начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Zemedelska zemja

Казуси за недвижими имоти

Zemedelska zemja

Мнениеот Neorentirana » 19 Яну 2006, 14:57

Zdraveyte! Iskam da Vi pomolja za savet!
Naslednik sam na zemedelska zemja - ot djado po bastina linija;
- ot djado po maychina linija;
ot mayka.
I. Ot djado na basta mi zemjata se deli na 3 - ima 2 nivi- 6dka+7dka ili obsto 13dka/3=4,33dka za vseki 1 ot 3 bratja, no kogato pochinal djado tatko i chicho se otkazali ot imot v polza na nay-malkija si brat. Sega toy kazva, che nivite sa negovi i polzva sam niva ot 6dka, a ot 7dka se bili razbrali da deljat brat mi i drugija chicho - te jivejat na selo. Skicite za zemjata sa na imeto na djado - sledovatelno sa nasledstveni - taka mislja az. Tatko pochina oste 83g. - 4.33dka razdeleno na 2-za men i brat mi e 2.16dka, koeto realno se polaga ot tatko. Znam che e malko i dokato beshe jiva mayka ne sam tarsila nisto. Prez 2004g. pochina mayka i az se zaeh da si vidja nasledstvenite nivi. Minalata god. hodih po koperacii /za sajelenie brat mi si ima svoi razbiranija -"stom ne jiveja na selo, ne mi se polaga nisto" i pravi vsichko i uspjava da poluchava i moja djal, no nisto ne mi e dal. Az rabotja dnevna smjana i za da se opravja s nivite si vzemam otpusk. Ta 2005g. razbrah koi nivi kam koja kooperacija sa i se razbrahme da mi davat renta - da ama ne. Ot ednata kooper. ne bila prodala gitoto - njamala pari da mi dade, ot dr. koop. mi kazaha hefa, che bil prijatel s chicho i stom ne kajel chicho, njama da mi dade. Reshih da si razdelim nivite i predlojih da si izvadim aktove - no i tova ne iskat. Kak ste iskat - te si vzemat moja djal, zasto da se lishavat.
Molbata mi e ako znae njakoi da me posavetva KAK DA SI POLZVAM zemjata, kojato mi se polaga, bez da hodja po sadebni instancii? Imam skici, udostoverenija za naslednicite i vs. dokumenti - az iskam dobrovolna delba, no te ne iskat. Ste Vi bada mnogo blagodarna!
Neorentirana

Zemedelska zemja

Мнениеот Neorentirana » 19 Яну 2006, 15:13

Propusnah da utochnja, che obsto mi se sabira 8.5-9dka zemja /zavisi kak ste se podeljat nivite/. V momenta ne moga da polzvam nisto. Veche 15g drugi polzvat zemjata.
Neorentirana

Мнениеот Гост » 19 Яну 2006, 17:10

"Като не щеш мира, на ти секира" така е казал един наш владетел.
Неможе да не си търсите правата и да искате да се оправят нещата.
Щом сънаследниците не искат доброволна делба, ще заведете дело! А в процеса на делото пак може да се направи споразумение.
От това, че не пишете на кирилица някой работи не ми станаха ясни, затова, хайде вземете да напишете на нормална кирилица писанието си, че на човек да му е приятно да чете, а не да се звери в тези чужди букви.Уверявам ви че ако го направите ще имате повече отговори :!:
Гост

Мнениеот Гост » 20 Яну 2006, 03:16

Ако имате 8-9 декара това са да речем 1000-1500 лева и не си струва да се съдите за толкова. Пуснете си нивата да се продава на

http://www.bgnivi.com

и после си разделете парите
Гост

Мнениеот Neorentirana » 20 Яну 2006, 11:34

Здравейте и благодаря за отговорите! Моля за извинение, че писан на латиница, но за пръв път влизам във форума.
Проблемът ми е в това, че имам наследствена земя, за която не получавам рента. Имам скици, имам удостоверения за наследниците и когато ги показах на арендатора, той ми каза:"Излишни пари си дала, при нас има документи". Разбрахме се за рента, но после, се оказа, че няма за мен. Исках да подпиша договор с арендатора за моя дял, но той ми обесни, че не е нужно - братовчед ми дал вече нивите, а в другата кооперация брат ми подписал договор за земята. Може и да не е много рентата, варира от 7 до 10лв. на дка., но като ги умножим по 9дка и за 15г. , май сумата вече ще надхвърля 1000лв. Доколкото съм запозната, за минали години не мога да търся нищо - дори да ида в съда.
Да, не си струва да водя дела за 9дка, другото неудобство е, че земята не е на 1нива, а е може би на 4 - зависи как ще се раздели. Е поне е в едно село. Аз без съгласието на др. наследници не мога да я продавам, защото нямам нотар. акт.
Искам да си получа това, което е мое - цивилизовано - както е по закон, но... някъде се каса нишката. Първо, че е при роднините - това го усетих не само финансово, но и емоционално. Не стига, че вземат моя дял, а се държат така, като че едва ли не е грях и нахалство аз да търся рента. Но 2-ро - нямат ли тия арендатори, кооперации и т.н. някакви норми, закони, които да спазват, за да работят земята? Където живея, няма значение кой е подал документи за нивите - щом са наследствени, описват наследниците и дават рента на всеки. В тая държава май законите са според района или селото, а може и според човека?!?!. Не знам успях ли да обесня добре проблема си, но на 50г., с висше образование съм и се чувствам някак в задънена улица и безизходица - уж имам права, а реално нямам, от което ми е болно и обидно. Защо трябва да губя време, да харча пари, да хабя нерви, да ходя по съдилища за нещо, което е факт. Не знам как ще Ви прозвучи, но остава да питам - има ли ме или ме няма?!
Благодаря и бъдете живи и здрави!
Neorentirana

