- Дата и час: 25 Ное 2024, 01:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наследствен имот
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Наследствен имот
Здравейте! Баща ми почина през 2000 г. и остави мен и брат ми като наследници. Брат ми живее в къщата на баща ми, а аз в съседна - направена от мен върху парцел, който баща ми ми дари преди време. Сега брат ми не иска да ми даде моят дял от къщата, тъй като "и двамата имаме по равен парцел с къщи". Не искам да се съдим, но въпросът ми е дали мога да ипотекирам моят дял /като 1/2 идеална част може би/ и да получа заем от банката срещу тази ипотека?!?
- Иван
Здравейте,
разбира се, че няма банка, която да приеме като обезпечение 1/2 ид.ч. от къща, дори и да го направи ще иска предварително подписване на декларация от съсобственика/брат ви/ по чл.33, ал.1 от Закона за собствеността със съгалсие да се продаде идеалната ви част при кавито и да е условия и че той ще откаже да я изкупи.От друга страна при разпоредителни действия с неговата иделна част от къщата той би имал същия проблем.
разбира се, че няма банка, която да приеме като обезпечение 1/2 ид.ч. от къща, дори и да го направи ще иска предварително подписване на декларация от съсобственика/брат ви/ по чл.33, ал.1 от Закона за собствеността със съгалсие да се продаде идеалната ви част при кавито и да е условия и че той ще откаже да я изкупи.От друга страна при разпоредителни действия с неговата иделна част от къщата той би имал същия проблем.
- мария
Явно проблемът е, че братът не иска доброволна делба на собствеността, а и трябва къщата да е реално поделаема-чл. 202 от ЗУТ, т.е. да е на два етажа или един с две санитарни помещения и т.н., за което се изсиква одобрен инвестиционен проект за подялбата и се издава удостоверение по чл.202 от ЗУТ.При съдебна делба: чл.203 почти същото изискване
- мария
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|