начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Комисион на посредник

Казуси за недвижими имоти

Мнениеот Uuu » 03 Окт 2005, 10:37

Въпросът не ми се урежда при евентуално пропадане на сделката - да, оставам с някакви 3000 евро капаро в повече в джоба, но цялата сума от 30 000 евро ми е нужна до месец за връщане на сума, дадена ми със Запис на заповед. Падежът е след месец, тъй че аз ако не продам въпросното жилище (т. е. ако моят купувач се окаже недобросъвестен), не знам с тези 3 000 евро какво да правя - може би да си купя една пушка и да се гръмна!
Uuu

Мнениеот dexter » 04 Окт 2005, 18:44

Гери, идеи имам много! Коментирам всичко, което се пише по темата за разлика от теб, която не коментираш конкретно написаното от мен. Това, което предричаш е плашене на хората с мечките в гората, а решение не предлагаш. Ако ми беше отговорила дали взимаш хонорара си предварително, щях да те попитам дали го връщаш, когато сделка няма.

Ууу, съчувствам ти за положението, в което си изпаднала, но явно това ти е проблема, а ти пускаш тема за комисионната на посредника!? Той все пак не ти е виновен, че дължиш пари. Трябва да отчетеш вероятността купувача да е добросъвестен, но по обективни причини да не успее да събере парите. Тогава кой ти е виновен?
dexter
Младши потребител

Мнениеот Uuu » 11 Окт 2005, 11:01

Всъщност аз за момента проблем нямам :D , надявам се и впоследствие да нямам. Исках за собствена информация сведение за това каква е практиката за тази комисионна, тъй като на мен ми я поискаха при подписване на предварителен договор, както вече знаете, пък на мен ми се стори несправедливо и така. Хвана ме яд и на това, че ми взимат такава сума, без никакъв договор. По принцип никой не ми е виновен за нищо, не знам защо непрекъснато нападаш, аз просто питах? Ако нямаш нерви да отговаряш на незнаещите, не го прави. Все пак благодаря за кореспонденцията.
Uuu

Мнениеот dexter » 13 Окт 2005, 14:01

След като седмици наред следя тази тема и пиша дълги постове, може би по-скоро имам нерви да отговарям на незнаещите...? Прегледай тона и изразните средства в по-горните си писания и ще видиш, че и ти звучиш нападателно.

Може би ако хората изострят чувството си за несправедливост също толкова, когато получават пари, а не само когато дават щяхме да живеем в един по-добър свят!? Защо те е яд, че ти взимат такава сума без никакъв договор? По принцип е добре всичко да е регламентирано, но в случая договора не ти върши кой знае каква работа.

Успех и спокойно приключване на сделката!
dexter
Младши потребител

Мнениеот Ant » 15 Окт 2005, 09:21

Въпросът с комисионната на посредника е разискван много подробно във форума, но наистина - решението е в законодателното му уреждане.
Дотогава, отношенията с посредника си остават на съвестта и уменията на страните и лудият е, този който е дал зелиника..
Ако сте дали 2-4 % комисионна за нищо, това е вашият избор..
Брокери - много!
Едно от решенията е, преди да си изберете брокре, да се убедите, че той е член на някоя от браншовите им (на брокерите) организации.
Те поставят поне минимални изисквания пред членовете си, точно с цел - ограничаване на конкуренцията и подобряване на образа си в обществото.

:roll:
Ant

Мнениеот Гост » 15 Окт 2005, 14:02

В гр.Плевен рядко брокерските фирми се обръщат към юрист . Те просто си мислят, че всичко знаят. Когато поисках да ми издадат документ за платената сума - те категорично ми отказаха под предтекст , че ако ми го издадат ще трябва да платя и ДДС. А парите не бяха малко-650 евро.От мен 650, от купувача - 650- а документ никакъв. Интересно ми е как си отчитат приходите?
Гост

Мнениеот Гост » 15 Окт 2005, 14:05

Кой контролира тези фирми и има ли човек към кого да се обърне в такива случаи.
Гост

Мнениеот Гост » 15 Окт 2005, 14:07

Колеги, какво излиза - брокерите и счетоводителите станаха "юристи"?Няма ли начин да се преустановят нещата?
Гост

Мнениеот потърпевш » 15 Окт 2005, 18:07

Anonymous написа:Колеги, какво излиза - брокерите и счетоводителите станаха "юристи"?Няма ли начин да се преустановят нещата?
:?: :?: :?: :?:
потърпевш

Мнениеот Гост » 16 Окт 2005, 07:15

Anonymous написа:В гр.Плевен рядко брокерските фирми се обръщат към юрист . Те просто си мислят, че всичко знаят. Когато поисках да ми издадат документ за платената сума - те категорично ми отказаха под предтекст , че ако ми го издадат ще трябва да платя и ДДС. А парите не бяха малко-650 евро.От мен 650, от купувача - 650- а документ никакъв. Интересно ми е как си отчитат приходите?
:!:
Гост

Мнениеот dexter » 16 Окт 2005, 15:03

За юридическо обслужване на сделката - 2%, но не по - малко от 1000 GBP.
Това е от една друга тема в този форум

След като АНИ взимат по 2,5%, но не по-малко от 300 евро, защо ли рядко се обръщат към юрист?

