начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Имот по давност

Казуси за недвижими имоти

Имот по давност

Мнениеот Гост » 13 Яну 2006, 17:32

Собственик съм на 5/6 от имот от жилищна сграда.Другия собственик
има 1/6(наследена от смърта на единия собственик)от 13години не се
грижи за имота.Плаща само данък на своята част.През тези 13години
ние се грижим за целия имот.Мога ли да взема тяхната част по давност.
Гост

Мнениеот Гост » 13 Яну 2006, 17:39

щом си е плащал данъка - не
Гост

Мнениеот *** » 13 Яну 2006, 17:53

Даже и да не плаща данък има съдебна практика, съгсано която при наличие на съсобственост се приема, че съсобственикът, който реално държи имота се явява не владелец, а държател относно ид. части на невладеещия съсобственик, следователно не тече и придобивна давност.

Мнениеот steli_na » 14 Яну 2006, 13:50

Сънаследник, който ползва имота се счита държател по отнишение на идеалните части на останалите сънаследници, които не се ползват от имота, но това не е пречка за него да промени намерението с което дъжи целия имота и да гои придобие по давност.
Сам по себе си фактът на плащането на данъците не обосносвава както извода, че платилият ги е установил владение, така и извода, че е попречил по този начин на трето лице да установи своето владение.
Фактът на (не)плащането на данъци винаги трябва да се разглежда наред с другите установени по делото данни относно действията, с които едно лице е манифестирало намерението си да държи имота като свой. И, ако се установи, че съсобственикът, който не ползва имота освен да плаща данъка, не е извършил никакви други действия, за да се противпостави на установеното владение, то не следва да се приеме, че по този начин е прекъсван и срокът на придобивна давност.
Както намерението да се свои имота, така и намерението на собственика да се противопостави на това своене трябва да са обективирани явно и недвусмислено, а плащането на данък няма такъв характер.

ПП. Това, че някой само се се е грижил за имота също трбвя да се подкрепи и с други данни - че са извършвани промени примерно, без да се иска съгласието и участието на останалите съсобственици в разноските за това, че е отричано правото на останалите съсобственици да събират плодове и пр. Това е така, защото съгласно чл. 31 ал. 1 от ЗС Всеки съсобственик може да си служи с общата вещ съобразно нейното предназначение и по начин да не пречи на другите съсобственици да си служат с нея според правата им.
steli_na
Потребител

Мнениеот Podobno pitane » 17 Яну 2006, 12:08

Имам подобен проблем. Баща ми живее с чужда жена в дома, който градиха с починалата ми майка. Жената му забранява да ни пуска там. Не желая да съдя баща си, но му нямам доверие. В този смисъл как без да го съдя да се предпазя от изваждане на нотариален акт по давност?
Podobno pitane

Назад към Имотни казуси