начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

имам ли право на давност

Казуси за недвижими имоти

имам ли право на давност

Мнениеот гост » 12 Фев 2006, 16:32

имам ли право да придобия имот по давност на който аз сьм с по-голям дял от другия сьсобственик Той есобственик от 8 години не живее вимота и не се грижи за него ,Колко години е давностния срок ,Моля ,който може нека ми помогнеБлагодаря,
гост

hi

Мнениеот stefan28 » 12 Фев 2006, 16:54

trqbva da iz4aka6 10 godini sled koeto moje da poiska6 ot notarius da ti izdade konstativen notarialen akt po obstoqtelstvena proverka. Taka 4e trqbva da iz4aka6 o6te 2 godini!!
stefan28

имам ли право на давност

Мнениеот Гост » 12 Фев 2006, 17:54

Благодаря но някьде бях чела ,че 10 годишната давност е за недобросьвестен владелец а за добросьвестен е 5годишна
Гост

Мнениеот no name » 12 Фев 2006, 19:10

Такае, но добросъвестният владелец е придобил имота на основание, годно да го направи собственик- т.е. възмездно. В случая говорим за недобросъвестно владение, защото вие не сте придобили частта от има чрез възмездна сделка, а ще разчитате на изтичането на давностния срок във ваша полза. По тази причина е необходимо да изтекат 10 години от владението на вещта, което трябва да е спокойно, явно и с намерение да своите въпросния имот. Често обаче се приема, че съсобственика държи своята част от имота като своя, а останалата част държи за собственика й, т.е. той е само държател, в чиято полза не тече придобивна давност. Но все пак след изтичането на десетте години опитайте, може и да успеете.
no name

имам ли право на давност

Мнениеот Гост » 12 Фев 2006, 22:01

защо мислите ,че аз сьм недобросьвестен владелец .Недобросьвестния владелец не е ли този ,който е придобил имота с измама тоест се е самонастанил или е наемател.Втакьв случай аз не сьм ли сьвестен владелец. Аз стопанисвам имота грижасе изцяло за него .Ползвам го целия имот като свой.
Гост

Мнениеот tiavn » 12 Фев 2006, 22:20

давност между съсобственици не тече
tiavn
Нов потребител

имам ли право на давност

Мнениеот Гост » 12 Фев 2006, 23:12

Какво значи придобил имота на основание. Моя имот как е придобит на не основание. Аз си имам нотариален акт за 5/6 от имота. А СЬОТВЕТНО ДРУГАТА СТРАНА ЗА 1/6.Икакво значи вьзмезно. Според мен значи -ПОДАРЬК.Ащом ми е подарьк защо ми е да го придобия по давност.
Гост

Re: имам ли право на давност

Мнениеот kontrol » 13 Фев 2006, 01:08

Anonymous написа:Какво значи придобил имота на основание. Моя имот как е придобит на не основание. Аз си имам нотариален акт за 5/6 от имота. А СЬОТВЕТНО ДРУГАТА СТРАНА ЗА 1/6.Икакво значи вьзмезно. Според мен значи -ПОДАРЬК.Ащом ми е подарьк защо ми е да го придобия по давност.

Вие сега карате ли се на отговорилия?

Ако са въпроси, то те са твърде базисни и в такъв случай е необходимо много време и усилия, за да Ви се обясни, което във форума трудно ще стане. Трябва да си наемете юридически съветник или да се запознаете сам обстойно с материята на вещното право.

После, откъде се появи този подарък? Дарен ли Ви е имотът?

tiavn е прав. Необходимо е animus domini да се манифестира пред съсобствениците.
kontrol
Активен потребител

Назад към Имотни казуси