Въпросът ми е следният:
Притежавам 60 кв.м. къща реална собственост построена върху идеална съсобственост с моя съсед, който има 50 кв.м пристройка.Цялото дв.място е 125 кв.м.Двете къщи имат обща стена и общ покрив,но са с отделни входове и отд.нат. актове за сградите.Моята къща се нуждае от спешен осн. ремонт.Мога ли да направя преустройство в козметичен салон без да искам съгласие на съседа.Ние със съседа в етажна собственост ли сме, и затова отделен документ ли трябва да имам?Съседът е инат , искуфял старец,който няма да се съгласи на това ,затова кажете как да си направя ремонта и преустройството без негово съгласие.Предварително ви благодаря.
- Дата и час: 01 Дек 2024, 12:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
две реалнообособени къщи
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Така както сте описали според мен не сте в режим на етажна собственост, но по-важното е как ще го изтълкува гл. архитект на общината/района/. При това пложение не се изисква съгласие от съседа за да извършите промяна на предназаначението. За това трябва да представите проекти, които да бъдат одобрени от гл. архитект. След това разрешение за строеж и чак тогава може да започвате исканото преустройство и промяна на предназаначение. Иначе за текущи ремонти на сгради, постройки и инсталации, подменяне на покривни материали съгласно чл.151 от ЗУТ не се иска разрешение от гл. архитект. Но трябва да знаете, че за основен ремонт, както сте описали трябва да искате и за него разрешение от гл. архитект.
§5, т.42 от ПЗР на ЗУТ "Основен ремонт" на строеж е частично възстановяване и/или частична замяна на конструктивни елементи, основни части, съоръжения или инсталации на строежа, както и строително-монтажните работи, с които първоначално вложени, но износени материали, конструкции и конструктивни елементи се заменят с други видове или се извършват нови видове работи, с които се възстановява експлоатационната им годност, подобрява се или се удължава срокът на тяхната експлоатация.
т.43 "Текущ ремонт" на строеж е подобряването и поддържането в изправност на сградите, постройките, съоръженията и инсталациите, както и вътрешни преустройства, при които не се:
а) засяга конструкцията на сградата;
б) извършват дейности като премахване, преместване на съществуващи зидове и направа на отвори в тях, когато засягат конструкцията на сградата;
в) променя предназначението на помещенията и натоварванията в тях.
§5, т.42 от ПЗР на ЗУТ "Основен ремонт" на строеж е частично възстановяване и/или частична замяна на конструктивни елементи, основни части, съоръжения или инсталации на строежа, както и строително-монтажните работи, с които първоначално вложени, но износени материали, конструкции и конструктивни елементи се заменят с други видове или се извършват нови видове работи, с които се възстановява експлоатационната им годност, подобрява се или се удължава срокът на тяхната експлоатация.
т.43 "Текущ ремонт" на строеж е подобряването и поддържането в изправност на сградите, постройките, съоръженията и инсталациите, както и вътрешни преустройства, при които не се:
а) засяга конструкцията на сградата;
б) извършват дейности като премахване, преместване на съществуващи зидове и направа на отвори в тях, когато засягат конструкцията на сградата;
в) променя предназначението на помещенията и натоварванията в тях.
- alex4o
- Потребител
Re: две реалнообособени къщи
всъщност аз постъпих по същия начин ,който ме съветвате.Вече имам разрешение за строеж от гл.архитект за осн.ремонт и преустройство в козм.салон,но преди да влезе в сила този съсед 70 годишен го обжалва, че не сме му искали нотар.заверен подпис,освен това се позовава на чл.131 ал 1 от ЗУТ и чл.38 ал.4.
Мног съм притеснена за развоя на събитията ,тъй като дадох мса пари за проекти, надзорник и т. н.От РДНСК обаче не ми казаха кога ще ми дадат отговор.Ако някой знае каъв е срока за отговор и как мислите ще се развият събитията.
Мног съм притеснена за развоя на събитията ,тъй като дадох мса пари за проекти, надзорник и т. н.От РДНСК обаче не ми казаха кога ще ми дадат отговор.Ако някой знае каъв е срока за отговор и как мислите ще се развият събитията.
- desito
- Нов потребител
чл.216, ал.5 от ЗУТ Началникът на регионалната дирекция за национален строителен контрол се произнася с мотивирана заповед по основателността на подадената жалба, след преценка на нейната допустимост, в 15-дневен срок от постъпването й. Със заповедта си началникът на регионалната дирекция за национален строителен контрол може да отмени изцяло или отчасти обжалвания акт или да отхвърли жалбата, като остави в сила обжалвания акт.
- alex4o
- Потребител
много ви благодаря
alex4o написа:чл.216, ал.5 от ЗУТ Началникът на регионалната дирекция за национален строителен контрол се произнася с мотивирана заповед по основателността на подадената жалба, след преценка на нейната допустимост, в 15-дневен срок от постъпването й. Със заповедта си началникът на регионалната дирекция за национален строителен контрол може да отмени изцяло или отчасти обжалвания акт или да отхвърли жалбата, като остави в сила обжалвания акт.
- desito
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|