начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Как да изкарам акт 16

Казуси за недвижими имоти

Как да изкарам акт 16

Мнениеот Тодоров » 05 Яну 2006, 09:23

Проблема е следния:
Купих жилище на ниво тухла-иначе блока е измазан има ток и вода.
Коридорите и мазетата са оправени.
В нот.акт написахме , че го купувам на ниво груб строеж.
Така стана с всички апартаменти.
И строителите изчезнаха-не довършиха терасите даже.
На въпросите ни кога ще ги довършат-те казват , че нямат никаква собственост и няма да ги довършат.
Грешката ни беше , че не записахме условие в нот.акт за довършване на блока и издаване на акт 16.
Има и няколко магазина-те сами изкараха акт 16.
Въпроса ми е-мога ли да се боря със строителите по някакъв начин.
Второ-какво трябва да направя за да изкарам акт 16-тъй като апартамента е готов.
Тодоров

Мнениеот Гост » 05 Яну 2006, 10:47

Най-добре се обърни към някоя консултантска фирма. Трябва да има фирма която е надзор на строителството на вашата сграда и тази фирма ако има лиценз за констултантска фирма също може да свърши работа. Събират се разни документи като Актове за строителни работи, писма от ВиК , Енерго, ... фирмата прави доклад въз основа на който Ви се издава разрешение за ползване. Акт 16 вече няма.
Подозирам, че магазините работят без такова разрешение за ползване. Често срещана практика.
Гост

Мнениеот Гост » 05 Яну 2006, 10:47

Най-добре се обърни към някоя консултантска фирма. Трябва да има фирма която е надзор на строителството на вашата сграда и тази фирма ако има лиценз за констултантска фирма също може да свърши работа. Събират се разни документи като Актове за строителни работи, писма от ВиК , Енерго, ... фирмата прави доклад въз основа на който Ви се издава разрешение за ползване. Акт 16 вече няма.
Подозирам, че магазините работят без такова разрешение за ползване. Често срещана практика.
Гост

Мнениеот Гост » 05 Яну 2006, 10:48

Гост

и аз го имам същия проблем

Мнениеот senita » 05 Яну 2006, 14:54

Г-н Тодоров и аз като Вас имам такъв проблем може би е за същата сграда.Точно такава консултантска фирма направи за магазините акт 15 мисля че за 16 не съм сигурна.За жилищната част трябва по същият начин да се процедира но нямам представа какво става в момента защото не съм от 7 мес в БГ но знам че последно узаконяваха тока.Сега имало бележка че който си плати за направените общи части ще си получи ключа но аз не знам защо да плащаме като имаме нот.актове и в цената влизат и общите части.
senita

акт 16

Мнениеот Тодоров » 05 Яну 2006, 17:40

Поне можете ли да ми кажете, къде да отида за да проверя,
какви документи са изкарани.
Тодоров

Мнениеот semina » 05 Яну 2006, 18:02

Аз лично ходих преди 8 месеца при главния архитект на общината там има човек който е запознат със състоянието на строежите на територията на общината и дали са подавани някакви документи за узаконяване.В случая не бяха подавани защото чакаха тока.Но ако сградата е готова се подават най напред там.А също в ДНСК може да се провери има ли започната процедура и т.н.успех
semina

Мнениеот Гост » 10 Яну 2006, 18:31

Акт 15 се изготвя и подписва от участниците в строителството,а именно инвеститор,надзорник, строител...Тока и водата се уреждат чак след разрешението за ползване/т.нар в миналото акт 16/
В ДНСК, респ. РДНСК се приемат по-високите категории строежи,а повечето жилишни сгради са 4-та или 5-та категория и се приемат от съответната община.
Гост

Мнениеот protekta » 10 Яну 2006, 20:26

И в миналото, и в настоящето акт 16 и разрешение за ползване са 2 РАЗЛИЧНИ НЕЩА !!!
protekta
Потребител

Мнениеот Гост » 11 Яну 2006, 13:42

Напротив!Сега просто няма акт 16. След акт 15, който се подписва от възложителя, надорника и строителя се пристъпва към въвеждане на строежа в експлоатация.
Строежите се въвеждат в експлоатация въз основа на разрешение за ползване, като за строежите от първа, втора и трета категория, органът, който издава това РП е ДНСК, а за строежите от четвърта и пета категория това е съответната община.
Не подлежат на въвеждане в експлоатация строежите от шеста категория.
т.е това което се опитах да обясня в предишния си постинг е, че акт 16, с който се въвеждаха в експлоатация строежите преди, сега е заместен от Разрешение за ползване.
Почетете ЗУТ да му се невиди.Никак не е сложно.
/чл. 177 ЗУТ/
Гост

Мнениеот Гост » 11 Яну 2006, 13:51

Още едно допълнение:
Съществува протокол образец 16, който се подписва от приемателната комисия и е само при строежите от първа до трета категория,но и в този случай това не е крайният акт.
Можете да се настаните в жилището си и да го ползвате само след разрешението за ползване
Гост

Мнениеот Гост » 11 Яну 2006, 21:12

Anonymous написа:Напротив!Сега просто няма акт 16.
/чл. 177 ЗУТ/

Май друг трябва да си прочете ЗУТ. НИКАК НЕ Е СЛОЖНО!
И тогава ще му стане ясно, че :
Протокол образец 16 е същият този акт 16, за който говорим.
Той наистина се съставя за строежите от първа до трета категория, за които след това се издава разрешение за ползване.
За останалите категории режимът не е разрешителен, а регистрационен. ПРИ ТЯХ НЯМА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОЛЗВАНЕ, А УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ.

