начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

комисионна

Казуси за недвижими имоти

комисионна

Мнениеот elan » 22 Мар 2006, 16:01

Моля за компетентен отговор.Занимавам се с недвижими имоти. Пет месеца предлагах вилата на един пенсионер, без договор. След като намерих един познат да я купи, отидохме при адвокат, за консултация, относно нат. акт. На другия ден трябваше да сключим предварителния договор.....те се свързаха и при мен не се появиха.Има ли правен начин да си взема заслуженото. Благодаря предварително.
elan
Нов потребител

Мнениеот rts » 22 Мар 2006, 16:48

:shock: Ако нямате писмен договор за посредническа услуга и необходимите протоколи към него - е много да докажете (за съжаление пред съда), че изобщо ще направили такава услуга на този човек (сама разбирате, че в съда той ще отрича). Вероятността съда да установи наличието на устен договор за посредничеството с всички подробности относно задълженията на Вашия клиент, а и относно обектите, за които сте му посредничили чрез свидетели е много малка, ако изобщо имате свидетели на преговорите и огледите. Консултирайте се с адвокат, ако смятате, че имате свидетели и/или писмени доказателства. rts1@abv.bg
rts
Активен потребител

Мнениеот iana_blagoeva » 27 Мар 2006, 12:14

Ако желаете мога да Ви изпратя договор. Съмнявам се, че Вие нямате такъв, но все пак, ако желаете пишете ми на iana_blagoeva@abv.bg
iana_blagoeva
Младши потребител

Мнениеот scribtor » 29 Мар 2006, 01:27

Аз на твое място, ще тегля ...... и на клиентите, и на парите и ще си взема съответната поука от случая. На всеки се е случвало да го "прекарат", по-важното е, да извлечеш полезното от случая. А то е: Никога повече не действай без предварително подписан писмен договор. И второ - направи си свестен договор. Ако не можеш сам/сама, консултирай се с някой, за който ЗНАЕШ, че Е НАИСТИНА ДОБЪР....защото...много често евтиния кон излиза скъп...
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот vesselincho » 29 Мар 2006, 11:12

При така описаната от вас фактическа обстановка, мисля, има начин чрез който бихте могла да се компенсирате.Все пак сте извършили разходи по воденето на преговори (важното е те да са реални и непосредствен резултат от преговорите), трудно би могло да се очаква, че съдът би присъдил пропуснати ползи от това, че договора не е сключен.
чл. 12 ЗЗД постановява, че страните дължат обезщетение ако при воденето на преговори и сключването на договори не действат добросъсвестно.Ясно е че обезщетението ще включва претърпените загуби (ползите както казах едва ли ще се присъдят).Но какво означава "действуват добросъвестно"
За повече инфо vesko_atv@abv.bg
vesselincho
Младши потребител

Мнениеот scribtor » 29 Мар 2006, 23:56

vesselincho написа:Но какво означава "действуват добросъвестно"
За повече инфо vesko_atv@abv.bg

То, по тоя въпрос в учебника на проф. Кожухаром е понаписано доста, по спомен горе-долу това бяха четири задължения на страната - да не прекъсва и да не се отказва от преговорите, без причина; да съобщи на другата страна това което трябва да знае във връзка със сделката, в т.ч. недостатъци и т.н.; да вземе сответните мерки другана страна да не претърпи вреди, намиращи се в причинно-следствена връзка с преддоговорните отношения и последното ... забравих го..., но, според мен, въпросът е, не дали да се води дело - ей тъй за спорт и развлечение, а по- скоро - дали си струва и как ще се докаже на практика.
Аватар
scribtor
Потребител

Назад към Имотни казуси