Смятате ли, че при отчужден имот през 92 и плащан наем досега - тоест повече от 13 години, отчуждените могат по Закона за отговорност на държавата за вреди да искат да им бъде заплатено обезщетение за всичките години, в които са плащали този наем, тъй като не са били настанени в оборотно жилище? Може ли да се сметне, че тук става дума за едно цялостно обезщетение, което обхваща всички претърпени вреди, като и към настоящия момент увреждането продължава да се извършва ...
С една дума -важи ли тук 3 годишната давност или увредените могат да искат обезщетение в размер на всички наеми за 13 години назад .. тъй като увреждането е постоянно и е започнало, но все още не е свършило и давността би започнала да тече едва след настаняването им в тяхното собствено жилище ? и би била в случая 5 годишна, тъй като става дума за цялостно обезщетение по ЗОДВПГ, а не става дума за плащанте на отделни наеми.
Мъничко объркано го написах, он нямам много време да го редактирам... дано сте ме разбрали
благодаря за изразените становища
Вторият ми въпрос, ако някой е наясно с материята, е следният - до колко години, но не според настоящия чл 40 от ЗДС, а според законите, които са били в сила през 92г., държавата е длъжна да започне строеж върху отчуждените имоти и ако не го стори отчуждението може да бъде отменено.
Последно -може ли да се предяви и иск за неоснователно обогатяване в това производство или трябва да е в отделно - на основание , че през седем от тези години общината вместо да строи -е предоставила земята за ползването й като платен паркинг ...
още веднъж - благодаря
- Дата и час: 25 Ное 2024, 03:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отчужден имот и отговорност на държавата за вреди
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Аз имам подобен проблем. Не получих жилището което трябваше да ми бъде отстъпено като обещетение за отчужден имот. Къщата ми разрушиха нещо от блока се построи, но не и нашия апартамент. От 2000г съдя общината (столична). Знам че България е осъдена в Страсбург за такива случаи. Намерете си добър адвокат. Не знам къде живеете ама със софийската община с добро не можете да се разберете. Имате шанс.
- metachrom
- Младши потребител
отчужден имот и отговорност но държавата за вреди
Елена , имам два подобни казуса .И по двата съм образувала дела по ЗОДВПГ , чл.1 / едното е пред РС , а другото пред СГС- в зависимост от материалния интерес /.Първото / РС/ приключи и чакам решение .Претенциите са за обезщетение за причинените на доверителите ми имуществени и неимуществени вреди , пряка и непосредствена последица от бездействието на служителите на СО.Претендираните суми са за период - 5 години назад от деня на завеждането на ИМ.
По втория въпрос : отговора е в отменените ЗТСУ и чл.102 ЗС- или с други думи , ако собствениците на отчуждения имот не са обезщетени в продължение на три години те могат да искат нова оценка , преобезщетение или отмяна на отчуждаването / последното само , ако държавата не е завзела още имота /.
Иска за неоснователно обогатяване - в отделно производство / поне така мисля /
По втория въпрос : отговора е в отменените ЗТСУ и чл.102 ЗС- или с други думи , ако собствениците на отчуждения имот не са обезщетени в продължение на три години те могат да искат нова оценка , преобезщетение или отмяна на отчуждаването / последното само , ако държавата не е завзела още имота /.
Иска за неоснователно обогатяване - в отделно производство / поне така мисля /
- milana
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|