начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

КаК Да Постъпя????????????????

Казуси за недвижими имоти

КаК Да Постъпя????????????????

Мнениеот dani08 » 28 Апр 2006, 12:48

На 13.03.1993г. с номер 13030 ни е връчена скица на имот-нивплощ 16дка,с решение на поземлената комисия гр.Пловдив на а с наследниците на Димитър Маюков.Това е дядоми по бащина линия чиято нива заедно с майка ми,сестра ми и още петима души наследници.Със сестра ми и майка ми не сме в добри отношения.На 20.12.2004г. майка ми продава своята 1/12 част на сестра ми без моето и на останалите съсобственици знание.За това действие разбраx след като сестра ми поиска от мен тази 1/12 част за да я огради.Не сме направили доброволна делба.
Питането ми е:
Има ли право майка ми да продаде своята част на сестра ми без да бъдем уведомени аз и другите съсобственици?Какви правни действия бих могла да предприема?
г-ж Стаматова
dani08
Нов потребител

Мнениеот tixe » 30 Апр 2006, 15:52

Майка може да продаде на дъщеря посочената площ без ваше съгласие. Закона предвижда да бъдете уведомен (както и съседите ) ако се продава на трето лице без родстени връзки. Майкави може да е дарила имота на дъщеряси при исловие, че сеста Ви се грижи за нея.
Но има една подробност.
След като няма доброволна делба, как ползвате имата си?
Предполагам, че Вие ползвате имата по братска подялба, което може да изходим, че след като не сте прядевили претенции от времето на възтановяване на имота, а именно 1993 г. е възможно всеки да получи своята ползвателна част благодарние на давностното владение което при условие е 5 г. или 10 зависи, но и в двата случая сроковете са минали отдавна.
tixe
Младши потребител

Мнениеот tessa » 30 Апр 2006, 16:50

В зависимост от това, кога сте научили за извършената продажба, можете да подадете иск по чл.33 от Закон за собствеността за изкупуване на така продадения дял. Срокът за подаване на иска е 2 месеца след продажбата, като според практиката на ВКС това може да се тълкува и като 2 месеца след узнаването за продажбата. Ако по никакъв начин не може да се докаже кога точно сте узнали за нея, приема се, че сте подали иска в срок.
Аватар
tessa
Потребител

Мнениеот ivan2 » 30 Апр 2006, 17:01

Драги/а Тесса,
Съвета ми е повече да внимаваш, особено след като правилния отговор два пъти е посочен преди теб. Изрично в казуса е казано, че сестрата е наследник, т.е съсобственик. Разпоредбата на чл.33 ЗС не се прилага, когато се прехвърят дялове между съсобственици.
ivan2
Потребител

Мнениеот tessa » 30 Апр 2006, 17:13

:? О, да, действително е така! Признавам си грешката - невнимаването, едни съседи цял ден ми бъркат в мозъка с бормашини и ъглошлайфове и прочетох темата доста повърхностно. Оправданието винаги влошава положението на оправдаващия се, нали :) Надявам се да не ме съдите прекалено строго, а също така и скоро да чуя тишината :wink:
Аватар
tessa
Потребител

Мнениеот ivan2 » 30 Апр 2006, 17:57

Извинена си.
Желая ти успех с твоите съседи.
ivan2
Потребител

Мнениеот dani08 » 01 Май 2006, 19:42

Имота е разделен между наследниците на една дума и всеки ползва своята част както желае, като го ползваме този имот повече от 10 години преди майка ми да продаде своята част на сестра ми.Как бих могла да се възползвам от тази давност,за която споменавате?Благодаря предварително
dani08
Нов потребител

Назад към Имотни казуси