начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

нотариален акт

Казуси за недвижими имоти

нотариален акт

Мнениеот притеснена » 06 Яну 2006, 12:53

Моля за помощ!преди нова година прехвърлихме имот при нотариус, но се оказа че още не е вписан в съда, тъй като съдииката не приела документите, защотото нямало печат на фирмата/на строителя8. И сега не може да стане защотот трябва да се изкара нова данъчна оценка и т.н. Но нотариса ми каза, че няма страшно вече съм собственик на имота, само като се набавят необходимите документи ще се впише в съда. Въобще не ми е ясно и ако може някой да ми каже каква е процедурата, прехвърлен ли е имота като не е вписан в съда и нямам даже и нотариален акт и въобще това възможно ли е, или ще трябва да минава на ново сделката?МОЛЯ ВИ, ПОМОГНЕТЕ МИ!!!!!!
притеснена

Мнениеот Гост » 06 Яну 2006, 17:38

Не дай Боже, този който Ви е продал имота да е недобросъвестен.Ако намери друг купувач и продаде имота за по голяма цена и изповяда сделката при друг нотариус и акта бъде вписан преди Вашият акт, то новият купувач става собственик на имота.Има защо да Сте притеснена.
Гост

нотариален акт

Мнениеот притеснена » 06 Яну 2006, 18:04

Нотариуската ме уверява че това няма да стане,тъй като бил записан там че са подадени документи, но не ми се вярва да има кой знае какво значение. А и след нова година нали като се промени данъчната оценка ще се променят и таксите, а аз съм платила вече на старата оценка. В случая грешката не е моя и не съм длъжна да доплащам, но ако ми поиска още пари?!Ами май само мога да се надявам че наистина всичко ще е наред, защото пък моя строител трябава наново да изкара данъчна оценка, което отнема доста време и затова се плаша!УЖАС! Ако може някой да ми отговори и на тези въпроси ще му бъда благодарна!Аз мога ли да направя нещо в случая?
притеснена

Мнениеот Гост » 18 Яну 2006, 14:57

По принцип прехвъллянето на недвижим имот става от момента на издаването на нотариалния акт, но щом такъв не е издаден Вие все още не е прехвърлен. Нотариалната форма е форма за действителност на сделката, а вписването в Съда е форма за доказване. Тя прави сделката противопоставима на недобросъвестни трети лица.
Гост

Назад към Имотни казуси