- Дата и час: 28 Ное 2024, 21:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дарение
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Дарение
Здравейте, пак се нуждая от момощ . Имам нотариален акт за дарение на недвижим имот. Имота беше на дядоми той имаше двама сина и съпруга, единия син е баща ми(починал). След смърта на дядо ми - баба ми, чичо ми и сетрами ми дариха собствените си по наследство идеални части от имот на дядоми - етаж от къща. От 1997 година аз го ползвам като мой етаж. Чичо ми почина и братовчедите ми започнаха словесни атаки за това че ще обжалват дарението в съда. Въпроса ми е възможно ли е наследниците на чичи ми да имат претенции към етажа. Благодаря Ви и моля за съвет защото се притесних за имота си.
- spom
- Младши потребител
Доста объркано изложение...
Правилно ли съм разбрала, че дядо Ви е имал етаж от къща и след смъртта му наследниците са Ви дарили своите идеални части от този етаж? И сега братовчедите Ви обжалват дарението, извършено от чичо Ви, отнасящо се до неговата идеална част?
Правилно ли съм разбрала, че дядо Ви е имал етаж от къща и след смъртта му наследниците са Ви дарили своите идеални части от този етаж? И сега братовчедите Ви обжалват дарението, извършено от чичо Ви, отнасящо се до неговата идеална част?
-
tessa - Потребител
Да правилно сте ме разбрали, може и аз да не съм го обяснил хубаво.
Братовчедите ми още не са обжалвали, но се канят и ме притеснява това. Имат ли право?
Братовчедите ми още не са обжалвали, но се канят и ме притеснява това. Имат ли право?
- spom
- Младши потребител
Това, което имат право да направят, е да искат намаляване на дарения, извършени от техния наследодател, в случай че имуществото, което е оставил наследодателя, не достига за изпълване размера на запазената им част.
Малко обяснения: наследодателят приживе не може чрез дарения или завещателни разпореждания да накърнява запазената част на своите наследници. Може да се разпорежда само с разполагаемата част от имуществото си. Ако и леля Ви е жива, разполагаемата част е 1/4, а ако не - 1/3. С други думи, ако идеалната част от етажа, дарена от чичо Ви, е повече от разполагаемата част, може да се иска намаляне на дарението, иначе не.
Предполагам, че това не е единственото имущество на чичо Ви, та може би няма за какво да се притеснявате, но е препоръчително да направите една консултация с адвокат, който ще има възможност обстойно да се запознае със ситуацията, което е трудно да стане тук във форума, и да Ви даде конкретен съвет.
Успех!
Малко обяснения: наследодателят приживе не може чрез дарения или завещателни разпореждания да накърнява запазената част на своите наследници. Може да се разпорежда само с разполагаемата част от имуществото си. Ако и леля Ви е жива, разполагаемата част е 1/4, а ако не - 1/3. С други думи, ако идеалната част от етажа, дарена от чичо Ви, е повече от разполагаемата част, може да се иска намаляне на дарението, иначе не.
Предполагам, че това не е единственото имущество на чичо Ви, та може би няма за какво да се притеснявате, но е препоръчително да направите една консултация с адвокат, който ще има възможност обстойно да се запознае със ситуацията, което е трудно да стане тук във форума, и да Ви даде конкретен съвет.
Успех!
-
tessa - Потребител
Благодаря много, не че ми стана много ясно , но чичоми има етаж и две стаи от избено помещение, това има ли отношение към запазените части защото не фо разбирам това понятие.
Но май се пооспокоих малко. Утре ще пратя майка ми на адвокат защото и е почивен ден
Но май се пооспокоих малко. Утре ще пратя майка ми на адвокат защото и е почивен ден
- spom
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|