начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Чл.19 от Закона за собственоста и ползването на зем.земи

Казуси за недвижими имоти

Чл.19 от Закона за собственоста и ползването на зем.земи

Мнениеот Гост » 22 Ное 2005, 19:25

Може ли земя веднъж актувана като общинска собственост и извършвани с нея разпоредителни сделки,да мине по чл.19!И кога изтича срока по същия член!
Гост

Мнениеот alex4o » 24 Ное 2005, 14:23

чл.19 от ЗСПЗЗ урежда въпросът за временно общинските земи - такива които не са възстановени на правоимащите. Докато имота е от категорията на чл.19 общината не може да се разпорежда с него. Едва след изтичането на 10-годишен срок от влизане в сила на плана за земеразделяне и одобрената карта на съществуващи и възстановими стари реални граници земите стават общинска собственост.
Веднъж станала общинска собственост същата не може да става такава от категорията на чл.19 от ЗСПЗЗ
alex4o
Потребител

Мнениеот pavlov_n » 24 Ное 2005, 15:54

Във връзка с дискусията , която е повдигната имам сходен казус , но с усложнена фактическа обстановка. Земя която е в землището на Общината е след застроителния полигон и е станала нейна собственост по силата на чл.19 от ЗСПЗЗ/след 10 години непотърсване за възстановяване в стари реални граници/ . Земята се води земеделска и общинска като собственост. Същевременно същата земя се води и в регистрите на Регионалното управление по горите по одобрени лесоустройствени планове като гора . Т.е. оказва се че земята има "двоен статут" , вкл.е в поземления общински фонд , при Лесничейството е гора и трябва сда бъде вкл. в общинския горски фонд .Има колизия на нормативни актове ЗГ и ЗСПЗЗ .
Кажете ми колеги -цивилисти кой н.а. трябва да има предимство?
pavlov_n

Мнениеот pavlov_n » 24 Ное 2005, 20:36

Няма ли кой да отговори на въпроса ми?! :cry:
pavlov_n

Мнениеот alex4o » 25 Ное 2005, 14:07

според мен статута на земята е ясен - земеделска, просто начина на трайно ползване е различен, което не е проблем
alex4o
Потребител

Мнениеот Гост » 26 Ное 2005, 22:13

O.K.!Общината има акт за собственост от 2000 г.,но в "Поземлена комисия" се позовават на някакво Решение на Мин. на зем. и горите от 2004 г. с което са ги прехвърлили по чл.19!Имам решение на ОбС за замяна на зем.земя и сега не мога да я извърша заради отказ на "Поземлена комисия"!Какво мога да направя в случая!
Гост

Мнениеот gerika » 26 Ное 2005, 23:10

A predi da se stigne do reshenie na Obshtinski syvet, poluchihte li polojitelno motivirano stanovishte ot OSZG za izvyrshvane na zamqnata? :roll:
gerika

Мнениеот Гост » 27 Ное 2005, 12:40

Има ли данни кога земята е причислена към горския фонд и с какъв акт на кой административен орган(министър на горите или МС)?Ако няма такъв акт то земята е в горския фонд на нищожно основание и няма колизия!
Гост

Мнениеот Гост » 27 Ное 2005, 21:19

Доколкото ми е известно има отрицателно становище,но странното е че в същия парцел,който е около 300 дка през декември 2004 г. са закупени 20 дка,а през 2000 г. се е извършила замянка на още 30 дка.!Нормално е след изтичане на 10 год.срок да станат общински,но в случая се мъча да ви обясня,че става въпрос за обратното,били са общински,а сега изведнъж минават по чл.19!На всичкото отгоре има и акт за общинска собственост от 2000 г.
Гост

Мнениеот gerika » 27 Ное 2005, 21:55

А на какво основание е актувана земята през 2000 г., има ли решение на ПК за възстановяване правото на собственост?
gerika

Мнениеот Гост » 10 Дек 2005, 18:56

O.K!Това ще го проверя!
Гост

Мнениеот Гост » 08 Фев 2006, 11:53

alex4o написа:според мен статута на земята е ясен - земеделска, просто начина на трайно ползване е различен, което не е проблем

ЧЛ.2, т.2 от ЗСПЗЗ-зем.земи по смисъла на този закон са тези, които са предназначени за зем.производство и т.2-не са включени в горския фонд.
Гост

Назад към Имотни казуси