- Дата и час: 28 Ное 2024, 20:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
нотариален акт без акт 16
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
нотариален акт без акт 16
Възможно ли е да се издаде нотариален акт на жилище в новопостроена сграда, която все още няма акт 16 и ако е възможно, то това окончателния нотариален акт ли е? И добре ли е вместо да плащам и последните 10% вноска за жилището, да ми се издаде нотариалния акт, а аз да ги платя след като се издаде акт 16 със запис на заповед. Удобен ли е този вариант за мен или мога да го уредя и по друг начин. Притеснявам се като платя и последната вноска, а те ми дадат нотариалния акт, да не ме прекарат мен и другите собственици на апартаменти с изкарването на акт 16!
- elenadonkova
- Младши потребител
Напълно възможно е да се издаде нотариален акт без акт 16, но в този случай се сключва договора за т.н."груб строеж", като за случая пак трябва да се сключи сделка, т.е. продавач, купувач и т.н. Ако всичко е на ниво предварителен договор със строителя, то най-добре според мен е да се изчака издаването на разрешение за ползуване /няма вече акт 16/ и след това да се извърши прехвърлянето на собствеността, тъй като за строителя е по-лесно да се снабди с акт 15, тъй като от името на собственик го подписва само той, а не да гони 100 души собственици да му го подпишат, като само един от тях ако има възражения относно собственост, квадратура и т.н., всичко отива далеч във времето и е с неясен край. Примеро в това отношение колкото искаш. Не знам повече за случая, за какви договорни отношения става дума, за да дам по-конкретен отговор.
- вуйчо
Niama pre4ka da se izpoviada sdelka s imot na grub stroeg ,no za va6a sigurnost sledva da poiskate da oformite pokupko-prodagba pri notarius za da pridobiete obstvenostta na imota ,a ako stroitelia e suglasen zapi6ete v akta ,4e vi ostvat 10 % qkoito se zadulgavate da zaplatite sled kato vi snabdiat s razre6enie za polsvane , v koeto kato sobstvenik 6te figurirate ve4e i vie
- Гост
Tova okon4atelniq notarialen akt li 6te byde sled kato apartamenta se kupuva v "grub stroej"? Stranno e, 4e firmata mnogo se e razbyrzala za poslednite 10% i izdavaneto na notarialni aktove, no puk ot druga strana nali taka dana4nata ozenka na jili6teto 6te e po-malka. Dobre li e za men, za da ne otbelqzvame v notarialniq akt, 4e dulja posledna vnoska ot 10%, da go oformim kato zapis na zapoved, kato zelta mi e da platq poslednata vnoska edva sled kato izkarat akt 16 ili taka nare4enoto razre6enie za polzvane?
- Гост
Anonymous написа:Tova okon4atelniq notarialen akt li 6te byde sled kato apartamenta se kupuva v "grub stroej"? Stranno e, 4e firmata mnogo se e razbyrzala za poslednite 10% i izdavaneto na notarialni aktove, no puk ot druga strana nali taka dana4nata ozenka na jili6teto 6te e po-malka. Dobre li e za men, za da ne otbelqzvame v notarialniq akt, 4e dulja posledna vnoska ot 10%, da go oformim kato zapis na zapoved, kato zelta mi e da platq poslednata vnoska edva sled kato izkarat akt 16 ili taka nare4enoto razre6enie za polzvane?
Ако въпросът Ви е дали е необходимо след този нотариален акт /за покупка на имота в груб строеж/ да имате и друг, то отговорът е, че не е задължително. С нотариалния акт и разрешението за ползване /или удостоверението за въвеждане в експлоатация, ако сградата не е до трета категория/, ще се легитимирате като собственик на готовия апартамент /или какъвто там обект купувате/.
По-добре впишете остатъка за плащане в нотариалния акт, като изрично се посочи, че той е дължим при представяне от страна на продавача на разрешението за ползване /или удостоверението за въвеждане в експлоатация/ на сградата.
Да, може и със запис на заповед, но тогава, ако не си изпипате всички необходими документи, може да стане така, че да Ви търсят два пъти тези 10 %.
А относно това, че от фирмата са се разбързали.... Кой в крайна сметка има интерес да притежава документ за собственост - Вие /дето сте платили вече 90 % от цената/, или те?
- protekta
- Потребител
- Гост
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|