лудият е, този който е дал зелиника...
Ето за този байганьовски срам да даваш пари писах по-горе...
dexter
Младши потребител

Здравейте!

Мнениеот Надежда » 23 Окт 2005, 20:50

Здравейте! С почти седмица закъснение се включвам в дискусията. До този момент нямах време за Интернет, тъй като финализирах две сделки, по които бях сключила предварителни договори, т.е. аз съм от брокерите, които си довършват нещата докрай, нищо че са си получили комисиона на предварителен договор.
По повод прочетеното, искам да кажа на всички, че нещата на този етап опират до съвестта на брокера, а не толкова до професионалната квалификация, защото дори човек да не знае някои тънкости в занаята, има ли добри намерения, ще намери начин да ги научи! И обратно-дори и да знае много, няма ли чувство за отговорност-пиши го бегал!
Напълно подкрепям общото мнение, че дейността на брокерите трябва да бъде регламентирана в закон. Аз съм юрист и знанията ми помагат много. Е, някои неща уча в движение, но така е с всички, без значение занаята му. В крайна сметка, няма човек, който да знае всичко на този свят.
Гери, преди около две седмици бях ти се обидила за нападките към брокерите. Надявам се да си прочела писмото ми.Как си?
Дектсър, подкрепям всяка твоя дума! Установих, че мислим еднакво на тази тема- да не би да си колега?
Ууу, никой брокер/ и не само брокер/ на този свят не може да ти гарантира добросъвестността на твоя купувач. Отговорността е лична и не може брокерът да отговаря за действията или бездействията на друго лице. Желая ти успешен финал на сделката! Относно отношенията ти с АНИ- трябва да си подписала договор за посредничество, в който са регламентирани правата и задълженията на страните, т.е. твоите и на агенцията. Прочети го! Ако имаш проблеми, пиши ми на e-mail: nadejdaalexandrova@abv.bg и ще ти дам съвет БЕЗПЛАТНО.
Надежда

комисионната - кога

Мнениеот svethristova » 16 Мар 2006, 02:13

50% на предварителен договор и 50% при финализиране на сделката.Ясно и справедливо.
svethristova
Нов потребител

За брокерите и типичната Байганьовщина

Мнениеот slavi_kotarov » 21 Мар 2006, 12:16

Изчетох внимателно всички мнения по темата и реших да се включа за малко. Освен темите на колеги, писани с разум и реална преценка, ми прави впечатление как все още някои от българите се вписват идеално в ролята на незабравимия и оплюван най-вече от тях герой на Алеко. За тях няма нищо по-естествено от това, ако може да "минеш" другия, а ако не може - да го оплюеш и да му вгорчиш парите, които си му платил.
Разбира се, брокерите на недвижими имоти не вършат нищо - те просто седят и грабят по най-долен начин клиентите, като не пропускат да попречат по милиони изобретателни начини на сключването на сделката. Ту ще намерят начин да попречат на продавача да си намери необходимите документи, ту ще попречат на купувача да осигури парите. Като не пропуснат, разбира се, да си вземат комисионната, доволно потривайки ръце как им падат тези парички като манна небесна за нищо несвършената работа. Лъжа е това, че те правят разходи и вършат каквато и да било услуга на клиентите си. Те сами могат да се намерят един друг, така или иначе. Даже по-лесно да си свършат работата сами, щото няма да има брокер да им пречи. Ако пък са се излъгали веднъж да наемат брокер, то той винаги и по презумпция трябва да бъде всячески тормозен физически и психически, за да си плати получените пари с безброй нерви. И разбира се, той, и никой друг, трябва да отговаря за недобросъвестността на страните след сключването на предварителния договор. Той - брокера, задължително трябва да има сключен договор с баба Ванга, респективно с нейна наследничка, за да знае дали продавача или купувача ще се окажат недобросъвестни. Ако няма такъв и не е успял да го предвиди - на бесилото. Или най-малко - да върне парите, които е взел, щото не си е свършил работата. Ей така - пито и платено.
Абе хора, вие няма ли наистина да свикнете с мисълта, че всяка работа се заплаща? Разбира се, на всеки който дава пари, те му се струват много за нищо и никаква работа. Без посредник, който пречи, казват някои от вас, е по-лесно. Ами тогава не търсете посредници - намерете си сами недвижимите имоти. Защо не ги намерите, а? Защото нямате и идея колко пари, време и нерви ще потрошите в обикаляне, затова! Точно тези неща ви ги пестят брокерите, защото те плащат вместо вас, така че комисионната им не е пари за нищо. Това, което вие запрлащате на брокера е информацията, а тя навсякъде по света струва много пари. Защото още повече ще ви струва, ако сами си я търсите.
slavi_kotarov
Младши потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси