Здравейте, моля за мнение относно следния казус.
Човек(нямащ деца и близки роднини) пише ръчно завещание(към момента се счита, че по завещанието всичко е написано , както изисква закона) и завещава имот на няколко човека(наричам ги по-долу 'група 1').Един от тези няколко човека(който има деца - наричам ги 'А' , 'Б' и 'В') обаче си заминава от тая земя преди завещателя. Ново завещание не е правено след това. Завещателят също вече не е жив. Въпроса ми е дали лицата 'А' , 'Б' и 'В' имат право да получат дялове от наследството въз основа на завещанието(защото родителят им е бил включен в завещанието) ?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 00:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Заветник си е заминал преди завещателя
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Заветник си е заминал преди завещателя
Според мен нямат право. Съгласно чл. 20 от Закона на наследството, ако лицето, в полза на което е направено завещание или завет, умре преди завещателя, завещателното разпореждане не произвежда действие. Чл. 21, ал. 1 ЗН дава възможност да бъде посочено трето лице като "резервен заветник", ако мога така да се изразя, но ако няма такъв, следва да се приеме, че завещателното разпореждане не произвежда действие спрямо починалия преди завещателя заветник.
- bvoykov
- Потребител
Re: Заветник си е заминал преди завещателя
Да и аз точно това прочетох преди да задам въпроса (за 20. става въпрос) , но изобщо не бях сигурен дали само това е достатъчно да се направи такова заключение. То ако човек можеше просто с четене на закона да се ориентира за какъвто и да е казус, нямаше да има професия адвокат.
Благодаря за отговора!
Благодаря за отговора!
- nikola_denev
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|