И преди ЗУТ, когато по ЗТСУ режимът беше изцяло РАЗРЕШИТЕЛЕН, акт 16 не беше крайният документ, а въз основа на него се издаваше разрешение за ползване. Така че не е вярно, че преди с акт 16 се били въвеждали в експлоатация строежите.

Поради това не мога по никакъв начин да се съглася, че предишният, според Вас, акт 16, сега бил заместен от разрешение за ползване.

И още едно допълнение. Прочетете си не само ЗУТ, но и наредбите към него.
Гост

Мнениеот protekta » 11 Яну 2006, 21:16

Предният постинг е от мене. Не видях, че системата не е приела ника ми.
protekta
Потребител

Мнениеот protekta » 12 Яну 2006, 12:14

И още едно допълнение към отговора ми.
Режимът е такъв от 1993 година.

Е, ако имате предвид по-предишна уредба - наредбите за приемане/държавно приемане/ на обектите по капиталното строителство, наредбата за взаимоотношенията в инвестиционния процес и т.н., там и законовата база, и уредените отношения са съвсем други.
Ние, "по-старите" колеги, сме ги учили, и можем да си ги припомним, но въпросът на дискусията въобще не предполага това.
protekta
Потребител

Мнениеот Гост » 12 Яну 2006, 12:39

Anonymous написа:Напротив!Сега просто няма акт 16. След акт 15, който се подписва от възложителя, надорника и строителя се пристъпва към въвеждане на строежа в експлоатация.
Строежите се въвеждат в експлоатация въз основа на разрешение за ползване, като за строежите от първа, втора и трета категория, органът, който издава това РП е ДНСК, а за строежите от четвърта и пета категория това е съответната община.
Не подлежат на въвеждане в експлоатация строежите от шеста категория.
т.е това което се опитах да обясня в предишния си постинг е, че акт 16, с който се въвеждаха в експлоатация строежите преди, сега е заместен от Разрешение за ползване.
/чл. 177 ЗУТ/

Колега, вие вижте закона по-добре. Акт 16 и разрешение за ползване са два различни правни акта. Акт 16 е задължителен за всички строежи, докато разр. за ползване се издава само за строежи 1, 2 и 3 категория. Справка - Наредба № 2 за въвеждане на обектите в ескплоатация.
Гост

Мнениеот Rammstein » 12 Яну 2006, 15:06

Разрешението за ползване и акт образец 16 са два различни по съдържание документа, единия се подписва от Началника на РДНСК или от Главния архитект, ако сградата е 4, 5 или 6 ниво. А акт 16 се изготвя от комисия назначена от горепосочените лица, която дава своето становище относно законосъобразното изграждане на строежа.
Целия проблем е в това, че когато тръгваш да събираш всички необходими документи, които трябва да представиш пред РДНСК или Общината, направо може да се поболееш. Трябват ти екзекутивни чертежи, заповедни книги, разрешение за строеж, протокол за линия и ниво, бетонов дневник, удостоверение от кадастъра за това че сградата е нанесена, нотариалните актове, окончателен доклад от надзорник, окончателен договор с ВИК и най - гадното:
ОКОНЧАТЕЛЕН ДОГОВОР със съответното енергоразпределително дружество. Най гадно е защото се плаща такса за присъединяване минимум в размер на 5 800 лв.
През този период естествено може да сключиш временен договор с Енергото, но тока ще се плаща от всички съсобственици в сградата - заедно. Ако един се окаже тарикат на дребно, тогава спират тока на всичките.
Според мен трябва така да бъде изменен ЗУТ-а, че строителите да бъдат задължени да получат разрешението за ползване и чак тогава да се счита, че строежа е завършен и договора за строителство изпълнен.
Rammstein

Мнениеот semina » 12 Яну 2006, 18:44

Дискусията стана доста дълга но аз немога да разбера в случая следното.Сградата е готова има всичко, ток ,вода, канализация и т.н стои необитаема защото няма документи.В кой момент собствениците могат да се настаняват??? С разрешението за ползване ли само или трябват и други актове?Както е в моя случай за да се извадят те зависи от волята на строителя а той такава няма защото ни изнудва за още пари който не дължим.Какво да правим в този случай сами можем ли да искаме разрешение за ползване?
semina

Мнениеот pinkopanter » 12 Яну 2006, 21:38

Според мен трябва да го съдите с иск по чл. 108 от Закона за собствеността, в хода на делото е възможно строителят да Ви направи
възражение за заплащане на дължимите суми, а дали наистина се дължи нещо допълнително от Вас ще реши съда.
Той е държател, а не владелец на сградата, поради което няма право да не ви пуска да я ползвате.
А документа " разрешение за ползване" го нямат 80 % от страната, така че можете да си живеете в сградата и без него.
pinkopanter
Потребител

Мнениеот Тодоров » 13 Яну 2006, 09:24

А документа " разрешение за ползване" го нямат 80 % от страната, така че можете да си живеете в сградата и без него.

Това е ясно , че мога да живея без него-даже е по-добре,че не плащам и данъци но не може да е вечно.
Когато отидох да регистрирам нот. акт - в данъчното ми казаха,
че няма смисал да го регистрирам без да имам разрешение за ползване.
Да не се окаже , че после ще ме скъсат от глоби , че не съм го регистрирал.
Толкова е объркана и безмислена системата, че незнам какво да правя.
Имам нот акт-но не мога да живея там,не мога да плащам данъци,
а и не мога да изкарам разрешение за ползване, а май не мога да съдя този който ме е прекарал.
Тодоров

Назад към Имотни казуси