начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Делба на недвижим имот

Казуси за недвижими имоти

Делба на недвижим имот

Мнениеот v_i_b45 » 18 Апр 2006, 08:46

Сестра ми подаде искова молба за подялба на наследствен неджижим имот,състоящ се от къща с двор и земеделски земи.Със съгласието на двете страни(аз и сестра ми) лицензиран оценител направи оценка за 600кв.м от дворното място и на къщата с останалата част от дворното място.Направихме предложение за подялба и на земеделските земи.Сега сестра ми промени решението си и настоява за подялба на дворното място на 2 равни части,но разделителната линия в този случай минава през средата на септичната яма(отстояща на 5м от къщата) ,която обслужва къщата.Адвокатът й твърди ,че няма никакъв проблем това да е така?...с което аз не съм съгласен,тъй като това според мен е предмет на последващ спор(преливане на ямата например), но не зная какъв е норматива ? Изтича и даденият ни от съда 6 месечен срок за постигане на съгласие за доброволна делба на имота,и ако не постигнем съгласие какво следва след това?
Ако подялбата е чрез съда,какъв е процента от действителната стойност на имота,който се плаща на държавата?
Моля помогнете ми като предварително благодаря
v_i_b45
Нов потребител

Мнениеот ostin » 19 Апр 2006, 14:23

Ако не постигнете съгласие делото ще продължи по общия ред. ще се назначи вещо лице което ще каже как може да се раздели къщата и двора , ще определи оценката-ако имота е поделяем. после ще има жречбии и на кой каквото се падне. Държавните такси по споразумението са 2% от цената на която е оценен имота от вещото лице, а иначе 4 %.
ostin
Потребител

Мнениеот v_i_b45 » 19 Апр 2006, 16:10

Ostin,
Благодаря Ви много за отговора
v_i_b45
Нов потребител

Мнениеот v_i_b45 » 20 Апр 2006, 08:34

Никой ли не може да ми даде отговор на първата част от въпроса ми?
v_i_b45
Нов потребител

Мнениеот tanvel » 20 Апр 2006, 08:46

Колега за това можете да получите информация от Закона за утсройство на територията, в него се описва какви са минималните изисквания за разделянето на земя
tanvel
Младши потребител

Мнениеот v_i_b45 » 20 Апр 2006, 13:05

Много благодаря
v_i_b45
Нов потребител

Назад към Имотни казуси