начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Имот под наем

Казуси за недвижими имоти

Имот под наем

Мнениеот Гост » 27 Яну 2006, 16:01

Ситуацията е следната: Давам апартамент под наем.Имам сключен договор за една година, с платен депозит от един месец. Наемателите напускат апартамента преди изтичане на договора, като се издължават за консуматите направени за периода на живеене. Редно ли е да върна депозита?
Гост

Мнениеот Никой » 27 Яну 2006, 16:18

Да, защото депозита е оставен като гаранция именно при такива случаи и то ако напуснат без да заплатят направените от тях разходи.
Никой

Мнениеот Гост » 27 Яну 2006, 16:44

Зависи как сте договорили прекратяването.
Гост

Мнениеот Гост » 27 Яну 2006, 21:38

V dogovora imate grafa,,Uslovija za prekratiavane na dogovora"
Obiknoveno e s ednomesichno predizvestie .Ako sa go spazili - im vrastate depozita.
Гост

Мнениеот Гост » 27 Яну 2006, 21:44

p.s a ako niama takiva uslovija v dog., si zadarjate kalziona
Гост

Мнениеот Гост » 28 Яну 2006, 11:18

Всичко зависи от това какво сте уговорили в самия договор. Не знам какво имате предвид под депозит, но вероятно това е капарато, което квартирантите са Ви платили преди настаняването си в апартамаента. По принцип мисля, че то се връща, но само когато договорът за наем е безсрочен. В случая не знам, трябва да се консултирате с юрист!
Гост

Мнениеот Гост » 28 Яну 2006, 19:56

Niama nujda da se konsultirate s advokat.Tova, koeto vi napisah predi poslednija ,,gost"; koito pishe ,che ne znae, e pravilno. Az imam naemateli i sam prouchila tozi vapros.Kakvo pishe v dogovora pri ,,uslovija za prekratiavane na dog"?
Гост

Re: Имот под наем

Мнениеот Наемодател » 30 Яну 2006, 08:35

Anonymous написа:Ситуацията е следната: Давам апартамент под наем.Имам сключен договор за една година, с платен депозит от един месец. Наемателите напускат апартамента преди изтичане на договора, като се издължават за консуматите направени за периода на живеене. Редно ли е да върна депозита?

За да не върнете депозита е необходимо в договора да е упоменато, че
депозитът включва неплатени консумативи по жилището и напускане преди договорения срок с неспазване срока на предизвестие (ако е вписан такъв в договора)!

Не ми се струва нормално всички консумативи да са изплатени към момента на напускане - някои сметки идват след 1 месец. Включени ли са в договора за заплащане консумативи като - данък сграда, такса смет (особено, ако имотът е в Сф и таксата е 5% по-висока за страната), такса за отчитане на топломери (ако е с парно) ?
А ако договорът не е и нотариално заверен, при всички случаи можете да задържите депозита за пропуснати ползи поради предсрочно напускане.
Наемодател

Мнениеот Гост » 30 Яну 2006, 12:37

Danak sgradi, danak smet se plastat ot sobstvenika.Neobichaino bi bilo da se plastat ot naematelia.
Niama znachenie dali dogovorat Vi e not. zaveren ili ne - kapziona moje da zadarjite samo ako ne e spazeno vremeto za predvaritelno uvedomenie ili ako ne sa plateni konsumativite, no smetkite za tiah naistina izlizat edin mesez po - kasno . Zatova i kalziona se vrasta po - kasno.
Гост

Мнениеот Гост » 30 Яну 2006, 17:44

Благодаря на всички които ми отговориха на питането и споделиха мнение по моя въпрос. Аз може и да съм една от малкото "щастливки", чийто наематели си платиха сметките в аванс, но наистина в договора ни имаше член - "пропуснати ползи". И тъй като аз намерих веднага наематели, мисля че нямам "пропуснати ползи" и е редно и човешко да върна депозита. Благодаря още веднъж на тези които се включиха по моята тема.:)
Гост

Назад към Имотни казуси