Здравейте !
Аз не съм юрист нито адвокат и влязох тук с надеждата, че някой от вас би ми помогнал със съвет за разрешаването на този проблем. И на кратко проблема е следният:
Баща ми има наследствена къща в града, която вече доста стари и след допитвания и консултации с няколко строителни фирми ние стигнахме до решение на мястото на старата къща строителна фирма да построи кооперация срещу обезещетение. Това в общ план. По интересното е, че парцела върху койт е построена къщата е закупен (навремето от дядо ми ) заедно със съседния парцел (двете къщи са на калкан) до нас и общо цялото място е 430 кв.м. При това положение комшиите до нас с които ние делим един парцел трябва да подпишат заедно с нас, че са съгласни ние да започнем да строим. Само, че те отказват категорично като се аргументират с това, че тяхната къща щяла да падне. Въпроса ми е има ли начин и какъв е той да се стигне до реална подялба на този парцел защото след нейното осъществяване техният подпис няма да ни е необходим. Изобщо възможна ли е да се извърши подялба на такъв парцел и ако има други начини за решение на такъв проблем моля да ми подскажете!
Благодаря предварително! Надявам се някой да ми обърне внимание !!!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем със съсобственик на земя поради започване на строеж
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
- Гост
Аз не разбрах дали баща Ви е собственик на целия парцел, където са построени двете сгради.
Ако е така той може да поиска разделянето на парцела на два нови, стига да е достатъчна квадратурата по Закона за устройство на територията
Ако баща ви не е собственик на целия парцел може да поискате съдебна делба на общия Ви парцел, стига да е налице предвидената в закона квадратура и след което да си изградите новата сграда.
Ако е така той може да поиска разделянето на парцела на два нови, стига да е достатъчна квадратурата по Закона за устройство на територията
Ако баща ви не е собственик на целия парцел може да поискате съдебна делба на общия Ви парцел, стига да е налице предвидената в закона квадратура и след което да си изградите новата сграда.
- Rammstein
Rammstein написа:Аз не разбрах дали баща Ви е собственик на целия парцел, където са построени двете сгради.
Звучи добре, но само да бяхте прочели въпроса.... Цялата квадратура е 430 кв.м.
- Гост
Може и да не е нужно съгласие от другите собственици за да строите на калкан, тъй като заедно с правото на собственост върху сградата вие притежавате и правото на строеж, тоест ако сградата бъде разрушена на вас ви остава правото да построите същата сграда и без съгласие на другите собственици.
- Rammstein
Rammstein написа:Може и да не е нужно съгласие от другите собственици за да строите на калкан, тъй като заедно с правото на собственост върху сградата вие притежавате и правото на строеж, тоест ако сградата бъде разрушена на вас ви остава правото да построите същата сграда и без съгласие на другите собственици.
Задължително ли е да се построи точно същата сграда ? От къде можем да се снабдим с такова разрешение (или как точно се нарича - право на строеж върху нашия си парцел) ? Защото когато се опитахме да пуснем молба за изготвяне на ПУП ни поискаха и съгласието на съсобствениците на земята, нещо което те не давата не искат и да чуят а на всичкото отгоре нямат право да ни отказват защото навремето с наше разрешение те са си построили хубавата къщичка. За съжаление парцела не може да се раздели защото е само 430 кв.м. Дали има някакъв начин да ги съдим за този отказ тъй като къщата наистина се разпада и дори и да я продадем в такова състояние като сегашното които и да я купи при всички случаи ще иска да строи и тогава как ще се разбере с тях !!!
- Таня
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|