след изповядването на сделката или първо трябва да си извадя новата скица на имота на мое име и тогава да се делим.
- iliyan_germanov
- Нов потребител
Делбата я извършвате Вие (съсобствениците) в писмена форма! При нотариуса заверявате само подписите си. Компетентен е нотариусът, който практиво по местонахожден ието на имота.
Вписването се извършва в имотния регистър, от съдията по вписванията при съот. районен съд!
Вписването се извършва в имотния регистър, от съдията по вписванията при съот. районен съд!
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
Тц.
Договора може да се завери от всеки нотариус /заверка на подпис/ а се вписва в служба вписвания по местонахождение на имота.
Договора може да се завери от всеки нотариус /заверка на подпис/ а се вписва в служба вписвания по местонахождение на имота.
- poul
- Младши потребител
Благодаря за информацията. А какво трябва да съдържа този договор, защото чета из нета, че трябвало да бъде някакво предложение за разделяне до кмета на общината, или това се отнася само за съсобственост с общината. И въобще каква е цялата процедура по доброволната делба и не на последно място горе долу колко струва цялата процедура.
- iliyan_germanov
- Нов потребител
poul написа:Тц.
:oops: .. съжалявам - разбира се, че е така.. явно съм го написал механично!
- mishi_83
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|