Zemedelska zemja

Мнениеот Neorentirana » 20 Яну 2006, 11:44

Здравейте и благодаря за отговорите! Моля за извинение, че писах на латиница-за пръв път влизам във форума.
Проблемът е в това, че имам наследствена земя, за която не получавам рента. Имам скици, имам удостоверения за наследниците и когато ги показах на арендатора, той ми каза:"Излишни пари си дала, при нас има документи". Разбрахме се за рента, но после, се оказа, че няма за мен. Исках да подпиша договор с арендатора за моя дял, но той ми обесни, че не е нужно - братовчед ми дал вече нивите, а в другата кооперация брат ми подписал договор за земята. Може и да не е много рентата, варирала е от 7 до 10лв. на дка., но като ги умножим по 9дка и за 15г. , май сумата вече надхвърля 1000лв. Доколкото съм запозната, за минали години не мога да търся нищо - дори да заведа дело в съда.
Да, не си струва да водя дела за 9дка, другото неудобство е, че земята не е на 1нива, а е може би на 4 - зависи как ще се раздели. Е поне е в едно село. Аз без съгласието на др. наследници не мога да я продавам, защото нямам нотар. акт.
Искам да си получа това, което е мое - цивилизовано - както е по закон, но... някъде се каса нишката. Първо, че е при роднините - това го усетих не само финансово, но и емоционално. Не стига, че вземат моя дял, а се държат така, като че едва ли не е грях и нахалство аз да търся рента. Но 2-ро - нямат ли тия арендатори, кооперации и т.н. някакви норми, закони, които да спазват, за да работят земята? Където живея, няма значение кой е подал документи за нивите - щом са наследствени, описват наследниците и дават рента на всеки. В тая държава май законите са според района или селото, а може и според човека?!?!. Не знам успях ли да обесня добре проблема си, но на 50г., с висше образование съм и се чувствам някак в задънена улица и безизходица - уж имам права, а реално нямам, от което ми е болно и обидно. Защо трябва да губя време, да харча пари, да хабя нерви, да ходя по съдилища за нещо, което е факт. Не знам как ще Ви прозвучи, но остава да питам - има ли ме или ме няма?!
Благодаря и бъдете живи и здрави!
Neorentirana

Мнениеот гост 1 » 20 Яну 2006, 14:32

Здравейте! така на кирилица деяствително се чете по-лесно
:D
Нека не влизаме в спор дали има закони за арендата или не-мога да ви уверя, че има и то не много лоши. Лошото в случая е , че повечето кооперации и арендатори смятат, че тези закони не са за тях.
Вашият проблем не е единствен, макар това да не е успокоение. Имате няколко варианта на действие, но всички минават през сложната съдебна процедура. Можете да заведете дело срещу съсобствениците за вашата част от рентата, която те са прибрали. Можете разбирасе да заведете иск за делба и да запорирате вземанията им докато не свърши делото. Не съм съгласен с колегата дето ви съветва да продавате нивите в сайта посочен по-горе. Първо защото както разбирам е невъзможно, тъй като нямате разбирателство, второ, защото в цитирания сайт има някакъв бъг и не приема нормално оферти.
Можете да търсите рентата най-много до 5 години назад.
Дали ще водите дело или не си е ваша работа, но помислете, че сте на това положение , точно защото не ви се е занимавало със съдилища 15 год. и пред това време други "тарикати" на дребно са се възползвали.
Не се отчайвайте ами почвайте да действате.
гост 1

Мнениеот nikole » 20 Яну 2006, 15:25

По повод мнението на "гост", че можете да си търсите рентата от Вашите роднини - съсобственици мисля, че и от арендатора може да я търсите, защото договорът за аренда се сключва с всички съсобственици, тъй като се приравнява на действие на разпореждане (когато е за срок над 3 години). Така че ако арендаторът е платил само на Вашия братовчед, той е платил "зле", а "който плаща зле - плаща два пъти". Затова можете да дадете под съд и него да Ви плати полагащата Ви се част от арендата за арендованата земя, пък нека той после си търси даденото от Вашите роднини.

:roll:
nikole

zemedelski zemi

Мнениеот skalata_tsak » 20 Яну 2006, 15:42

подобни изчисления не могат да се правят 2+2, защото земеделските земи са на категории :!:
skalata_tsak

Zemedelski zemi

Мнениеот Neorentirana » 23 Яну 2006, 11:14

Здравейте отново,
Благодаря за съветите! Къде мога да намеря и прочета за това, че имам право да получа рентата си до 5г. назад? Поздрави!
Neorentirana

Назад към Имотни казуси