- Дата и час: 25 Ное 2024, 06:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Некоректен наемател
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Некоректен наемател
Моля дайте ми съвет-преди повече от година пуснах в апартамента си семейството на наш познат.Нямам договор за наем.Не са плащали водата и получих от съда за плащане 500лв.Как да постъпя ,за да мога да си взема парите?Мога ли да сменя патрона на вратата или да взема част от имуществото в жилището,докато не ми се издължат.Мога ли да търся съдействие от полицията и да се изнесат?
- katq
- Нов потребител
Не прави тази грешка да сменяш патрон и т.н. Щом още са в това жилище, независимо ,че си собственик на апартамента , нямаш право да влизаш там,то се води тяхно жилище. Влизане в чуждо жилище е престъпление по чл.170 от НК. Изпрати им предизвестие да напуснат жилището в срок от 30 дни.Това става с нотариална покана. Ако подпишат,но не излязат доброволно, подаваш молба в районния съд
за изваждане по административен ред- по чл.126 буква "ж" от ГПК.
Имаш 30 дневен срок да подадеш молбата, не се дължи държавна такса при подаване на молбата. Щом партидата е на твое име, плащаш водата-500 лева. После ще си търсиш сумата по съдебен ред.
за изваждане по административен ред- по чл.126 буква "ж" от ГПК.
Имаш 30 дневен срок да подадеш молбата, не се дължи държавна такса при подаване на молбата. Щом партидата е на твое име, плащаш водата-500 лева. После ще си търсиш сумата по съдебен ред.
- eliana
- Потребител
Съвсем пресен пример с мои близки. Дължи им наем за близо три месеца. Част от сметките за ток и вода също не са платени.Имат писмен договор. С уговорка, че ще плаща в края на всеки месец. Нищо не е платил до момента. По мой съвет му дадоха, пак писмено, срок да се издължи, или ще смятат договора за развален. Срокът изтече. Нашият не плаща и не се маха. При опита да го изхвърлят насила, извикал полиция. Не че не знаем, че това не е установеният ред, но се надявахме (наивно?), че може да си подвие опашката, като види дебелия край...
Сега единият вариант е да се иска заповед по чл. 126ж от ГПК, с вероятност да ни отрежат - щото според някои съдии не се отнасяло за наематели, а само за заематели например. По-нататък единственото, което ми ражда главата, е ревандикационен иск със съответната държавна такса. Мама му стара, много пари са това. Няма откъде да се съберат после. Ени айдияс?
Понеже иначе наемателят поне досега не прави проблем да подписва това и онова, хрумна ми нещо, та да ви питам дали е тъпанарщина, или може да стане. Да подпишат спогодба и нотариус да завери подписите, че се задължава в определен срок да предаде имота? Как мислите? Договорите с нотариална заверка на подписа са изпълнително основание за предаване на определени вещи. Дали може с такава спогодба да се издаде изпълнителен лист за предаване на апартамента, без да се води исков процес? Таксата ще е наполовина. Вярно, и тя ще изгърми, ако ни откажат изп. лист, но на принципа на Къци Вапцаров...
Става ли, как мислите?
Друго. Да му спрат тока? Аз не виждам проблем, стига енергото да го направи. Това не засяга владението и държането на имота. Отношения с енергото гаднярът няма. С наемодателя също вече няма, защото договорът е развален. Оттам нататък - наемодателят просто не иска Енергото да му доставя ток в този апартамент. А?
Сега единият вариант е да се иска заповед по чл. 126ж от ГПК, с вероятност да ни отрежат - щото според някои съдии не се отнасяло за наематели, а само за заематели например. По-нататък единственото, което ми ражда главата, е ревандикационен иск със съответната държавна такса. Мама му стара, много пари са това. Няма откъде да се съберат после. Ени айдияс?
Понеже иначе наемателят поне досега не прави проблем да подписва това и онова, хрумна ми нещо, та да ви питам дали е тъпанарщина, или може да стане. Да подпишат спогодба и нотариус да завери подписите, че се задължава в определен срок да предаде имота? Как мислите? Договорите с нотариална заверка на подписа са изпълнително основание за предаване на определени вещи. Дали може с такава спогодба да се издаде изпълнителен лист за предаване на апартамента, без да се води исков процес? Таксата ще е наполовина. Вярно, и тя ще изгърми, ако ни откажат изп. лист, но на принципа на Къци Вапцаров...
Става ли, как мислите?
Друго. Да му спрат тока? Аз не виждам проблем, стига енергото да го направи. Това не засяга владението и държането на имота. Отношения с енергото гаднярът няма. С наемодателя също вече няма, защото договорът е развален. Оттам нататък - наемодателят просто не иска Енергото да му доставя ток в този апартамент. А?
-
portokal - Старши потребител
Катя
Катя има по-голям шанс със заповедта. При нея не е наем, доколкото разбирам. Ако докаже, че ги е канила да напуснат, спази едномесечния срок от поканата за подаване на молбата, а с молбата поиска да и се допуснат в открито заседание свидетели за доказване, че тези са в апартамента, мисля, че няма да има проблем.
-
portokal - Старши потребител
Аз съм твърдо за варианта с тока. Така и така вече нямат договорни отношения, наемодателят (който вече не е такъв) не е длъжен да осигурява спокойното ползване на имота. Спокойно да си пусне една молбичка за спиране на тока, да си измисли нещо от сорта на :"Не ползвам имота, опасявам се от къси съединения разни" и какво ли още не като причини...
Стискам палци, наглярът да не се зареди със свещи
Стискам палци, наглярът да не се зареди със свещи
-
tessa - Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|